به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت از فعال شدن سامانه رزرو سازمان حج و زیارت برای پرداخت مرحله دوم هزینه سفر حج تمتع ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: با توجه به پیگیریهای صورتگرفته و تثبیت نرخ ارز برای زائرانی که مرحله اول هزینه سفر خود را واریز کردهاند و لحاظ صرفه و صلاح زائران، به منظور تامین ارز مورد نیاز حج مقرر شد زائران ثبتنامشده، مرحله دوم هزینه سفر خود را برای خرید الباقی ارز واریز کنند تا با واریز به حساب بانک مرکزی، ارز اختصاصیافته زائران تهیه شود. به همین منظور سامانه رزرو از ساعت ۱۰ صبح روز سوم شهریور فعال خواهد شد.
او افزود: این سامانه برای دریافت قسط دوم حج به مدت ۱۰ روز فعال خواهد بود.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه در حج آینده در صورت عادی بودن شرایط، زائران مطابق سهمیه تعیینشده برای انجام مناسک حج راهی سرزمین وحی خواهند شد، توضیح داد: تا پیش از بسته شدن سامانه ثبتنام این سازمان در ماه گذشته، ۷۴ هزار و ۸۰۰ زائر ثبتنام خود را به انجام رساندهاند و مرحله اول هزینه سفر خود را واریز کردهاند و هماکنون باید برای بهرهمندی از نرخ ارز مصوب ۹۹، دومین مرحله هزینه سفر را در فرصت اعلامشده پرداخت کنند.
او با بیان اینکه مرحله دوم هزینه سفر زائران اعزامی به سرزمین وحی به تناسب گروه قیمتی کاروانها تعیین شده است، گفت: هزینه مرحله دوم واریزی از مبلغ ۷ میلیون تومان تا ۱۵میلیون و ۵۰۰ هزار تومان علیالحساب تعیین شده و اگر زائری به هر دلیل از پرداخت قسط دوم خود خودداری کند به معنای تمایل نداشتن به استفاده از ارز با نرخ مصوب حج تمتع ۹۹ برای حج سال ۱۴۰۰ است.
رشیدیان یادآور شد: تاکنون مبلغ ۱۸۰۰ میلیارد تومان وجه دریافتی از زائران در مرحله اول عیناً برای خرید ارز به حساب بانک مرکزی واریز شده و این مبلغ به عنوان حواله ارزی برای حج سال آینده به حساب زائران منظور شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره شرایط زائرانی که قسط دوم را پرداخت نکنند، توضیح داد: اگر به هر دلیلی زائری نتواند مرحله دوم هزینه سفر خود را در فرصت اعلامشده واریز کند، سهمیه اعزام او به سفر حج از بین نخواهد رفت اما ارائه ارز در زمان اعزام براساس نرخ مصوب جدید دولت محاسبه خواهد شد و اولویت اعزام با واریزکنندگان مرحله دوم هزینه سفر با شرایط و سهمیه تعیینشده خواهد بود.
مذاکره با عربستان برای حج ۱۴۰۰ در آذر ۹۹
رشیدیان از آغاز مذاکره و امضای تفاهمنامه برای حج تمتع ۱۴۰۰ شمسی در ماه ربیعالثانی ۱۴۴۲ خبر داد و گفت: با توجه به اینکه مذاکرات مسئولان حج ایران و عربستان طبق روال هر سال در ماه ربیعالثانی که حدود آذرماه است برگزار خواهد شد و از طرفی با توجه به اعزام نشدن زائران حج ۹۹ به عربستان به دلیل شیوع ویروس کرونا، در صورت عادی شدن شرایط، سهمیه مازاد نیز درخواست خواهد شد و برای حج آینده با تثبیت نرخ ارز مصوب اسفند ۱۳۹۹ از نوسانات احتمالی ارز جلوگیری خواهد شد.
به گفته او، در راستای صرفه و صلاح زائران حج، از دولت درخواست کردیم که اجازه دهد نرخ ارز مصوب سال ۹۹ را برای ثبتنامشدههای همان سال (۱۳۹۹) که در سال ۱۴۰۰ مشرف خواهند شد تثبیت کنیم که خوشبختانه تصویب شد.
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه تامین ارز با نرخ امسال برای حج سال آینده به هیات دولت ارجاع شد، افزود: در مرحله اول با اصل سپرده و سود متعلقه، مبلغ ۲۵ میلیون تومان از زائران دریافت و عینا به حساب بانک مرکزی واریز شد که مسئولان بانک مرکزی اعلام کردند برای تامین الباقی ارز و تثبیت نرخ آن باید کل مبلغ به حساب بانک مرکزی واریز شود. به همین منظور در شورای برنامهریزی حج با حضور نماینده ولی فقیه این موضوع مطرح شد که مرحله دوم هزینه سفر حج از زائران را دریافت کنیم.
هزینه ارزی هر حاجی ۳۰ میلیون تومان
رشیدیان گفت: عموما تفاوت قیمت و هزینه تمامشده حج در بخش ارزی خیلی محسوستر از میزان هزینه ریالی است. میزان هزینه ارزی که برآورد شده برای زائران بین ۳۰۰۰ تا ۳۲۰۰ دلار هزینه یک زائر در عربستان است (حدود ۳۰ میلیون تومان) در حالی که اگر آن را تثبت نکرده بودیم و نرخ ارز را به نرخ سال آینده موکول میکردیم امکان افزایش قیمت با توجه به نوسانات احتمالی نرخ ارز چشمگیر میشد.
او توضیح داد: با این اوصاف اگر سهمیه حج سال آینده به همان میزان ۸۷ هزار نفر تعیین شود، اولا گروهی خواهیم داشت که پول ارز خود را به صورت صددرصد تامین کردهاند؛ این گروه در بخش هزینه ارزی با همان نرخ ارز حج ۹۹ به حج خواهند رفت ولی در مقابل زائرانی که قسط دوم خود را به هر دلیلی پرداخت نکرده باشند، در زمان اعزام در سال آتی ارز آنها با نرخ جدیدی که دولت تا پایان سال اعلام خواهد کرد محاسبه و دریافت خواهد شد.
به گفته رئیس سازمان حج و زیارت، اگر زائران جدیدی ثبتنام شوند تمام هزینههای آنها براساس نرخ جدید دولت در همان زمان دریافت خواهد شد.
احتمال افزایش هزینه ریالی حج
رشیدیان گفت: ممکن است افزایش قیمتی در میزان مبالغ دریافتی از زائران در سال آینده مطرح باشد که مربوط به بخش هزینههای ریالی است. به عنوان مثال نرخ خرید بلیت هواپیما از ایرانایر در سال ۹۸، ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود که در سال ۹۹ به ۵ میلیون ۸۰۰ هزار تومان افزایش یافت. در سال ۱۴۰۰ نیز امکان افزایش آن متصور است.
چند نفر در نوبت حج و عمره هستند؟
رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه اکنون حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در انتظار اعزام به سفر حج هستند، افزود: نزدیک به ۶ میلیون نفر در نوبت اعزام سفر حج عمره قرار دارند.
او با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچگونه ثبتنام جدیدی برای قرار گرفتن در نوبت اعزام به عربستان در بخش حج و عمره صورت نخواهد گرفت، گفت: اگر بخواهیم سالانه حدود ۹۰ هزار نفر را به سفر حج اعزام کنیم، حدود ۱۴ سال زمان باید در صف انتظار این سفر باشند.
رشیدیان توضیح داد: در صورت باقی ماندن ویروس کرونا در سال آینده اولویت اعزام با زائرانی خواهد بود که در زمان تعیینشده وجه خود را به صورت کامل پرداخت کرده باشند. انشاءالله که با تولید واکسن کرونا و در صورت عادی شدن شرایط، زائران ایرانی براساس اولویتبندی برای انجام مناسک حج تمتع اعزام خواهند شد.
از عمره چه خبر؟
رئیس سازمان حج و زیارت درباره عمره گفت: راهاندازی سفر عمره مفرده به راهاندازی کنسولگری ایران در عربستان یا ایجاد دفتر حافظ منافع منوط خواهد بود.
او با بیان اینکه عمره برای عربستان از اهمیت خاصی برخوردار است، افزود: طبق گزارشهای منتشرشده هماینک عربستان برای راهاندازی عمره به ۱۶۵ شرکت، سهمیه ۱۰ هزار نفری داده تا هرچه سریعتر برای راهاندازی آن برنامهریزی و آن را فعال کنند. البته امیدوارم با راهاندازی کنسولگری یا دفتر حافظ منافع، ما هم بتوانیم از ظرفیت عمره برای تعداد کثیر منتظران این سفر استفاده کنیم.
این مقام مسئول حج و عمره در کشورمان توضیح داد: سفر عمره مفرده یکی از پرطرفدارترین سفرهای معنوی است که ملت ایران به آن علاقهمندند و عربستان در حال برنامهریزی برای آن است. امیدواریم با رفع مشکلات عمره بتوانیم با عزت و کرامت و سلامت، آن را تأمین کنیم و اعزام عمره داشته باشیم. البته بدیهی است تا زمانی که مشکل ما در عربستان از قبیل راهاندازی کنسولگری یا دفتر حافظ منافع حل نشود سفر عمره نیز مطرح نخواهد بود.
دیه شهدای مسجدالحرام چه شد؟
رشیدیان درباره اقدامات انجامگرفته برای دریافت دیه و خسارت جانبازان و خانواده شهدای حادثه مسجدالحرام گفت: تاکنون اقدامات خوبی در خصوص پیگیری حق و حقوق جانبازان و خانواده شهدای حادثه مسجدالحرام از قبیل صدور چک خسارت و دیه خانوادههای این عزیزان برداشته شده اما به دلیل نبود سفارت عربستان در ایران و برخی مشکلات حقوقی تاکنون موفق به دریافت مبالغ چکهای صادرشده از سوی عربستان نشدهایم.
سازمان حج و زیارت از سفیر سوییس دعوت کرد تا در جلسه حضوری موضوع وصول نشدن چک دیه جانبازان و شهدای مسجدالحرام بررسی شود که ایشان نیز در جلسه حضوری قول پیگیری دادند و طبق اخبار واصله سفیر سوییس در عربستان چند روز پس از این دیدار ملاقاتی با وزیر مشاور در امور خارجه دولت عربستان داشته است که از نتیجه آن بیاطلاعیم.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده شهدای منا توضیح داد: همانطوری که در متن تفاهمنامه حج ۹۹ نیز بر آن تاکید شده طرف ایرانی همچنان پیگیر روشن شدن موضوع شهدای منا بوده و هست و از مسئولان عربستان خواستهایم موضوع پرداخت دیه و خسارت خانواده شهدای منا همانند آسیبدیدگان و شهدای حادثه مسجدالحرام در دستور کار قرار بگیرد.
او افزود: مهر امسال برای زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدای منا مراسم خاصی در این خصوص برگزار خواهیم کرد. همچنین بنا داریم امسال مجسمه یادبود شهدای منا در ورودی سازمان حج و زیارت نصب شود.
سرنوشت سفر عراق و سوریه
رئیس سازمان حج و زیارت درباره شرایط سفر به عراق گفت: شیوع ویروس کرونا و دیگر مسائل داخلی عراق شرایطی را به وجود آورد که مانع اعزام زائران به عتبات عالیات شد. تا زمانی که شرایط مناسبی در عراق وجود نداشته باشد امکان اعزام زائر به عتبات عالیات دور از انتظار است.
او با بیان اینکه برای هر شرایطی پیشبینیهای لازم را داریم، افزود: در این باره با همکاری وزارت بهداشت و درمان، گردشگری و هلال احمر پروتکلهای خاصی را آماده کردهایم که از طریق وزارت امور خارجه برای طرف عراقی فرستادیم که این دستورالعملها حاکم بر اعزام مسافر به دو کشور خواهد بود.
رشیدیان با بیان اینکه برای اعزام زائر به سوریه نیز در حال مذاکره با مسئولان این کشور هستند، افزود: البته سوریه با توجه به آمار پایین ابتلا به کوویدـ۱۹ در مقایسه با عراق شرایط بهتری دارد اما در نهایت علاوه بر اقدامات اجرایی، تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا در زمینه اعزام زائر و غیره تعیینکننده خواهد بود.