به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مدتهاست که سایت دیوار و سایتهای مشابه به آن اقدام به اشتراک گذاشتن آگهیهای نامتعارف برای فروش اقلام مختلف میکنند و با انجام این عمل باعث به وجود آمدن تخلفات عمدهای در فضای مجازی شده است.
از قیمتگذاری کاذب خودرو، مسکن، لوازم خانگی که باعث التهاب بازار شده تا انتشار آگهیهای فروش پوشک چند صد هزار تومانی و چند میلیونی و همچنین تبلیغ اقلام ممنوعه در این فضا کاربران را دچار مشکل کرده است و از طرفی این اقدامات باعث بالا رفتن قیمت اقلام در بازار حقیقی شده است.
سایتهایی که ابتدا با رویکرد کمک به بازار و آسانتر شدن خرید برای مصرف کنندگان به وجود آمدند، اما رفته رفته پس از رونقشان با انجام اقداماتی که صرفا باعث التهاب بازار اقلام مختلف مصرفی شده، به بستری برای جولان سودجویان و اخاذی آنها از آحاد مردم شده است.
پلیس فتا در این رابطه بارها نسبت به فعالیت اینگونه سایتها که به بستری برای کلاهبرداری تبدیل شده و گردانندگان آنها با انجام اقدامات بی خردشان جرایم سایبری را افزایش دادند، اعتراض کرده و با ارسال نامههایی به دادستانی خواستار تعطیلی این سایتها شده است؛ اما با این وجود باز هم شاهد ادامه فعالیت غیر حرفهای این سایتها در فضای کسب و کار هستیم.
سایتهایی که نه تنها به کسب و کار کمک میکنند بلکه مدیرانش صرفا برای کسب سود هنگفت و منافع خود اقدام به فعالیت غیر اصولی میکنند و رفاه حال مشتریان و مردم جزء آخرین اهداف آنهاست.
در تازهترین آگهی که سایت دیوار اقدام به تبلیغ محصولی نامتعارف کرده فروش چاقوهای مخصوص محرم است. در این بین نکتهای که به ذهن کاربر میرسد این است که کاربرد چاقوی مخصوص محرم چیست و این چاقو با دیگر چاقوهای موجود در بازار چه تفاوتی دارد؟
بازی با اسامی و مناسبات مختلف مذهبی و ...، برای عدهای تبدیل به رونق فعالیتشان شده و با انجام این کار صرفا مخاطب را به سمت خود میکشانند و عدهای هم برای اینکه ببینند مثلا چاقوی مخصوص محرم چه فرم و چه کاربردی دارد، کور کورانه مانند بچهای دوساله و بدون ذرهای تفکر اقدام به سفارش کالای مورد نظر میکنند.
از طرفی با توجه به تصویری که در این آگهی منتشر شده مشاهده میکنیم که این چاقو هیچ فرقی با قمه و نیمچه که ابزار دست قلچماق به دستها و اوباش است، ندارد و علنا با خرید و فروش نوعی قمه در فضای مجازی مواجهه هستیم، منتها منتشرکنندگان این آگهی با تغییر و دستکاری در نوع اسم کالا اقدام به ترویج فروش این کالای ممنوعه کردهاند.
تصور کنید نوجوانی ۱۵ ساله این آگهی را در سایت فروش اقلام ببیند و ترغیب به خریداری آن شود. زمانی که محصول به دست او برسد و بدون اینکه بداند از نظر قانون حمل چنین وسیلهای در ملأ عام جرم است و از آن بدتر با دوستانش به دلایل مختلفی درگیر شود و ناخواسته از این وسیله نامتعارف استفاده غلط کند، آن وقت چه عاقبتی در انتظار این نوجوان و پدر و مادرش خواهد بود؟
از مسئولان امر انتظار میرود که نظارت بر سایتهای فروش اقلام را افزایش دهند و بی تفاوت از کنار چنین آگهیهایی عبور نکنند، چرا که بسیاری از جرایم موجود در جامعه ما از بی تفاوتی و بی خیالی مسئولان به وجود آمده است و اگر این افراد ذرهای احساس مسئولیت در انجام امورشان به خرج دهند دیگر شاهد وقوع برخی جرایم کوچک و پیش پا افتاده نخواهیم بود و خانوادههایی داغدار عزیزانشان نخواند بود.
نظارت بر بازار از جمله بازار اینترنتی باید به گونه ای افزایش یابد تا در این فضا هم از نظر قیمتی شاهد ثبات باشیم و هم اینکه نوع اقلام متناسب و همسان با فرهنگ مردم ایران به فروش برسد.