به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کردستان گفت: هم اکنون کردستان دارای ۱۱ دشت و هشت حوزه آبخوان است که از این تعداد دشت، سه دشت آن در قروه، دهگلان و چاردولی به دلیل برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی طی سالهای گذشته ممنوعه است.
کامران خرم اظهار کرد: در نیمه شرقی استان ۷۳ درصد منابع آبی ما زیرزمینی است و همین مساله باعث شده فشار بسیاری به سفرههای آب زیرزمینی منطقه وارد شود و در مقابل آن در بخش غربی استان ۷۳ درصد منابع آبی استان را آبهای سطحی تشکیل دادهاند.
وی با بیان اینکه سالانه هزار و ۶۶ میلیارد مترمکعب آب در بخشهای مختلف آب مصرف میشود، ادامه داد: ۸۰ درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی، هفت درصد در بخش صنعت و تنها ۱۳ درصد از آن نیز برای شرب مورد بهره برداری قرار میگیرد.
خرم به وضعیت سدهای در حال احداث در استان اشاره کرد و با بیان اینکه طرح آبرسانی به شهر دیواندره از سد سیازاخ در حال انجام است، یادآور شد: پروژه تامین آب شرب شهر بیجار و حسنآباد یاسوکند از طریق ۱۴۷ کیلومتر خط انتقال انجام میشود و قرار است امسال ۱۵۰ میلیارد ریال دیگر نیز به آن تخصیص یابد.
قرار است طی سه تا چهار سال آینده آبرسانی به بیجار و حسنآباد یاسوکند اجرا شود، ساختمان سد سیازاخ دیواندره ۸۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در صورت بهرهبرداری از هفت هزار هکتار از اراضی پایاب را به آبی تبدیل میکند، ضمن اینکه مقرر شده شش میلیون مترمکعب آن به پتروشیمی بیجار اختصاص یابد.
تامین آب شرب سقز با بهره برداری از سد چراغ ویس
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان گفت: سد چراغ ویس نیز با دو هدف تامین آب شرب سقز و روستاهای مسیر در حال اجرا است که ساختمان سد در حال اتمام بوده و از شش کیلومتر خط انتقال آب تصفیه شده به شهر سقز، ۱.۲ کیلومتر آن انجام شده و مابقی نیز به زودی اجرا میشود.
خرم با اشاره به تامین آب پنج هزار هکتار از اراضی سقز از محل سد چراغ ویس، اظهار کرد: قرار است ۲۵ میلیون مترمکعب آب پشت این سد به بخش کشاورزی تخصیص یابد که تحول بزرگی در این بخش و اشتغالزایی ایجاد خواهد کرد.
وی با اشاره به تکمیل سد زیویه کامیاران و تخصیص آب به یک هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی پایاب این سد، افزود: تلاش ما این است که سد رمشت را تا دو ماه آینده آبگیری کنیم و امیدواریم سد امیرآباد نیز تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد، ضمن اینکه از محل این سدها یک هزار هکتار از اراضی پایاب آبی میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کردستان ادامه داد: با اجرای سد سورال یک هزار و ۲۰۰ هکتار، سنگ سیاه دو هزار هکتار و گاران بیش از چهار هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی پایاب تبدیل به آبی خواهد شد.
تاکنون سه هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شده است، با مسدود شدن این تعداد حلقه چاه، ۴۵ میلیون مترمکعب آب به آبخوانها برگشت داده شده است.
تعداد چاههای غیرمجاز ردر استان هفت هزار حلقه است و تاکنون دو هزار و ۷۷۸ کنتور هوشمند آب و برق روی چاههای کشاورزی نصب شده و ۱۰۰ درصد منابع آبی برقی دهگلان و قروه هوشمند است.