به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، دکتر سید محمد جزایری رئیس شبکه بیماریهای ویروسی ایران گفت: مقالات علمی معتبر دنیا نشان میدهند آلودگی هوا سبب آسانتر شدن انتقال ویروس کرونا (کووید-۱۹) و افزایش موارد بیماری و مرگ و میر ناشی از آن میشود.
جزایری افزود: هنوز علل اصلی این ارتباط کاملا مشخص نشده ولی یکی از دلایل مهم، احتمالا کاهش پاسخ سیستم ایمنی افراد در نتیجه تماس مزمن با آلایندههای هوا است. در غیاب واکسن و داروی مناسب، تنها راه مقابله با ویروس ،تقویت سیستم ایمنی بدن است.
وی گفت: در کشور ما به دلایل مختلف، میزان آلایندههای هوا در شهرهای بزرگ بهخصوص تهران بالاست و معمولا از اواخر پاییز شاهد پدیده وارونگی دما هستیم که این موضوع احتمال شیوع بیماریهای تنفسی را افزایشمیدهد.
رئیس شبکه بیماریهای ویروسی ایران تاکید کرد: در صورتی که برنامههای منظم برای رفع معضل آلودگی هوا اندیشیده نشود، به احتمال فراوان شاهد افزایش چشمگیر موارد کووید-۱۹ خواهیم بود.
وی به تاثیر آلودگی هوا در افزایش بیماری کرونا در برخی از کشورهای دنیا اشاره کرد و گفت: مطالعات نسبتا فراوانی در کشورهای هند، آمریکا، ایتالیا، پرو، انگلیس و آلمان انجام شده است که نشان میدهد درمجموع تماسهای کوتاهمدت و بلندمدت با منابع اصلی آلودگی هوا سبب افزایش بروز بیماری و مرگ و میر ناشی از کووید - ۱۹ میشود.
جزایری افزود: محققان ایتالیایی در بررسیهای خود دریافتند که کرونا در شمال ایتالیا که بخش اصلی صنعتی این کشور است، مرگ و میر بیشتری داشته و بر اساس این بررسیها، آلودگی هوا در این منطقه بیشتر گزارش شده است. البته عوامل موثر محیطی شامل کمبود ویتامین D (که نقش موثر در قبال دفاع بدن در برابر اثرات مخرب آلودگی هوا دارد) و دمای هوا و رطوبت در میزان بیماری و مرگ و میر نقش داشتهاند.
وی با اشاره به اینکه آلمان کمترین موارد ابتلا و مرگ و میر بر اثر کرونا را داشته است، گفت: محققان آلمانی با بررسی عوامل این موضوع دریافتند که یکی از عوامل میزان پایین آلودگی هوا در این کشور بوده است.
جزایری داشتن ساختار مناسب پزشکی از جمله بیمارستانهای مجهز، دسترسی آسان به وسایل حفاظتی و در دسترس بودن تستهای تشخیصی را از جمله عوامل کاهش ابتلا و مرگ و میر در آلمان اعلام کرد و افزود: در کنار عوامل فوق، کاهش میزان آلودگی هوا هم در این زمینه نقش موثری داشته است.
وی ادامه داد: در تهران که از نظر خطر آلودگی و سرایت کووید-۱۹ در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد، برداشتن محدودیت طرح ترافیک از نگاهی ممکن است سبب کاهش تماس افراد به دلیل استفاده از وسیله نقلیه شخصی شود، ولی از سوی دیگر سبب افزایش میزان آلایندهها در هوا و احتمال افزایش موارد بیماری و مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ خواهد شد. بنابراین، توصیه میشود که دستگاههای اجرایی کشور از الان به فکر چارهاندیشی برای کاهش این معضل در آستانه ورود به فصل پاییز باشند.
- همزمانی بروز عفونتهای تنفسی در فصل پاییز
وی به همزمانی بروز عفونتهای تنفسی از جمله آنفلوآنزا و کرونا در فصل پاییز اشاره کرد و گفت: در پاییز سالهای قبل شاهد شیوع آنفلوآنزا بودیم اما امسال کرونا هم به آنها اضافه شده است که به همین دلیل باید بیشتر اصول بهداشتی رعایت شود.
رئیس شبکه بیماریهای ویروسی ایران ادامه داد: علائم، راههای انتقال و بسیاری از علائم بیماریهای آنفلوآنزا و کرونا شبیه هم هستند.
جزایری با اشاره به اینکه تفکیک این دو بیماری، بسیار مشکل است، گفت: آنفلوآنزا به دلیل وجود دارو و واکسن مناسب، قابل مدیریت است که اگر بهموقع تشخیص داده شود، میتوان آن را کنترل کرد.
وی ادامه داد: به احتمال فراوان، ویروس کرونا حداقل تا پایان سال ۱۴۰۰ با ما خواهد بود و مردم برای کنترل بیماری باید شیوه زندگی خود را تغییر دهند.
این پزشک به مردم توصیه کرد به اصول بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و عدم حضور غیرضروری در مجامع بهشدت توجه داشته باشند و تصور نکنند که این بیماری مهار شده است.