همشهری آنلاین ـ سارا کلهر: وزیر آموزش و پرورش در دهم شهریور ۹۹ گفته بود تصمیم بر آن است که بازگشایی مدارس به جز در مناطق قرمز کرونا به صورت حضوری باشد، اما در ۱۲ شهریور اعلام شد همه دانشآموزان باید روز شنبه در مدارس حضور داشته باشند. اعلام ناگهانی وزیر آموزش و پرورش مبنی بر بازگشایی حضوری مدارس در ۱۵ شهریور در همه مناطق کشور اعم از قرمز، سفید و زرد موجب نگرانیهای بسیاری از سوی والدین، برخی از مسئولان و متخصصان و پزشکان کشور شد. با این همه مسئولان وزارت آموزش و پرورش بر برگزاری کلاسهای حضوری پافشاری کردند و این امر سبب واکنشهای بسیاری شد.
محمدرضا ظفرقندی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در اعتراض به بازگشایی حضوری مدارس در شرایط شیوع کرونا در نامهای به محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش، هشدارهایی درباره بازگشایی مدارس داد.
او در این نامه نوشت این تصمیم ناگهانی موجب نگرانی خانوادهها و جامعه پزشکی شده است.
رئیس کل نظام پزشکی ایران با اشاره به کشورهایی که در کنترل بیماری بسیار موفقتر از ایران بودهاند، اما هنوز در مورد بازگشایی حضوری مدارس احتیاط میکنند، نوشت: در شرایط همهگیری بیماریهای واگیر اولین محلهایی که باید تعطیل شوند مدارس و آخرین محلهایی که بازگشایی میشوند مدارس هستند.
علیرضا سلیمی، معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی، نیز بازگشایی حضوری مدارس را شتابزده دانست و گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی در بیشتر مدارس ناممکن است و علاوه بر آن سبب افزایش ترددهای بین شهری و استفاده از وسایل حملونقل عمومی خواهد شد و به نظر میرسد کشور این مقدار تغییر را در شرایط فعلی نمیتواند تحمل کند.
بیشتر بخوانید
مخالفت دوباره نظام پزشکی با بازگشایی مدارس | شناسایی کودک مبتلا به کرونا در مدرسه ممکن نیست
مخالفت نمایندگان مجلس با بازگشایی مدارس
علی ربیعی، سخنگوی دولت، روز سهشنبه ۱۸ شهریور در بخشی از صحبتهایش در نشست خبری درباره بازگشایی مدارس در این شرایط گفت: با اشاره به اینکه دوگانههای جان و نان، جان و عزاداری، جان و آموزش آزمونهایی است که ما باید با همکاری و افزایش اعتماد از آن با موفقیت عبور کنیم و این یک آزمون ملی برای همه ماست. به پدران و مادران و همچنین دانشآموزانی که نگران هستند عرض میکنم اجباری برای حضور در مدرسه وجود ندارد و از شبکه شاد، رادیو و تلویزیون میتوانند آموزش را دنبال کنند، اما رابطه با مدرسه قطع نشود و دانشآموزان میتوانند برای دیدن معلم و آشنا شدن با ظرفیتهای کوچک ارتباط خود را با مدرسه حفظ کنند. حضور در مدارس اجباری نیست، اما مدرسه باز است.
برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد از بازگشایی حضوری مدارس از وقوع موج سوم بیماری کرونا ابراز نگرانی کردند.
حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس فراکسیون فرهنگیان مجلس شورای اسلامی، در این باره گفت: ستاد ملی مبارزه با کرونا باید مسئولیت باز شدن مدارس را رسماً برعهده بگیرد. اگر فردا مشکلی پیش آمد نگویند ما نبودیم و دیگری تصمیم گرفت. باید ستاد کرونا رسماً اعلام کند.
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، نیز با ابراز نگرانی از به خطر افتادن سلامت دانشآموزان گفت: شنیدم وزیر گفته است با روشهای اروپا مدارس را بازگشایی میکنیم، البته فکر میکنم شایعه است اما اگر این حرف درست باشد، شبیه شوخی است که مدارس را به ویژه در مناطق محروم با اروپا مقایسه کنیم.
ولی اسماعیلی، نایب رئیس اول کمیسیون اجتماعی مجلس، در یک توییت با انتقاد از وزیر آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس در دوران کرونا خطاب به وزیر نوشت: منتظر سوال و استیضاح باشید.
بیشتر بخوانید؛
انتقاد نمایندگان از بازگشایی حضوری مدارس | تهدید وزیر آموزش و پرورش به استیضاح
همچنین زهرا شیخی مبارکه، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس، در این باره به همشهریآنلاین گفت: بازگشایی مدارس در کشورهای دیگر هم اتفاق افتاده است، اما ما میگوییم مقایسه وضعیت کشورمان با سایر کشورها و به دنبال آن بازگشایی مدارس استدلال درستی نیست. درست است که پروتکلهایی تعیین شده است، اما سوال این است که پروتکلها قابل اجرا هست یا نه. چون اولویت ما سلامت بچههاست.
وی افزود: به هر حال اگر بخواهیم ساختاری را تعریف کنیم که پروتکلها در آن رعایت بشود، باید فضای فیزیکی این اجازه را بدهد. ما باید تهویه کلاسها، سرویس بهداشتی مناسب و... در مدارس داشته باشیم تا جای نگرانی نباشد و در مدتی که دانشآموزان در مدرسه حضور دارند میزان خطر ابتلا به کرونا پایین بیاید.
بیشتر بخوانید؛
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس هم فرزندش را به مدرسه نفرستاد | بچهها درکی از رعایت پروتکلها ندارند
علاوه بر مسئولان نظام پزشکی، سخنگوی دولت و نمایندگان مجلس، پزشکان و متخصصان هم در مورد بازگشایی حضوری مدارس واکنشهایی نشان دادهاند و در این باره نکاتی را مطرح کردند.
احتمال طغیان بیماری
دکتر محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری و استاد دانشگاه بهشتی، در یک لایو اینستاگرامی گفت: اگر گرفتار کرونای کودکان شویم، کشوری نیستیم که بتوانیم مقاومت کنیم. این تصور که بچهها مبتلا به کرونا نمیشوند غلط است. بیمارستانها و آیسییوهای ما امکانات و متخصصان کافی برای کودکان ندارند.
همچنین پیام طبرسی، رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، با اشاره به خطرناک نبودن کوویدـ۱۹ برای کودکان توضیح داد: ما ترسی از بچهها نداریم، چون اگر درگیر این بیماری شوند بسیاری از آنها به اندازه یک سرماخوردگی و تب علائم دارند و بعد از چند روز خوب میشوند، اما کودکان وقتی به خانه میروند، این ویروس را به خانواده و اطرافیان منتقل میکند و دقیقا این جزو خطرهای بازگشایی مدارس است؛ چراکه سبب افزایش میزان ابتلا به کرونا میشود. حتی اگر در مدارس پروتکلها هم رعایت شود، باز امکان خطر وجود دارد چون در بیمارستانها که پروتکلها به صورت کامل رعایت میشود باز هم پرستارها و پزشکها به این ویروس مبتلا میشوند.
عبدالله کریمی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به نزدیک بودن پاییز و همزمانی شیوع ویروس کرونا و آنفلوآنزا گفت: اگر این دو با هم باشند، شانس عوارض بیشتر خواهد بود و جالب اینکه اینها از نظر بالینی و تصویربرداری قابل تمایز نیستند. همچنین تستهای اختصاصی هم به راحتی بیماری ناشی از آنفلوآنزا و کووید را از هم جدا نمیکنند.
وی افزود: میزان شیوع ویروس کرونا در بچههای زیر ۵ سال کمتر است، اما آنفلوآنزا در بچههای زیر ۵ سال میزان بالاتری دارد و میزان کشندگی آن هم بیشتر است. بنابراین امکان دارد با بازگشایی مدارس و ظهور آنفلوآنزا موج دیگری از راه برسد که در آن کودکان هم به خاطر همزمانی آنفلوآنزا و کرونا میزان درگیری بیشتری را داشته باشند.
بیشتر بخوانید؛
کرونا در کمین یک میلیون کودک ایرانی | بازگشایی مدارس، استان به استان فرق میکند
دکتر مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، نیز درباره بازگشایی مدرسه به همشهریآنلاین گفت: سازمان جهانی بهداشت ۳ شرط را برای بازگشایی مدرسه مطرح کرده است، آن هم نه در یک مدرسه بلکه در یک شهر. اول اینکه موارد جدید ابتلا در آن شهر به کمتر از ۱۰ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر طی یک هفته برسد. دوم اینکه کمتر از ۵ درصد تستهای پیسیآر در هفته مثبت باشد و سوم اینکه تعداد مراجعهکنندگان به مراکزی مثل مطبها و درمانگاهها با علائم کرونا در هفته باید کمتر از ۵ درصد تعداد کل بیماران باشد. اگر این موارد بیشتر از حد تعیینشده باشد، معنیاش این است که اوضاع خوب نیست و نباید مدارس باز شوند.
مردانی ادامه داد: در جلسه کمیته علمی ستاد ملی کرونا که سهشنبه ۱۸ شهریور برگزار شد، قرار شد نوشتهای به وزیر محترم آموزش و پرورش و وزیر بهداشت داده شود و به تفصیل از آن صحبت شود. باید یادمان باشد بازگشایی عجولانه مدارس، ریختن بچهها به آن شکل در مدارس که دیدیم، نداشتن سیستم نظارتی و عدم آموزش صحیح مربیان مشکل را دهچندان میکند.
وی افزود: مشکل این است که ما در مهرماه ممکن است علاوه بر کرونا با اپیدمی آنفلوآنزا به علاوه سرماخوردگی مواجه شویم. این شرایط را اضافه کنید به مدارسی که شرایط خاص و لازم پاندمی در آنها حاکم نیست. ممکن است فاجعه رخ دهد و ما دوباره با طغیان بیماری روبهرو شویم؛ یعنی از این پیک خفیف به پیک شدید برسیم.
بیشتر بخوانید؛