به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، اگرچه تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی و نیز گُسست عریض تاریخی، شمس تبریزی و لائودزه را بهعنوان نمایندگان دو سنّت معنوی بزرگ در غرب و شرق آسیا از یکدیگر متمایز ساخته اما پارهای مشابهتهای تأملبرانگیز در میراث برجایمانده از آنها، وجهی معقول برای سخن گفتنِ توأمان از این دو شخصیت تأثیرگذار و مناقشهبرانگیز فراهم میآورد. یکی از این مشابهتها تأکید هر دو بر ناکارآمدی زبان و فهم متعارف بشری در تبیین و کشف حقیقت است.
علاوه بر این، شمس و لائودزه در عین تأثیرگذاری عمیق و ماندگار در فرهنگ بومی خود، هر دو مروّج نوعی زندگی و فرهنگِ خلافآمدِ عادت در زمانه خود بودهاند و ازاینرو، همواره مناقشات فراوانی بر سر مقبولیت تعالیم باطنی و شیوه زندگی مطلوب آنان درگرفته است.
از سوی دیگر، مقایسه تعالیم و نظرگاه شمس و لائودزه که گسستی نوزده قرنی در میان آنها فراق افکنده، مجال مغتنمی برای کشف تمایزات عرفان اسلامی و عرفانهای شرق دور، بهویژه تعالیم عرفانیِ برآمده از آئین دائو فراهم میآورد. فقدان حضور و سیطره خدای متشخصِ انسانوار و غیبت مفهوم عشق شورمندانه نزد لائودزه، مهمترین وجه تمایز آموزههای او از تعالیم شمس بهشمار میرود؛ تمایزی که به سپهر عرفان اسلامی و تعالیم باطنی آئین دائو هویتی مستقل، متفاوت و دیگرگون بخشیده است.
سی و سومین نشست از مجموعه درسگفتارهایی درباره شمس تبریزی در روز چهارشنبه ۲۶ شهریور ساعت ۱۱ صبح با سخنرانی مجتبی اعتمادینیا به «شمس و لائودزه» اختصاص دارد که بهصورت مجازی پخش خواهد شد.
علاقهمندان میتوانند با مراجعه به صفحه اینستاگرام مرکز فرهنگی شهر کتاب به نشانی Instagram/bookcityculturalcenter این درسگفتار را به صورت زنده مشاهده کنند.