نگرانی از تشدید تنش‌ها بین چین و آمریکا باعث ریزش برخی از شاخص‌های مهم بورسی شد.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا،  رویترز نوشت ، تنش ها بین آمریکا و چین کماکان یکی از اصلی ترین دلایل نگرانی معامله گران در جهان است. وزارت بازرگانی آمریکا در اقدامی جدید، ورود برخی از محصولات ساخت چین را به آمریکا ممنوع کرده است چرا که طبق ادعای طرف آمریکایی، چین این محصولات را بیگاری کشیدن از نیروی کار ارزان تولید می کند.

از سوی دیگر سازمان تجارت جهانی پس از رسیدگی به شکایت چین اعلام کرد اقدام دولت آمریکا در اعمال تعرفه اضافی روی محصولات وارداتی چینی در سال ۲۰۱۸ نقض مقررات این سازمان بوده و به آمریکا ۶۰ روز برای بازگشت به اجرای قوانین این سازمان مهلت داده شده است.

آمریکا در اوج جنگ تجاری سال ۲۰۱۸ روی واردات محصولاتی از چین به ارزش حدود ۲۰۰ میلیارد دلار تعرفه اضافی وضع کرد که این اقدام با واکنش متقابل طرف چینی روبرو شد. 

وزارت خارجه چین در بیانیه ای از اعمال محدودیت هایی بر روی فعالیت کارکنان سفارت خانه و کنسولگری آمریکا در چین و هنگ کنگ خبر داد. این اقدام پس از آن صورت می گیرد که آمریکا ویزای حدود ۱۰۰۰ نفر از اتباع چینی (دانشجویی و فرصت مطالعاتی) را به بهانه ارتباط آن ها با ارتش چین ابطال کرد. دونالد ترامپ- رئیس جمهور آمریکا در سخنانی مدعی شده است که چین می خواهد جو بایدن- رقیب وی در انتخابات به پیروزی برسد.

عملکرد بازار کار آمریکا کماکان تحت تاثیر پیامدهای کرونا با نوسانات زیادی مواجه است تا جایی که داده های منتشر شده توسط وزارت این کشور نشان می دهد شمار متقاضیان مزایای بیکاری در یک هفته اخیر به ۸۸۴ هزار نفر رسیده که بیشتر از انتظارات قبلی بوده است. تداوم این روند می تواند حفظ نرخ بیکاری در محدوده تک رقمی را دشوار سازد. 

در حوزه مقابله با کرونا پیشرفت های جدیدی حاصل شده و شرکت دارویی پفایزر از ورود به فاز سوم ساخت واکسن کرونا پس از نتایج اولی رضایت بخش بر روی حدود ۴۴ هزار داوطلب خبر داده است. هم چنین طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی شمار افراد بهبود یافته از کرونا در جهان تنها طی یک روز از ۳۰۰ هزار نفر عبور کرده که این عدد یک رکورد جدید از زمان ثبت آمارهای مربوطه بوده است.  

تاکنون بیش از ۲۹ میلیون و ۹۲۸ هزار و ۶۷۶ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۹۴۲ هزار و ۵۷۵ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۲۰۰ هزار و ۷۷۰ نفر، برزیل با ۱۳۳ هزار و ۳۵۵ نفر، هند با ۸۳ هزار و ۲۰۸ نفر، مکزیک با ۷۱ هزار و ۶۷۸ نفر و انگلیس با ۴۱ هزار و ۶۸۴ نفر بوده است.

فرانسوا ساوری- تحلیل گر بازار در موسسه " پرایم پارتنرز" گفت: بیشتر از آن چه وقایع بازار تحت تاثیر شاخصه های اقتصادی باشد، شاهدیم که مولفه های سیاسی روند بازار را تعیین می کنند. تا پایان سال مسائل زیادی وجود دارد که نتیجه آن ها مهم است از جمله مساله برگزیت و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا. از همه مهم تر اینکه آمریکا و چین اختلافات خود را تا چه حد به حوزه تجارت و مالی می کشانند. این ریسک ها خیلی از معامله گران را به احتیاط واداشته است.

بورس آمریکا

در وال استریت، بیشتر شاخص‌ها صعودی بودند تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالا تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۷۲ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۸ هزار و  ۱۹۸.۴۳ واحد بسته شد.

شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۱۹ درصد صعود تا سطح ۳۴۰۷.۶۰ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۲۸ درصد ریزش در سطح ۱۱ هزار و ۱۵۸.۹۰ واحدی بسته شد.

بورس‌های اروپایی

مساله برگزیت کماکان اصلی ترین دغدغه معامله گران اروپایی به شمار می رود. کارشناسان اقتصادی بانک گلدمن ساکس در تحلیلی با هشدار نسبت به عواقب شدید شکست مذاکرات برگزیت برای اقتصاد انگلیس نوشتند: اگر انگلیس و اتحادیه اروپا بدون دستیابی به توافقی مشخص به قوانین سازمان تجارت جهانی رجوع کنند، اقتصاد انگلیس دچار پیامدهای سنگینی خواهد شد که تبعات آن احتمالا دو تا سه برابر بیشتر از پیامدهای کرونا خواهد بود. 

این هشدار پس از آن بیان می شود که منابع خبری انگلیسی از اقدام نخست وزیر این کشور در تعیین ضرب العجل برای دستیابی به توافق بر سر آینده روابط با اتحادیه اروپا خبر دادند. طبق اعلام فایننشیال تایمز، دولت انگلیس در نظر دارد در صورت نرسیدن به توافق تا ماه اکتبر، خاتمه مذاکرات را اعلام کند که این به معنای حاکم شدن مقررات سازمان تجارت جهانی در روابط طرفین خواهد بود.   

وزیر اقتصاد آلمان با ابراز رضایت از روند بازگشت سطح فعالیت های اقتصادی به میزان قبل از بحران کرونا گفته است: دولت های اروپایی متعهد به حمایت تمام قد از شرکت ها و مصرف کنندگان هستند. اولاف شولتس روند احیای اقتصاد اروپا را بهتر از حد انتظار خواند اما افزود: همه گیری کرونا تمام نشده است اگر چه شاخص های کلان اقتصادی به ما نشان می دهند که در وضعیت بهتری از چند ماه قبل هستیم و این وضعیت برای همه اعضای اتحادیه اروپا صادق است.

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۱۹ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۰۷۸.۴۸  واحد بسته شد.  شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۲.۷۴ درصدی و ایستادن در سطح  ۱۳ هزار و ۲۵۵.۷۱ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با افزایش ۲.۲۵ درصدی در سطح ۵۰۷۴.۲۲ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۶۱ درصد پایین رفت و به ۷۱۱۰.۱۸ واحد رسید.

بورس‌های آسیایی

نخست وزیر جدید ژاپن که جای شینزو آبه را گرفت کار سختی برای احیای اقتصاد ژاپن خواهد داشت. طبق آمارهای منتشر شده، تجارت خارجی این کشور برای شانزدهمین ماه متوالی افت داشته تا جایی که در ماه آگوست میزان واردات ۲۰.۸ درصد کاهش داشته که حدود یک پنجم کل این کاهش مربوط به واردات از آمریکا بوده است. صادرات نیز در وضعیت نه چندان مطلوب مشابهی به سر می برد و طی این مدت ۱۴.۳ درصد کاهش داشته است. بیشترین کاهش نیز مربوط به صادرات به آمریکا و اتحادیه اروپا بوده است.

در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با افزایش ۰.۰۹ درصدی تا سطح ۲۳ هزار و ۴۷۵.۲۳ واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۰.۰۳ درصد پایین رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۷۲۵.۶۳ واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای  کامپوزیت" افت ۰.۶۶ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۶۵۷.۳۶ واحد بسته شد.

در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۱.۰۴ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۵۹۵۶.۱۳  واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود.

نفت

در بازار طلای سیاه روند قیمت‌ها صعودی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با ۲.۷۱ درصد افزایش به ۳۹.۹۲  دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با صعود ۲.۵۳ درصدی به ازای ۴۱.۹۹ دلار در هر بشکه مبادله شد.

طلا و نقره

همچنین در بازار فلزات گران‌بها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۹۲ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۹۶۷.۶۸ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افزایش ۰.۱۸ درصدی به ازای ۲۷.۴۶ دلار مبادله شد.