به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، وحید پورمردان از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان اظهارداشت: طبق سند مدیریت جامع تالاب هامون و برنامه احیای این تالاب بینالمللی و بر اساس نیازسنجیهای انجام شده، حقابه چهارم وارد تالاب هامون شد.
وی گفت: حفاظت از پوشش گیاهی در بستر تالاب بینالمللی هامون، حفظ آب در مناطق حساس و کانونهای گرد و غبار و کاهش اثرات تبخیر ناشی از تابش شدید آفتاب و بادهای ۱۲۰ روزه دشت سیستان از عمده دلایل برنامهریزی حقابه تالاب در بازههای زمانی مشخص است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزود: احیای تالاب هامون در یک برنامه بلندمدت و در طی پروژههای متعدد و متنوعی از لایروبی و حفر کانال تا قرُق و حقآبه و نهالکاری در حال انجام است.
وی بیان کرد: از ابتدای خشکسالی تاکنون این اولین تابستانی است که تالاب هامون در فصل گرما کاملا خشک نشده و حیاتش ادامه دارد.
تالاب یا دریاچه بینالمللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچههای خزر و ارومیه و هفتمین تالاب بینالمللی جهان و یکی از ذخیرهگاههای زیستکره در ایران واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است.
این تالاب از سه دریاچه کوچک به نامهای هامون پوزک، هامون سابوری (صابری) و هامون هیرمند تشکیل شده که در زمان فراوانی آب به هم میپیوندند و دریاچه مشترک هامون بین افغانستان و ایران را تشکیل میدهند.
رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود آب به هامون است و رودخانههای خاشرود، فراهرود، هاروترود، شوررود، حسینآباد و نهبندان نیز به تالاب هامون میریزند.
وسعت تالاب هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰ کیلومترمربع است.
حیات دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیرهگاههای زیستکره که روزهای پایانی سال ۹۴ در لیما، پایتخت پرو برگزار شد از سوی سازمان یونسکو بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره ثبت شد که بدین ترتیب تعداد ذخیرهگاههای زیستکره در ایران به ۱۲ مورد افزایش یافته است.
خشکسالی و قطع آب رودخانه هیرمند در ۱۹ سال گذشته سبب خشکیدن تالاب بینالمللی هامون و نابودی زیستگاه انواع پرندگان و حیوانات وحشی شد و ساکنان اطراف هامون را با مشکلات متعددی روبرو کرد.
تلاش دستگاههای دستاندرکار و جاری شدن سیلابهای مقطعی و دشتمال از افغانستان منجر به آبگیری بخشهایی از این تالاب شده است و از طرفی براساس برنامهریزی انجام شده سالانه ۶۰ میلیون مترمکعب آب از ذخیرهگاه طبیعی چاهنیمه برای این تالاب درنظر گرفته شده که در سه مقطع، هر مقطع ۲۰ میلیون مترمکعب رهاسازی میشود که رهاسازی آن در این مرحله از اول شهریور آغاز شد.