به گزارش همشهری آنلاین، دولت عربستان سعودی که حضور در مکه و مدینه را به دلیل شیوع ویروس کرونا بسیار محدود کرده بود، نخستین بار در حدود شش ماه اخیر به گروهی از عمرهگزاران اجازه داد وارد مسجدالحرام شوند و با لباس احرام دور کعبه طواف کنند. شیوع کرونا باعث شد حج تمتع امسال با کمترین تعداد زائر به سرانجام برسد؛ آماری که در تاریخ معاصر حج بیسابقه بود.
از زمان گسترش کووید-۱۹ در منطقه مقامهای دولت عربستان تصمیم گرفتند حج عمره را تا آینده نامعلوم لغو کنند. هر چند پس از حدود شش ماه قرنطینه به شکل موقت و محدود برداشته شد تا زائران عمره دوباره وارد شهر مکه و حریم خانه خدا شوند. آمار زائران این روزها در مکه حدود ۳۰ درصد ظرفیت همیشگی است و تقریبا ۶۰۰۰ نفر هر روز میتوانند برای زیارت کعبه اقدام کنند. هر چند رعایت کردن موارد ایمنی و بهداشتی از جمله زدن ماسک اجباری است و کسی هم نمیتواند به خانه خدا دست بزند.
نیروهای خدماتی مسجدالحرام پیش و پس از حضور هر گروه از زائران تمام بخشها را ضدعفونی میکنند و هر گروه شامل ۲۰ تا ۲۵ نفر است که یک گروه پزشکی هم همراه آنها در تمام مراحل طواف و زیارت حضور دارد. انتظار میرود از حدود دو هفته دیگر آمار روزانه زائران مکه تا ۱۵ هزار نفر افزایش یابد و برای نمازهای روزانه در مجموع ۴۰ هزار نفر اجازه مییابند داخل و اطراف مسجدالحرام نماز بخوانند.
سومین مرحله باز شدن قرنطینه کرونا در کعبه از روز اول نوامبر اجرایی میشود و در آن آمار زائران روزانه بین ۲۰ تا ۶۰ هزار نفر خواهد بود. در این مرحله، زائران خارجی هم اجازه مییابند در حج عمره شرکت کنند. گرچه عربستانیها این آمار را منوط به بدتر نشدن اوضاع از نظر شیوع کرونا و افزایش بیماران کردهاند.
هر سال در ایام حج عمره بیش از ۱۳۰۰ هتل و هزاران فروشگاه و کسب و کار ریز و درشت در دو شهر مکه و مدینه به زائران و مهمانان خانه خدا خدمات ارائه میدادند اما امسال به دلیل شیوع کرونا و توقف کامل حج عمره، شرایط اقتصادی به شدت نامناسب شده و رکود کامل بر صنعت گردشگری مهمترین شهرهای زیارتی دنیا حاکم است.