مشهور است که حافظ در سال های نوجوانی و آغاز جوانی شاگرد نانوا بوده و از نسخه های خطّی نیز رو نوشت بر میداشته است.
شهرت حافظ تنها به مرزهای این کشور محدود نمی شود بلکه حافظ شاعری است که نام و اشعارش سرزمین های مختلف را در نوردیده و امروزه مردم از نقاط مختلف جهان هر روز و هر ماه و هر سال بر سر مزار این شاعر بزرگ حاضر می شوند و با خواندن اشعارش ادب و احترام خود را به او ابراز می کنند.
ایران شاعران و مردان و زنان فرهیخته کم به خود ندیده است، مثلا فردوسی که با صرف سی سال زندگی خود توانست شاهنامه ای به وسعت ۶۰ هزار بیت تقدیم این مرز و بوم کند، یا خیام که در غرب به رباعیاتش به شهرت رسیده، مولانا که اشعارش به زبان های دیگر ترجمه شده و او را با نام رومی می شناسند و آموزگار ادب و سخنوری سعدی شیرازی هر یک پایه ای برای ستون فرهنگ این کشور هستند.
حافظ شیرازی و غزل های زیبا و پر معنایی که از خود به یادگار گذاشته از صدها سال پیش با دل و جان مردم ایران همراه شده است، در طول این همه سال نه تنها دلبستگی ایرانیان به این اشعار کمتر نشده بلکه روز به روز پر رنگ تر می شود تا جایی که امروز به راحتی و با جستجوی یک عبارت ساده مانند فال حافظ کوکا می توان به صورت اینترنتی به دیوان حافظ تفال زد.
اما در میان این جاودانه های ادبی، حافظ اصل و اساس را تشکیل داده است تا آن جا که دیوان شعرش در هر خانه ای خودنمایی می کند زیرا مردم می دانند اشعارش از اسرار و رموز قرآن سخن گفته و ارتباطی عجیب با عالم بالا برقرار کرده است.
بسیاری از ایرانیان معتقدند خواندن اشعار حافظ آن ها را به فضایی فراتر از هیاهو و همهمه روزمره می کشاند و آرامش عمیقی را به وجود آن ها تزریق می کند. احساسی که یک ایرانی از خواندن اشعار ناب حافظ تجربه می کند چیزی متفاوت از آن حسی است که با خواندن اشعار شاعر بزرگ شکسپیر به یک فرد انگلیسی دست می دهد.
شاید آن چه این احساس را پر رنگ تر می کند زبان پارسی باشد که در آن تنها یک واژه می تواند شما را به دنیایی دیگر منتقل کند.
مردم ایران هنگام خواندن اشعار حافظ زندگی خود را در لا به لای این کلمات مرور می کنند. شاید همین خاصیت جادویی دیوان حافظ است که باعث شده به اشعارش تفال بزنند زیرا هر کس، با هر نگاه و اعتقاد و شرایطی که در آن قرار دارد، هنگامی که این کتاب را باز می کند شعری یا بیتی مرتبط با آن چه در دلش دارد می یابد و این چیزی است که نمی توان در سایر آثار اعم از شعر و هنر به آن دست یافت.
بسیاری از ایرانی ها به اشعار حافظ و تفال زدن به دیوان او ایمان دارند و می دانند با نیت کردن و زدن فال جواب خود را خواهند گرفت. برخی حتی هنگام مواجه شدن با نگرانی ها و استرس های کوچک روزمره با خواندن اشعار این شاعر بزرگ دلگرم می شوند و حال و هوای بهتری پیدا می کنند.
حافظ علاوه بر این که یک منبع انرژی معنوی برای ایرانی ها است در بسیاری از فرهنگ های مختلف به عنوان یکی از هفت عجایب ادبی جهان شناخته شده است.
به عنوان مثال رالف والدو امرسون و گوته هر دو اشعار حافظ را به انگلیسی ترجمه کرده اند و در این مورد به توافق رسیده اند، تا جایی که امرسون او را شاعر شاعران نمی داند و درباره اش می گوید: "او از هیچ چیز نمی ترسد، او همه چیز را می بیند، او تنها مردی است که آرزو دارم او را ببینم یا مانند او باشم."
گوته نیز معتقد است حافظ در جهان همتا ندارد.
اشعار حافظ مورد تحسین افراد برجسته ای همچون نیچه و آرتور کانن دویل نیز قرار گرفته است، گارسیا لورکا از این شاعر بزرگ تمجید کرده و یوهانس برامس در اشعارش از او تاثیر گرفته است. حتی می گویند ملکه ویکتوریا نیز در برخی امور خود با دیوان حافظ مشورت می کرده است.