به گزارش همشهریآنلاین و به نقل از اقتصادنیوز، در حالیکه بیماری کرونا در دو ماه نخست پاییز رشدی به مراتب بیشتر از ماههای پیش از آن را به ثبت رسانده بود،در آذر ماه این آمارها روندی متفاوت را نشان داد. در سومین ماه پاییز 1399 روند آمار جانبختگان و بیماران وخیم به مرور نسب به دیگر ماههای پاییز روندی نزولی پیدا کرد.
درهمین خصوص در هفته چهارم آذرماه چند رکورد در راستای کاهش شیوع کرونا ثبت شد. از رکورد بیشترین افت هفتگی گرفته تا کمترین نسبت ابتلا به تست در مجموع یک هفته. تفسیرهر کدام از این رکوردها دریچهای جدید را در راستای وضعیت قرمز کرونایی کشور باز می کند. اما آنچه مهمتر از کاهش آمارهای نگران کننده کرونایی در این فصل بوده ریزش ضربتی این آمار است. در این باره چه عاملی میتواند سبب شده باشد تا آمار و ارقام قرمز و سیاه کرونا در آخرین هفته پاییز به یکباره سقوط کند؟
سقوط ابتلای هفتگی
در ابتدا آنچه که در هفته آخر پاییز بیشتر از هفته های دیگر مشهود به نظر میرسید کاهش ناگهانی آمار ابتلا در این بازه زمانی است. در همین خصوص مقایسه کل مبتلایان در این هفته با دیگر آمار هفتگی کرونا نشان می دهد که دراین مقطع 53 هزار و 34 نفر به بیماری کرونا مبتلا شده اند که نسبت به آمارهای هفته قبل خود 30 درصد کاهش داشته است.
این درحالیست که در هفته دوم آذر ماه 94 هزار و 438 نفر به این بیماری مبتلا شده بودند که بالاترین رکورد هفتگی ابتلا از بدو شیوع کرونا در کشور تا کنون به حساب می آید.
آمار ها نشان می دهند که در عرض دو هفته 41 هزار و 404 نفر ریزش داشته و به کمترین حد خود از میانه آبان تاکنون رسیده است.
آنچه مهمترین نکته در باب ابتلای هفتگی محسوب می شود افت 30 درصدی این آمار نسبت به هفته قبل است. مقایسه آمارها در رشد ابتلای هفتگی کرونا نشان می دهد که این هفته پایینترین افت آماری را در میان دیگر هفته ها به ثبت رسانده است. پیش از آن، این رکورد متعلق به هفته دوم بهار بود که در حدود منفی 28 درصد ثبت شده بود.
سکته جدی در آمار فوتیهای هفتگی
مهمترین ریزش دیگری که متغیرهای کرونایی در کشور در این هفته تجربه کرده اند در بخش جانباختگان بوده است. این آمار در آخرین هفته پاییز به هزار و 545 نفر رسید که کمترین رقم هفتگی جانباختگان بر اثر بیماری کرونا از ابتدا تاکنون بوده است. این در حالی است که در هفته پایانی آبان ماه بیشترین رکورد هفتگی این متغیر را به ثبت رسانده بود. یعنی موقعیت مشابه در یک ماه پیش.
مجموع جانباختگان بر اثر بیماری کرونا در هفته قبل نیز 2 هزار و 33 نفر بوده است. بر همین اساس رشد هفتگی فوتی ها در این مقطع زمانی نسبت به هفته قبل منفی 24 درصد محاسبه می شود. این رقم به عبارتی بیشترین افت هفتگی کرونایی در کشور تاکنون به حساب می آید. پیش از این رکورد کمترین رشد به هفته چهارم بهار تعلق داشت که برابر با منفی 22 درصد ثبت شده بود.
کمرنگ شدن شیوع هفتگی کرونا در بالاترین میزان تست
سومین آمار مهم در شاخه های هفتگی کرونا به تست های روزانه اشاره دارد. در همین خصوص درحالیکه مجموع میزان تستها در یک هفته اخیر بیشترین رقم را در کل زمان ورود کرونا به ایران داشته اما روند ابتلا به تست هفتگی روندی معکوس را داشته است.
به بیان دیگر در هفته آخر پاییز میزان کل تستها در هفته گذشته 332 هزار و 676 مورد بوده که در همین مقطع زمانی نیز نسبت ابتلا به تست به 15.94 درصد رسید. این در حالی بود که در هفته دوم پاییز رکورد این متغیر با 32 درصد به عنوان بالاترین رقم هفتگی ثبت شده بود.
کاهش این متغیر به معنای کاهش شیوع کرونا آن هم با یک سقوط یکباره بوده است. اما چه عاملی می تواند در پس پرده این ریزش های آماری کرونا در آخرین هفته پاییز بوده باشد؟
دولت پشت پرده سقوط ناگهانی آمارهای کرونا
آمار ها و داده های تجربی وزارت بهداشت و درمان جهانی به این نکته اشاره دارد که به طور متوسط علائم کرونایی بین سه تا چهار هفته خود را نشان می دهند. با استناد به همین موضوع، دلیل ریزش های ناگهانی آمارهای نگران کننده کرونا را باید در سه تا 4 هفته قبل در متغیر های کرونایی بررسی کرد یعنی هفته های ابتدایی آذر.
با اینکه درهفته های نخست آذر رکورد های ابتلا و فوتی روزانه در بالاترین حد خود ثبت می شد اما این روند از همان ابتدا حالتی نوسانی داشت. از سوی دیگر مهمترین اتفاقی که در این تاریخ رخ داد، اعمال محدودیت ها در فاصله گذاری های اجتماعی به دستور دولت بود.
به طور کلی در تمام مدت شیوع کرونا درایران دولت در دو مقطع زمانی محدودیت های تردد و فاصله گذاری را اعمال کرده است. یکبار ابتدای فروردین امسال و بار دیگر ابتدای آذر ماه.
بررسی آمار ها نشان می دهد دقیقا در بازه سه تا 4 هفته ای بعد از اعمال محدودیت ها در هر دو مقطع، آمارهای نگران کننده سقوطی ناگهانی داشته که البته این افت در موقعیت دوم یعنی ابتدای آذر ماه جدیتر بوده است. بنابراین شواهد میتوان چنین ریزشهایی که به صرت ضربتی ضربتی ارقام فوتی ها و مبتلایان کرونایی ثبت شده را ناشی از اعمال محدودیت های تردد کرونایی در کشور دانست.
نکته دیگری که در آمارهای کرونایی کشور در بهار امسال مشاهده می شود تفاوت یک هفته ای سقوط ابتلا و فوتی ها بوده است. به عبارت دیگر در نخستین باری که محدودیت ها در ایران اعمال شد( یعنی بهار امسال) یک هفته بعد از سقوط آمار ابتلا شاهد سقوط آمار فوتی ها بوده ایم که از لحاظ منطقی نیز توجیه پذیر است. بر همین اساس می توان گفت در هفته بعد نیز ممکن است شاهد افت بیشتر میزان جانباختگان بر اثر بیماری کرونا باشیم.