به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، محمدرضا هاشمیان فوق تخصص مراقبتهای ویژه گفت: بهترین اقدام برای کنترل و مهار کرونا تامین سریع و به موقع واکسن است. اینکه برای تولید واکسن کرونا در ایران اقدام میکنیم کار بسیار خوب و قابل تحسینی است، همه ایرانیان از اینکه بتوانیم در داخل کشور یک واکسن معتبر تولید کنیم خوشحال میشوند اما نباید تا تیر ماه صبر کنیم تا واکسن ایرانی تولید شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: اکنون واکسن کرونا در دنیا تولید شده و باید هرچه سریعتر در اختیار مردم و افراد آسیبپذیر قرار گیرد و البته همزمان کار تولید داخل آن هم میتواند دنبال شود.
هاشمیان افزود: همان روندی که در استفاده از داروی رمدسیویر در کشور طی شد برای واکسن کرونا هم قابل استفاده است، زمانی که در دنیا مطرح شد این دارو به بهبود درمان مبتلایان کرونا کمک میکند، ابتدا مقداری این دارو به ایران هدیه داده شد و مقداری هم خرید خارجی داشتیم و بعد توانستیم در داخل نیز این دارو را تولید کنیم.
وی ادامه داد: البته همان زمان به علت کمبود داروی رمدسیویر در کشور و تقاضای بالا برای آن، در بازارهای قاچاق مثل ناصر خسرو این دارو را با قیمتهای بالای ۵۰ میلیون به مردم میفروختند اما بعد از اینکه این دارو در کشور تولید شد، بازار سیاه به زمین نشست.
مسئول آموزش بخش آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری گفت: در مورد واکسن کرونا هم همین طور است و اگر برای تامین این واکسن منتظر تولید واکسن ایرانی در تیر سال ۱۴۰۰ باشیم، زمینه بازار سیاه واکسن کرونا هم در کشور ایجاد میشود.
هاشمیان افزود: اگر فقط بخواهیم منتظر تولید واکسن ایرانی در تیر سال آینده بمانیم و بعد از آن برای تایید این واکسن در سازمان بهداشت جهانی یا جاهای دیگر منتظر تایید باشیم و به مرداد و شهریور برسد. هم عده بیشتری از مردم جان خود را بر اثر این بیماری از دست میدهند و هم زمینه بازار سیاه واکسن کرونا به وجود میآید.
وی ادامه داد: باید مشخص شود علت تاخیر در خرید و ورود واکسن کرونای معتبر به کشور چیست، چون رئیسجمهوری دستور خرید واکسن را داده و حتی اعتبار خرید واکسن هم تامین شده است.
مسئول آموزش آیسییو بیمارستان مسیح دانشوری تاکید کرد: بارها شرکتهای خصوصی مختلف و نمایندگیهای شرکتهای تولیدکننده واکسن اعلام کردهاند که امکان خرید و واردات واکسنهای معتبر کرونا را دارند، در همین ایام کالاهای خارجی متعددی خریداری میشود که خرید واکسن در مقابل آن هیچ است.
وی گفت: اگر در زمینه خرید واکسن کوتاهی شود، در مقابل مرگ افرادی که میتوانستند نجات پیدا کنند، مسئول هستیم، نباید اشتباههای که در گذشته در ایجاد محدودیت، یا اعمال قرنطینه یا استفاده به موقع از ماسک داشتیم را این بار با تاخیر در تامین واکسن تکرار کنیم. امروز بهترین روش ایجاد ایمنی علیه کرونا تامین واکسن است و باید همراه با دنیا در ایران نیز هر چه سریعتر این اقدام انجام شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: به هر حال تامین و تزریق واکسن برای جمعیت قابل توجهی از مردم زمانبر است، بنابراین باید هر چه سریعتر این اقدام انجام شود و با توجه به رقابتی که برای خرید واکسن در دنیا وجود دارد هر چه در این زمینه تعلل کنیم بیشتر عقب میمانیم.
هاشمیان گفت: تجربه تلخ استفاده دیرهنگام از داروهای کمککننده در درمان کرونا را هم در گذشته داشتهایم، هنوز با وجود مشخص شدن اثربخشی نسبی رمدسیویر و فاویپیراویر در بهبود بیماران کرونا و اهمیت استفاده زودهنگام از این داروها قبل از رسیدن به آیسییو، این داروها وارد پروتکل درمانی کرونا نشدهاند. یا در زمانی که متخصصان اعلام کردند، داروهای کورتنی در بهبود بیماران کرونا در کنار اکسیژن درمانی مفید است، مدتها طول کشید تا این نوع داروها وارد پروتکل درمانی بشود.
وی افزود: هنوز هیچ درمان تاییدشدهای برای بیماری کووید۱۹ در دنیا وجود دارد اما هر اقدام درمانی که برای بهبود این بیماران در دنیا مطرح شده بر اساس کدهای اخلاق در ایران هم انجام شده و داروهایی که در دنیا به شکل برجستهتر مطرح بوده، در ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
هاشمیان ادامه داد: اکنون نیز باید همپای دنیا در استفاده از دانش روز دنیا که دستیابی به واکسن است سریع عمل کنیم و اجازه ندهیم تعداد بیشتری از مردم جان خود را از دست بدهند.