به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا، سعید خطیبزاده صبح امروز در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه ایران با توقیف نفتکش کرهای به نوعی گروگانگیری کرده تا کره را برای آزادسازی پولهای ایران تحت فشار قرار دهد و همچنین واکنش برخی کشورهای دیگر از جمله فرانسه گفت: رعایت حقوق بینالملل محیط زیست دریایی یکی از تعهدات جدی کشورهاست و طبق مقررات همه کشتی ها باید این موضوع را رعایت کنند. کشتی کره ای به خاطر آلوده کردن محیط زیست دریا در خلیج فارس توقیف شد. به این کشتی اخطار داده و سپس با حکم قضایی سمت ساحل هدایت شده است.
وی با بیان اینکه موضوع نفتکش کره ای یک موضوع کاملا فنی است، افزود: کسانی که می خواهند این موضوع را سیاسی کنند در مسیر غلطی حرکت می کنند و کشورهایی که در این زمینه اظهارنظرهایی کرده و دخالت کرده اند گویی جایگاه خود و مقررات و تعهدات بین المللی را فراموش کرده اند.
وی با بیان اینکه ما به طرف کره ای و کشورهایی که در این زمینه دخالت کرده اند مکرر گفته ایم که هر چقدر این موضوع سیاسی شود این امر به حل این مسئله کمکی نمی کند، افزود: مسائل مربوط به این کشتی یک مسائل فنی است و باید مسیر قضایی خود را طی کند. ما در این مدت در وزارت خارجه تلاش کرده ایم تا کمک های کنسولی و غیرکنسولی لازم را به سرنشینان این کشتی ارائه کنیم تا آنان در سلامت و آرامش باشند.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که آیا این احتمال وجود ندارد که ملوانان و ساکنان این کشتی زودتر آزاد شوند، گفت: هیچ منعی برای این کار از نظر ما وجود ندارد ولی این موضوعی است که باید روند قضایی خود را طی کند و دادگاه در ارتباط با آن تصمیم گیری کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که بانک مرکزی ایران میزان دارایی های بلوکه شده کشور در کره جنوبی را حدود ۷ میلیارد دلار اعلام کرده ولی دولت کره جنوبی رقم ۹ میلیارد دلار را ذکر کرده و وزارت خارجه به عنوان متولی انجام مذاکرات برای آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره چه رقمی را دقیق می داند، گفت: متولی مذاکرات آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره جنوبی بانک مرکزی است و ما در وزارت خارجه به عنوان هماهنگ کننده سیاست خارجی هماهنگی ها و همکاری های لازم را در این مسیر انجام می دهیم ولی متولی اصلی بانک مرکزی است و شما باید آمار و ارقام دقیق را از بانک مرکزی جویا شوید.
وی همچنین در پاسخ به اینکه اگر کره پول های بلوکه شده ایران را آزاد نکند تهران چه اقدامی را انجام می دهد، گفت: امکان پرداخت نشدن این پولها وجود ندارد و ما از همه مجاری قانونی و حقوقی برای آزادسازی این پول ها استفاده می کنیم. قانون جنگل که حاکم نیست و از طرف دیگر دولت کره جنوبی نیز هیچ وقت نگفته است که این پول ها را پس نمی دهد.
خطیب زاده ادامه داد: کرهایها به تعهدات خود به بهانه های مختلف از جمله تحریم های آمریکا در این زمینه عمل نکرده اند ولی هیچ وقت نگفته اند که این پول نیست و یا آن را پرداخت نمی کنند بلکه در بازگشت آن بهانه آوری کرده اند و ما بارها به آن ها گفته ایم که بهانه های آن ها مورد قبول ما نیست و باید این بهانه ها را کنار بگذارند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر هیأت کره جنوبی به ایران گفت: در مورد سفر این هیأت از قبل تصمیم گرفته شده بود و برنامه ریزی انجام گرفته بود. در جریان مذاکرات بین مقامات ایران و کره موضوعات مختلف مورد بحث قرار می گیرد که در رأس آن موضوع پول های بلوکه شده ایران در کره جنوبی است.
وی با اشاره به دیدار هیأت کره جنوبی با وزیر خارجه و معاون سیاسی وی طی دیروز و امروز گفت: ما به کره ای ها تأکید کرده ایم که اقدام آن ها در عدم آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در کره غیرمتعهدانه است و آن ها باید این پول ها را هر چه زودتر در اختیار ایران قرار دهند. ما همچنین به آن ها می گوییم که در انتظار ۲۰ ژانویه ننشینند چرا که بعد از ۲۰ ژانویه اقدامات کشورها جور دیگری ارزیابی می شود.
خطیبزاده با اشاره به دیدار امروز وزیر خارجه با هیات کرهای ادامه داد: روز گذشته نیز این هیات با آقای عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان دیدار و رایزنی کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از این نشست گفت : رویکرد ایران در زمینه کرونا هیچ وقت سیاسی نبوده است. در حال همکاری با کوبا برای تولید واکسن مشترک کرونا هستیم.