به گزارش همشهریآنلاین محمد جواد ظریف روز سه شنبه با حضور در صحن مجلس در پاسخ به سوال نماینده مردم مشهد، گفت: در واقع در خط مقام معظم رهبری حرکت میکنیم که هفته گذشته در سخنرانی خودشان فرمودند که برای بازگشت آمریکا به برجام عجلهای نداریم. لذا از نظر ایشان نه هنوز برجام بوی گند میدهد و نه دفن شده و نه اتفاق دیگری افتاده است. قانونی هم که مجلس محترم همتصویب کرد برای اجرایی شدن برجام است و نه برای دفن برجام. دستکم ریاست محترم مجلس اینگونه به ما فرمودند.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: حضرت آقا فرمودند که ما عجله ای نداریم اما اگر آمریکا تعهداتش را اجرا کند و تحریمها را بردارد آن وقت میتواند برگردد و در قالب پنج به علاوه یک بنشیند. فرمایشی بود که در جلسه گفتند و مبنای سیاست ما هم همین است. ریاست محترم مجلس در جلسه حضور داشتند و این فرمایش حضرت آقاست.
ظریف با اشاره به اظهارات کریمی قدوسی درباره ملاقات ظریف با فردی به نام بریگمن یک هفته قبل از شهادت سردار سلیمانی ادامه داد: ملاقات من نه یک هفته قبل از شهادت سردار بزرگ ما جناب آقای سلیمانی، بلکه یک سال و نیم قبل از آن بود و برای آزاد کردن یک سلیمانی دیگر یعنی جناب آقای دکتر مسعود سلیمانی دانشمند بزرگ کشورمان که یک سال در بدترین شرایط اسیر آمریکا بود.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: فردی که از طرف آمریکا میخواست در این زمینه مذاکره کند و ما از او استفاده بکنیم، آقایی را همراه خودش آورد که بعدا معلوم شد این آقا ۱۰ سال قبل از آن در رژیم صهیونیستی بوده است. او را نمیشناختیم و خبر نداشتیم ما فقط طرف ملاقات کننده را میشناختیم و آن آقا فقط یادداشت برمیداشت و بعد هم عکسی با من گرفت.
وی گفت: برای من راحتترین کار این است که بنشینم و شعار بدهم ولی بالاخره آقای مسعود سلیمانی دانشمند ماست که در بند آمریکاییها بود. افتخار داشتم با آقای سلیمانی از زوریخ به عنوان راننده در هواپیما همراه ایشان بنشینم که ایشان را به سلامتی به ایران بیاوریم و در هواپیما به من گفت که چه اتفاقاتی برایش در آمریکا افتاده است.
ظریف ادامه داد: برادر عزیزم آقای کریمی قدوسی؛ گناه من این بود که برای آزاد کردن او با کسانی گفت و گو کنم که از آنها هیچ خوشم نمیآید. شما بپذیرید اگر حضرت آقا میفرمایند اینهایی که پشت میز مذاکره مینشینند همان تروریستهای بغداد هستند، من که مجبور هستم در مقابل اینها بنشینم و با آنها گفت و گو کنم، من هم این را درک میکنم و اگر لبخندی پشت میز مذاکره میزنم برای این است که مقاومت مردم ایران را برابر زورگوییهای آنها نشان بدهم.
رییس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: یک روز جلو کری نماز خواندم وقتی نماز تمام شد به او گفتم میدانید برای چرا اینجا نماز خواندم برای اینکه به خودم یادآوری کنم که قدرقدرت خداست تو نیستی. روش ما در مذاکره با آمریکا این بوده است. من با صدام هم ملاقات و مذاکره کردم خیال میکنید خوشم میآمد با صدام مذاکره کنم؟ خیال میکنید لذت بردم از این که روبروی صدام نشستم؟ نه کار من است و ناگزیرم. چارهای ندارم. این را به عنوان یک گناه از من ثبت نکنید ان شاء الله کفاره گناهان ما خواهد بود.
وی با اشاره به اظهارات کریمی مبنی بر اینکه ظریف درخواست مذاکره کرده است، گفت: من هرچه گفتم علنی گفتم اما فرمودید که بنده درخواست مذاکره کردم من با اجازه رییس جلسه اگر تمایل داشته باشید این مصاحبه هم با اشپیگل هم موجود است یکی از محکمترین مصاحبههایم هست بارها حضرت آقا فرمودند که فلانی محکم صحبت میکند.
ظریف گفت: سوال این است آیا در پی قتل سلیمانی احتمال مذاکره با آمریکا را رد میکنید؟، پاسخ من این بود نه! من هرگز این احتمال را که افراد رویکرد خود را تغییر داده و با واقعیات را دریابند، رد نمیکنم. برای ما مهم نیست چه کسی در کاخ سفید ساکن است آنچه مهم است نحوه رفتار آنهاست. دولت ترامپ میتواند گذشتهاش را اصلاح کرده تحریمها را برداشته و به میز مذاکره برگردد ما هنوز پشت میز مذاکره هستیم یعنی پنج بعلاوه یک. آنها هستند که میز را ترک کردهاند ایالات متحده و آسیب عظیمی به مردم ایران وارد کرده است.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: روزی فرا خواهد رسید که آنها باید بابت آن آسیب خسارت بدهند ما صبر زیادی داریم. این پاسخی است که من آنجا دادم. اگر بخواهید سخنرانی حضرت آقا را داریم که فرمودند اگر توبه کند و تعهداتش را انجام دهد میتواند در قالب ۱+۵ مراکره کند اخیرا هم آقا دوباره این را فرمودند.
ظریف گفت: در ادامه خبرنگار اشپیگل پرسید که انتظار شما از اروپا چیست؟ گفتم برای اروپا فاجعه است که مطیع و فرمانبردار آمریکا باشد. بعد درباره اینستکس پرسید و گفتم با گذشت بیش از یک سال و نیم از خروج آمریکا از برجام، اروپاییها حتی نتوانستند اینستکس را راه بیندازند. خبرنگار در ادامه پرسید که سلیمانی معمار راهبرد ایران در اعمال نفوذ در منطقه از طریق پشتیبانی نظامی از متحدانش بود، آمریکا سلیمانی را بابت مرگ صدها نفر از سربازانش در عراق مقصر قلمداد کرده است؟ گفتم آمریکا اروپا و کل جامعه بینالملل به سردار سلیمانی به واسطه پیروزی بر داعش مدیون هستند.
وزیر امور خارجه عنوان کرد: به خبرنگار گفتم که واقعیات این منطقه برای ایالات متحده غیرقابل درک است. آنها همیشه از نیروهای نیابتی صحبت میکنند اما ایران نیروی نیابتی ندارد. نیروهای نیابتی ما میلیونها نفر هستند که برای سوگواری مرگ یک سردار به خیابان آمدند. این افراد را نمیتوان به خیابان آورد.
ظریف تاکید کرد: خبرنگار پرسید که آیا ممکن است که تندروها در ایالات متحده این واکنش ملایم ایران یعنی ضربه به عین الاسد را نشانه ضعف ایران بپندارند؟ پاسخ دادم آسیبی که ما به ایالات متحده وارد کردیم، گسترده است چرا که آمریکا با تمام توانمندی نظامیاش نتوانست از برخورد موشکها به پایگاههایش جلوگیری کند و این نشان دهنده آن است که آمریکا تا چه حد آسیب پذیر است. اما آسیب واقعی را خود آمریکاییها به خودشان وارد کردند با نفرتی که ایالات متحده در مردم منطقه ایجاد کرده است. قتل شهید سلیمانی آغاز پایان حضور ایالات متحده در منطقه ماست.
وزیر امور خارجه ادامه داد: دوستان عزیز جمله ای را هم که از من نقل کردید، این است که ایالات متحده آمریکا از مردم ایران میترسد مردم ایران مایه عزت و اقتدار ما هستند. فکر میکردم همه ما باور داریم آنچه که ایالات متحده را شکست داده موشکهای ما نیست گرچه موشکهای ما مهم هستند آنچه ایالات متحده را شکست داده و فرهنگ ایثار و شهادت این ملت است.
مجلس از پاسخهای ظریف درباره دیپلماسی اقتصادی هم قانع نشد
در ادامه فرهاد بشیری در جریان پرسش از وزیر امور خارجه دربارهی اینکه چرا دیپلماسی اقتصادی جدی گرفته نمیشود؟، اظهار کرد: استکبار به دنبال این است که پاشنه آشیل مملکت ما را برهم بریزد و ما را از مسیری که آگاهانه در آن حرکت میکنیم دچار یاس کند، لذا فرصتهای اقتصادی را از ما میگیرد. به هرحال استکبار به ویژه دونالد ترامپ شرایط سختی برای کشور ما ایجاد کردند و ضرورت دارد همه ما ید واحده شویم و تلاش کنیم جلوی دشمن را بگیریم.
وی ادامه داد: دشمن همیشه از یک روش برای از پا درآوردن ملت استفاده نمیکند بلکه یک روز صدام را به جان کشورهای منطقه انداخت که با توپ و تانک و موشک حمله کرد و بعد از آن دونالد ترامپ با شیوهی دیگری بی رحمانه تاخت. ما اگر در انزوا و گوشه گیری باشیم نمیتوانیم با دنیا کار کنیم.
نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این سوال از ۱۳ مهرماه مطرح شده، اضافه کرد: آقای وزیر و همکارانشان به دنبال این نبودند که سوال چه بوده و تا این تاریخ همکارانشان اصلا مراجعه نکردند. هیچ کسی از وزارت امور خارجه نیامد که مستندات و مدارکی بدهد که در حوزه اقتصادی چه فعالیتهایی شده است.
وی اضافه کرد: کارکرد بسیار قوی وزارت امور خارجه میتواند دیپلماسی اقتصادی باشد که باید به آن توجه شود آقای وزیر هم قانون اساسی، سیاستهای کلی و سند چشمانداز را مطالعه کند و ببیند وزارت امور خارجه چه جایگاهی دارد؟. شما برای وحدت اقتصادی چه اقداماتی کردید؟ چرا این وحدت را در حوزه اقتصادی تقویت نمیکنید؟ استکبار بین ما شکاف ایجاد کرده و جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر کشور امری است که باید به آن توجه شود.
بشیری ادامه داد: مجموعه وزارتخانههای داخل کشور متولی سیاست داخلی و وزارت خارجه متولی اجرای سیاست خارجی است. در واقع وزارت خارجه وظیفهای معادل مجموع وزارتخانهها در خارج از کشور برعهده دارد، اما فعالیت وزارت خارجه در حوزه اقتصادی چقدر لمس میشود به نظر میرسد بازنگری در وظایف وزارت امور خارجه امری ضروری است.
نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: کدام لایحه را به مجلس آوردهاید که مجلس شورای اسلامی به شما کمک نکرده است؟چشمانداز جمهوری اسلامی در افق ۱۴۰۴ مسائل را به ظرافت تبیین کرده ما ظرفیتهای بالایی داریم که در سیاستهای کلی هم به آن پرداخته شده است. امروز آنچه دشمن میتواند کشور ما را عاصی کند در حوزه اقتصادی است این موضوع را از هر کسی که وزیر بود قطعا پیگیری میکردم که چرا دیپلماسی اقتصادی ما فعال نیست و به نظرم پاسخهای وزیر هم قانع کننده نبود.
در نهایت سؤال فرهاد بشیری نماینده مردم پاکدشت در مجلس شورای اسلامی از وزیر امور خارجه در نشست علنی امروز سهشنبه (۳۰ دیماه ۹۹) پارلمان مورد بررسی وکلای ملت قرار گرفت.
نهایتاً وکلای ملت با ۹۰ رأی موافق، ۱۳۸ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۹ نماینده حاضر در جلسه از پاسخهای وزیر قانع نشدند. بنابراین وزیر امور خارجه دومین کارت زرد خود را در جلسه امروز از وکلای ملت گرفت.