به گزارش همشهری آنلاین، محمدجواد ظریف که روز گذشته شیوه پیشنهادی خود را درباره بازگشت ایران و آمریکا به روزنامه همشهری گفته بود، پیش از اعلام دیدگاههای جو بایدن درباره سیاست خارجی ایالات متحده با کریستین امانپور، مجری سرشناس شبکه سیانان از راه دور گفتوگو و بار دیگر پیشنهادهای خود را برای طرفهای اروپایی و آمریکایی تکرار کرد.
وزیر امور خارجه ایران در گفتوگوی اختصاصی با شبکه آمریکایی سیانان از آمادگی تهران برای تازه کردن روابط با واشنگتن خبر داد و در عین حال تاکید کرد زمان به زیان دولت بایدن در حرکت است. ظریف به خانم امانپور گفت: «فرصت دولت آمریکا برای بازگشتن به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بسیار محدود است و آنها برای عمل کردن به تعهدهای برجامی خود زمان نامحدود ندارند. بیتردید رئیس جمهوری بایدن نمیخواهد تصویری از خود ارائه دهد که گویی در تلاش برای بهره بردن از سیاستهای شکستخورده دولت ترامپ است.»
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به اینکه ایران با چه شتابی میتواند به تعهدهای هستهای از جمله در زمینه غنیسازی اورانیوم خود ذیل برجام بازگردد، گفت: «بیش از ۳۶۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده در کمتر از یک روز به اندازه زمان پیش از خروج آمریکا از توافق هستهای تبدیل شود.» ظریف در واکنش به ادعای آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود، درباره فاصله چند هفتهای ایران با تامین مواد لازم برای تولید سلاح هستهای هم گفت: «اگر ما میخواستیم سلاح هستهای بسازیم، میتوانستیم مدتها پیش این کار را بکنیم اما به این باور رسیدهایم که سلاح اتمی نمیتواند به تامین امنیت ما کمک کند، ضمن اینکه خلاف باورهای دینی و عقیدتی ماست. از این رو هرگز دنبال دست یافتن به سلاح هستهای نرفتیم.»
بخش دیگر گفتوگوی خانم امانپور با وزیر امور خارجه ایران به کاهش گام به گام تعهدهای هستهای ایران پس از خروج آمریکا از برجام اختصاص داشت. او در این باره گفت: «ایران برای محدود کردن تعهدهای خود از مکانیزم موجود در برجام استفاده کرد. اگر شما به بند ۳۶ توافق هستهای نگاه کنید، میبینید ما درست بر اساس آن عمل کردهایم.» ظریف به ایالات متحده توصیه کرد از فروختن سلاح به کشورهای منطقه دست بردارد و از دولت بایدن خواست بر اساس مفاد توافق هستهای عمل کند.
وزیر امور خارجه ایران گفت: «آیا ایالات متحده آمادگی دارد از حجم صدها میلیارد دلاری فروش سلاح به منطقه ما کم کند؟ آیا آمریکا آماده است اگر میخواهد درباره اوضاع یمن مذاکره کند جلوی کشتار کودکان یمنی را بگیرد؟ ایالات متحده آمریکا باید بپذیرد آنچه ما با هم توافق کردهایم. ما تصمیم گرفتیم درباره برخی موارد توافق نکنیم. نه به این دلیل که ما نمیخواستیم، به این خاطر که آمریکا و متحدانش آماده تن دادن به برخی کارهای ضروری نبودند.»
به گفته ظریف، اینکه چه کسی باید گام اول را در بازگشتن به توافق هستهای بردارد، میتواند مسئولیتی باشد که به عهده مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گذاشته میشود. وزیر امور خارجه ایران در تشریح این ایده خود به سیانان گفت: «جوزپ بورل کسی است که باید در مقام یک هماهنگکننده ظاهر شود و کارهایی را که لازم است آمریکا و ایران برای بازگشتن به برجام انجام دهند، طراحی کند.»