وزیر بهداشت به رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی گفت: روزهای سختی دارد برایمان آغاز می‌شود و باید خودتان را برای مبارزه با چموش‌ترین ویروس موتاسیون‌یافته‌ای که متأسفانه دارد مملکت را گرفتار می‌کند، آماده کنید.

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت، در اجلاس روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی گفت: در شرایطی که جهان دچار مشکلات زیادی در زمینه ویروس کرونا بود، توانستیم به مرگ‌های زیر ۶۰ نفر برسیم. امروز عزیزان را جمع کردم تا بگویم شاید یکی از سخت‌ترین ایام مدیریتی ما در زمینه کووید-۱۹ شروع شده است.

پیش‌بینی ورود به یک خیز سهمگین

وی افزود: من در تاریخ ۱۰ دی‌ماه به حضرات نامه‌ای نوشتم و خواستم برخی اتفاقات را دنبال کنید و عرض کردم پیش‌بینی من ورود به یک خیز بسیار بسیار سهمگین و سنگینی است که اگر رعایت برخی اصول را نداشته باشند و اگر ما را در رعایت پروتکل‌ها تنها بگذارند، ممکن است همه ما را گرفتار کند. پیش‌بینی کرده بودم از ورود ویروس موتاسیون‌یافته که علی‌رغم اینکه انگلیس‌ها به دروغ در روزهای اول گفتند فقط ۳۰ تا ۷۰ درصد ممکن است قدرت سرایتش بالا رفته باشد، بنده به صراحت اعلام کردم قطعا هم قدرت سرایت چند برابر است و هم قدرت بیماری‌زایی و مرگ و میر این ویروس به مراتب بیش از چیزی است که انگلیسی‌ها اعلام می‌کنند. متاسفانه تازه به این موضوع اقرار کرده‌اند.

اثبات شد که ویروس موتاسیون‌یافته تقریبا در کشور چرخیده است

نمکی ادامه داد: تمام تلاش ما در مکاتباتی که با شما داشتم، این بود که مرزها را بیشتر بپاییم؛ به مرزهای زمینی، هوایی و دریایی در همه استان‌ها دقت داشته باشید و حتی اعلام کردم موارد غیرقانونی که جنس برای محل‌های فروش می‌آورند، حتما تست کنید. پریروز خبری دریافت کردم و هفته قبل هم خبری مبنی بر مرگ یک خانم ۷۱ ساله در خیابان وحدت اسلامی که هیچ مسافرتی به هیچ جا نداشت و اتفاقی که در آبیک و بیمارستان هشتگرد افتاد، اثبات کرد ویروس موتاسیون‌یافته تقریبا در کشور چرخیده و ما باید همه جا فکر کنیم زیر پوست هر شهری، هر روستایی و هر خانواده‌ای ممکن است این ویروس پیدا شود و این یکی از زنگ خطرهای جدی در مدیریت کرونا است که آغاز شده است.

وی افزود: سخت‌ترین آخر هفته‌ای که در این ۱۳ ماه بر من گذشت، دو روز گذشته بود که بسیار سخت و دردناک بود؛ زیرا من ملوانی این کشتی طوفان‌زده را بر عهده دارم و در این مدت دیدم متاسفانه فرازونشیب‌ها چطور می‌تواند ما را گرفتار کند.

آغاز روزهای سخت 

وزیر بهداشت گفت: این ویروس یکی از بااقتدارترین نظام‌های بهداشتی و درمانی دنیا را در اروپا به زانو درآورد؛ البته این را نمی‌گویم که دل مدافعان سلامت و سرداران نظام سلامت را خالی کنم، اما روزهای سختی دارد برایمان آغاز می‌شود و باید خودتان را برای مبارزه با چموش‌ترین ویروس موتاسیون‌یافته‌ای که متاسفانه دارد مملکت را گرفتار می‌کند، آماده کنید.

وی ادامه داد: ما هر چه التماس کردیم و خواهش کردیم و هر چه گفتیم و در هفته‌های گذشته مرتب در صحبت‌هایی که با مردم و مسئولان داشتم، خواهش کردم که رعایت کنید. روش مبارزه با ویروس جدید فرقی با ویروس قدیم ندارد و روشش تشدید فاصله‌گذاری‌ها و مراقبت‌هاست و رعایت بیشتر پروتکل‌هاست. متاسفانه در خوزستان که شادگان اولین کانون آلودگی ماست، رعایت پروتکل‌ها به زیر ۱۰ درصد و حتی صفر رسیده بود و ما به همین میزان آسیب دیدیم. هر جا که رعایت پروتکل‌ها ضعیف شد، نقطه آسیب‌پذیری ما آغاز می‌شود.

ویروس جدید؛ ویروسی سرکش با قابلیت سرایت و بیماری‌زایی بالا

نمکی توصیه‌هایی اضطراری را خطاب به روسای دانشگاه‌ها مطرح کرد و گفت: به هر حال این ویروس جدید، ویروسی مهاجم، سرکش و با قابلیت سرایت و بیماری‌زایی بالا و همچنین مرگ و میر به مراتب بالاتر از ویروس‌های قبلی است و باید فکر کنید این ویروس همه جا چرخیده است.

ویروس‌ها پاسپورت نمی‌خواهند

وی افزود: روزی گفتم ویروس‌ها پاسپورت نمی‌خواهند. همانطور که ویروس ووهان توانست قطب جنوب را تسخیر کند، ویروس موتاسیون‌یافته انگلیسی و آفریقایی هم می‌تواند در دورترین نقاط این سرزمین خودش را نشان دهد. بر این اساس اولین گامی که باید برداریم، تست‌های بیشتر است. باید مرتب مقدار تست‌ها را افزایش دهیم و در کنار تست‌های رپید، حتما PCR را به صحنه آوریم. حتما اگر بیمار علامت‌داری دیدید و هر دو تست رپید و PCR برایش منفی بود، باز هم او را رها نکنید و حتما مجددا بیمار را تست کنید و حتما نمونه‌هایی را برای NGS برای سه مرکزی که قبلا اعلام کرده بودیم؛ یعنی دانشکده بهداشت، انستیتو پاستور و معاونت تحقیقات و فناوری بفرستید و ارائه کنید تا بتوانیم اولین آثار موتاسیون را بررسی کنیم.

وی تاکید کرد: موتاسیون و جهش هم مختص ویروس آفریقایی و انگلیسی نیست و ممکن است در درون مرزهای خودمان هم با گستره جغرافیایی و ژنتیکی که داریم، به موتاسیون‌های جدیدی برسیم یا از کشورهای دیگر موتاسیون‌های دیگری پا به مملکتمان بگذارند.

اطلاعات مطب‌ها رصد شود

وی ادامه داد: مرزها را به شدت مراقبت کنید. برای مطب‌های خصوصی نیز معاونت‌های درمان و بهداشت برنامه گذاشتند و حتما باید بتوانیم اطلاعات این مطب‌ها را به عنوان اولین جایگاهی که بیماران مراجعه می‌کنند، ثبت و بیماران را رصد کنیم.

از کوچک‌ترین قصور نگذرید

وزیر بهداشت گفت: همچنین محدودیت مسافرت‌ها را ادامه دهیم. از کوچک‌ترین قصوری نگذرید و اگر هم در استان حریف نیستید، به من اعلام کنید. حتما روی بستن جاهایی که باید ببندید، بایستید و حتما بر روی مرزهای استان خود و استان همجوارتان دقت کنید.

قرنطینه‌ها را جدی بگیرید

نمکی خطاب به روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی افزود: قرنطینه‌ها را جدی بگیرید و اگر یک مورد مثبت موتاسیون‌یافته پیدا کردید، حتما در قرنطینه‌هایی که دکتر کولیوند آماده کرده، ببرید. با کمیته‌های ما در ارتباط بوده و مراتب را مستمر گزارش کنید. کمربندها را سفت‌تر ببندید، چشم‌ها را بیش از قبل باز کنید و قدم‌ها را تندتر بردارید. متاسفانه آهنگ گرفتاری این ویروس ممکن است تندتر از گام‌هایی باشد که ما برمی‌داریم. امیدوارم با دیده‌بانی بیشتر و رصد مستمر بر این مشکل جدید هم فائق آییم.
 

برچسب‌ها