رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه هیچ قوه‌ای نمی‌تواند در امر قوای دیگر دخالت کند، گفت: اصل ۱۱۳ کامل، روشن و از بدیهیات است. واضحات تفسیر ندارد. کاملا روشن است که رئیس جمهوری مسئول اجرای قانون است نه ناظر.

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری،‌ حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی صبح امروز در جلسه هیات دولت با تبریک فرارسیدن میلاد امام علی(ع) گفت: امیرالمومنین یکی از ویژگی‌های مهمش این بود که جمع اضداد کرد. این جمع اضداد که گفته می‌شود رحم و عطوفت و دستگیری فقرا، ایتام و مستمندان با دلاوری‌های میدان جنگ است که هیچ‌کس جرات نمی‌کرد. ایشان می‌فرمود من هیچ‌وقت پشت به عرب نکردم. این فرد وقتی در برابر یک کودک یتیم در خاک قرار گرفته و او را در آغوش می‌گرفت و با او بازی می‌کرد.

وی ادامه داد: آن همه عدالت و دقت در بیت‌المال و از طرف دیگر، آن آزادگی که ایشان به همه از جمله مخالفان خودش می‌داند. اینکه در مسجد نماز بخواند و عده‌ای با خواندن قرآن نمازشان را قطع کرده و ایشان دوباره نماز بخواند و این کار چند بار صورت بگیرد. بدترین فحاشی‌ها در برابرشان انجام شود و اینکه از او سوال می‌کردند و ایشان پاسخ می‌داد.

رییس‌جمهور با بیان اینکه علم و بیان امیرالمومنین (ع) را هم نمی‌توانستند تحمل کنند، اظهار داشت: ۲۵ سال صبر در روزهای سخت، آن ظلم و پایمال شدن حق‌ها، توهین به دخت پیامبر، امیرالمومنین (ع) به خاطر برهم نپاشیدن نظام اسلامی نوپا و حفظ وحدت، صبر کرد. وقتی عدالت، اخلاق، شهامت، شجاعت، صبر، ایستادگی و تحمل در کنار هم قرار بگیرد، زیبا می‌شود. آن چیزی که خدا از ما خواسته و پیامبر را الگوی ما قرار داده است، حسن نیکوست. 

روحانی با بیان اینکه وقتی قرآن می‌خواهد از پیامبر (ص) تمجید کند، به اخلاق نیکو و ادب‌شان اشاره می‌کند، تصریح کرد: امیرالمومنین (ع) باید الگوی ما باشد که برای وحدت جامعه، منافع مردم و... صبر و بردباری می‌کرد. مظلومیتی که ایشان داشت کمتر مظلومی مانند ایشان داشت. حتی در دوران دولت و خلافت ایشان، مظلوم‌ترین فرد بود و از مظلوم‌ترین شخصیت‌های تاریخ بشریت است.

وی افزود: امیرالمومنین (ع) باید الگو، نمونه و راهنمای ما باشد. باید حرکات و سکنات ما مانند امام (ع) باشد وگرنه رفتار و اعمال ما متفاوت باشد، این درست نیست. او امام متقین و مومنین است. باید در مقام عمل مقتدای ما باشد و پشت او عمل کنیم.

رییس دولت تدبیر و امید با اشاره به روز پدر خاطرنشان کرد: پیامبر (ص) فرمودند من و علی (ع)، پدران این امت هستیم. به حق روز پدر است هرچند با توجه به شرایط کرونایی، ترجیح آن است که کنار هم آمدن و جمع شدن‌ها نباشد و رسم ادب این است که همجواری فیزیکی نباشیم. 

بار سنگینی بر دوش خود احساس می‌کنم

روحانی گفت: من به عنوان رئیس جمهوری جامعه بار سنگنیی به دوش خود احساس می‌کنم، اصل ۱۱۳ به دوش من سنگینی می‌کند، اصل ۱۱۳ رئیس جمهوری کشور را مسئول اجرای قانون اساسی می‌کند. هر کجای قانون اساسی صدمه ببیند این رئیس جمهوری است که باید فریاد بزند و از همه توان استفاده کند.

وی ادامه داد: اصل ۱۱۳ کامل روشن و از بدیهیات است. واضحات تفسیر ندارد، کاملا روشن است. رئیس جمهوری مسئول اجرای قانون است نه ناظر. مهم‌ترین اصل قانون اساسی نسبت به قوای سه‌گانه اصل ۵۷  است که استقلال سه قوه را بیان می‌کند.

روحانی تاکید کرد: هیچ قوه‌ای نمی‌تواند در امر قوای دیگر دخالت کند. ما مداخله نداریم. قوای سه‌گانه از هم استقلال دارند. معنی استقلال را همه توجه کنید. در پایان اصل ۵۷ قانون اساسی تصریح  می‌کند این قوا مستقل از یکدیگر هستند. قوه مجریه استقلال دارد و هیچ قوه دیگری نمی‌تواند در کار قوه مجریه دخالت کند. اجرا با ماست. 

قانون اساسی را به تعطیلی نکشانیم

رئیس دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: طبق قانون اساسی کسی که بار اجرا بر دوش آن است، رئیس جمهوری و وزیران هستند. این صراحت قانون اساسی است؛ بنابراین نباید این قانون اساسی را به تعطیلی بکشانیم. نباید بگذاریم قانون اساسی تخریب شود.  

وی گفت: این که به فردی به نام حسن روحانی اهانت می‌کنند مهم نیست، حالا فردی است که به آن اهانت کردند اما عنوان ریاست جمهوری غیر از فرد است. کسی حق ندارد که این عنوان را تخریب کند. این وظیفه همه ما است که عنوان را حفظ کنیم به خصوص این که ما به انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نزدیک هستیم و می‌خواهیم مردم مشارکت حداکثری داشته باشند. 

روحانی اضافه کرد: این گونه می‌خواهید مشارکت حداکثری داشته باشند که چه کار کنند؟ رئیس جمهوری انتخاب کنند که آن رئیس جمهوری از فردای انتخاب تابلو و سیبل همه تیرهای زهرآگین و فحاشی و تهمت شود. برای چه مردم این کار را بکنند. مگر بیکار هستند که پای صندوق رای بروند.  

رئیس دولت دوازدهم تاکید کرد: من می‌ترسم پشت پرده دستی در کار باشد که بخواهند مردم را از انتخابات مایوس کنند و به مردم بگویند کجا می‌روید؟ چه کسی را می‌خواهید انتخاب کنید؟ اراده دست ما است نه دست شما، شما مردم کاره‌ای نیستید؛ بنابراین نگذاریم که چنین فکری پشت پرده توسعه پیدا کند.

روحانی گفت: تمام آنهایی که توسط مردم انتخاب می‌شوند یا توسط مردم انتخاب نمی‌شوند و طبق قانون انتصاب می‌شوند دارای احترام و جایگاه هستند؛ بنابراین باید حواسمان در این شرایط حساس جمع باشد.  

چرا توصیه‌های رهبری را فراموش می‌کنید؟

رئیس جمهوری یادآور شد: ما گاهی تیرها را نمی‌بینیم، سوزش آن را از پشت سر حس می‌کنیم؛ چراکه در میدان جنگ هستیم و آنها پشت سر هستند و از پشت تیر می‌زنند اما تیرهایی که از روبه‌روی ما می‌آید برای دشمن است و ما آن را می‌بینیم. سوزش سینه ما در میدان جنگ برای تیرهای دشمن است که به ما شلیک می‌کنند اما  از پشت سر هرچه احساس سوزش می‌کنیم مال تیرهایی است که از پشت جبهه می‌آید. نگذاریم چنین کاری صورت گیرد.

 وی گفت: مثل این که یادمان رفته در شرایط جنگ هستیم و تروریسم اقتصادی هنوز ادامه دارد. مثل این که یادمان رفته در این شرایط سخت کرونایی تحریم و کرونا از دو طرف برای ما مشکل ایجاد کرده است. توصیه‌های رهبری را فراموش می‌کنیم که چند بار تاکید کردند اخلاق و ادب اسلامی را رعایت کنید.

رئیس دولت تدبیر و امید گفت: چرا توصیه رهبری را فراموش می‌کنیم؟ رهبری چند بار باید تاکید کنند که احترام یکدیگر را نگه دارید، اخلاق و ادب اسلامی را مراعات کنیم یعنی هر هفته و هر روز ایشان باید این را توصیه کنند؟ چرا گوش نمی‌کنیم؟ وقتی رهبر انقلاب نکته‌ای را تاکید می‌کنند باید تا آخر عمر و برای همیشه آویزه گوش ما باشد و به آن عمل کنیم.

روحانی افزود: نگذاریم مردم مأیوس شوند. اداره کشور پیچیدگی‌های بسیار فراوانی دارد، اجرای امور کار ساده‌ای نیست، با احساسات، هیجانات، فریاد و شعار که نمی‌توان کشور را اداره کرد، نمی‌توان در برابر دشمن مقابله کرد و نمی‌توان برنامه‌ریزی کرد.

وی تصریح کرد: به اعتقاد من کسی که امروز از هر موضوعی مهم‌تر است، وحدت، اتحاد و انسجام مخصوصاً میان قوا است. ما باید منسجم و متحد باشیم، نباید روبه‌روی هم قرار بگیریم، ما باید کنار هم باشیم و دست یکدیگر را بگیریم. نباید مچ‌گیری کنیم؛ باید دستگیری کنیم.

رئیس جمهوری گفت: امروز وحدت و انسجام بزرگ‌ترین وظیفه ما است و آن چیزی که می‌تواند دشمن را شکست دهد قانون نیست، بلکه وحدت، اتحاد و یکپارچگی است، مردم و اراده آنها است که می‌توانند دشمنان ما را به شکست بکشاند وگرنه نوشتن یک خط روی کاغذ که کاری نمی‌تواند انجام دهد.

روحانی تصریح کرد: اراده مردم را ضعیف نکنیم. نگذاریم مردم نسبت به ماه‌ها، هفته‌ها و سال آینده خوشبین نباشند. مردم را مایوس نکنیم که ذهن آنها مخدوش شود. مگر ما حق داریم با تریبون و میکروفنی که در اختیار ما است، با اعصاب مردم بازی کنیم؟ مگر اعصاب مردم مال ماست که به آن بازی می‌کنیم؟ نمی‌توان این کار را کرد. این را قانون اساسی، اسلام و اخلاق می‌گوید، این را مولایمان امیرالمومنین (ع) و پیامبر بزرگ اسلام می‌گوید، همه باید در این شرایط بسیار سخت و پیچیده‌ای داریم، برای مراعات کنیم.

وی یکی از مسائل بسیار مهم ما را صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای توصیف کرد و گفت: همه بدانند اگر کاری کردیم که صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای زیر سوال رفت، یعنی خطا کردیم و اشتباه کردیم، یعنی راهی را پیمودیم که دشمن می‌خواهد.

رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: مبنای تمام دعواهایی که در این ۱۰-۱۵ سال اخیر علیه ما طراحی کرده‌اند این بود که به دروغ به ما تهمت زدند که ما فعالیت غیرصلح‌آمیز انجام می‌دهیم و دعوا سر همین یک کلمه بود. 

روحانی بیان کرد: با اینکه تهمت و توطئه ما را به شورای امنیت بردند؛ قطعنامه علیه ما صادر کردند، به اتفاق آرا علیه ما قطعنامه صادر کردند، قطعنامه ۱۹۲۹ صادر کردند و ما را تا مرز جنگ پیش بردند برای همین یک کلمه که فعالیت ایران صلح‌آمیز است یا غیر صلح‌آمیز؟ لااقل بهانه این است ولی ممکن است پشت پرده اهداف دیگری هم باشد.

رئیس جمهوری با بیان اینکه وظیفه شرعی، اخلاقی و فتوای رهبر ما و همچنین NPT که به آن پیوستیم باید صلح‌آمیز باشد، اظهار کرد: این سیاست دفاعی ما و دستور رهبری و اخلاق اسلامی ما است. ما که می‌خواهیم صلح‌آمیز عمل کنیم چرا علامت غیرصلح‌آمیز به بدخواهان بدهیم؟ این چه کاری است؟ چه خاصیتی به‌ حال ما دارد؟ 

یکی از آثار برجام گرفتن حربه از دست دشمن بود

روحانی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه علامت‌ها باید صلح‌آمیز باشد و عمل ما هم به صلح‌آمیز بودن کمک کند، اظهار کرد: دشمنان می‌گویند فعالیت شما صلح‌آمیز نیست. با گفتن ما، مردم و دوستان مادر دنیا  قبول می‌کنند ولی دشمنان قبول نمی‌کنند. برخی مردم هم می‌مانند که ما درست می‌گوییم یا بدخواهان. در اینجا نقش نهادهای تاثیرگذار بین‌المللی بسیار مهم است.   

وی با بیان اینکه من نمی‌گویم آن نهاد اشتباه نمی‌کند اما وقتی آن نهاد گفت که این کشور فعالیتش صلح‌آمیز است، آن حربه کند شده یا از بین می‌رود، تصریح کرد: یکی از آثار مهم برجام گرفتن این حربه از دست دشمن بود. همه بهانه دشمن پرونده پی‌ام‌دی بود. ما پی‌ام‌دی را بستیم. بزرگ‌ترین ضربه بر پیکره تبلیغات و سیاست‌های بدخواهان بسته شدن این پرونده بود.  

رئیس شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه ما محکم در برجام هستیم، خاطرنشان کرد: ممکن است تعهدات خود را بنا به دلایلی کاهش داده باشیم ولی اصل برجام را قبول داریم و از برجام حفاظت می‌کنیم. ما بودیم که آن را حفظ کردیم. اگر ما صبر و تحمل در سه سال جنگ اقتصادی نمی‌کردیم، برجامی باقی نمی‌ماند.  

روحانی با بیان اینکه برجام به خاطر صبر و مقاومت ملت ایران زنده است، ابراز کرد: آمریکا که از آن خارج شده و اروپا از ترس به خانه خود رفته بود. ما می‌توانستیم از آن خارج شویم ولی آن را حفظ کردیم. برای به کرسی نشاندن حرف‌مان، اینکه از صندلی اتهام پایین نشسته و در صندلی مدعی قرار بگیریم، راهش همکاری با آژانس است.  

وی با تاکید بر اینکه وقتی راه همکاری با آژانس تخریب شود، راه و مسیر دیگری باقی نمی‌ماند، بیان کرد: آژانس در برابر ترامپ ایستادگی کرد. آنها از نیویورک به وین رفتند ولی موفق نشدند. مدیر کل وقت آژانس را به نیویورک بردند ولی ۱۵ بار گزارش داده شد که ایران به تعهداتش پایبند بوده است. یکی از جاهایی که ترامپ شکست خورد، این بود که از آژانس شکست خورد.

رئیس‌ جمهوری اضافه کرد: ترامپ یک سال در برجام بود ولی می‌خواست از طریق آژانس برجام شکست بخورد. آمریکا و برخی دیگران می‌خواستند ایران را محکوم کنند که ایران همکاری نمی‌کند ولی آژانس اعلام کرد که ایران همکاری می‌کند. سه کشور اروپایی، که خیلی بدهکار به ما هستند، می‌خواستند حربه‌ای به دست آورند که علیه ایران استفاده کنند. این حربه از آنها گرفته شده است.

رئیس دولت تدبیر و امید با بیان این که روابط با سازمان ملل برای ما اهمیت دارد، اظهار کرد: این‌ها مسائل سیاسی مهمی است این‌ها را باید یک کسی فکر و مطالعه کرده باشد سیاست و قانون بلد باشد. اینطور نیست که آدم همین طور حرف بزند. ما به مقطعی رسیدیم که این مقطع سخت است. قانونی وضع شده بود ما همان موقع حرف‌هایمان را گفتیم اما وقتی کاری مجلس انجام داد و قانون کشور شد ما طبق قانون اساسی باید اجرا کنیم و اجرا هم کردیم.

وی ادامه داد: از این طرف می‌خواهیم قانون را اجرا کنیم از طرف دیگر قانونی است که اگر درست و حساب‌شده اجرا نشود، همه ساختمان را تخریب می‌کند. قانونش این است که باید پایه ساختمان را محکم کنیم. اگر درست اجرا نشود این بولدزر تمام ساختمان را خراب می‌کند.

روحانی یادآور شد: خیلی مراقبت می‌خواست که ما به قانون عمل کنیم اما روابط با آژانس را هم حفظ کنیم و از این مهم‌تر به دنیا بگوییم ما حرکت صلح‌آمیز انجام می‌دهیم. ممکن بود ما فردا بگوییم آژانس برود بیرون، آژانس می‌رفت بیرون و فعالیت ما غیرصلح آمیز می‌شد. ولی قضاوت دنیا این می‌شود که خیلی مهم بود. 

۱۰۰ درصد قانون اقدام راهبردی را اجرا کردیم

رئیس دولت دوازدهم با بیان اینکه این اقدام کار بسیار بزرگی دولت جمهوری اسلامی ایران است، گفت: این دولت دولت تدبیر و امید است و همه جا باید تدبیر خود را ثابت کند و این‌جا تدبیر خود را ثابت کرد. هم قانون را اجرا کرد و ذره‌ای از قانون کوتاه نیامد. اگر این قانون صددرصد است ما ۹۹/۹ را اجرایی نکردیم بلکه ۱۰۰درصد به قانون عمل کردیم و اجرا کردیم.

رئیس جمهوری اظهار کرد: ما هنرمندانه و هوشمندانه به گونه‌ای عمل کردیم که آژانس گفت ایران نمی‌خواهد با من همکاری نکند. به نظر من یکی از روزهای بسیار خوب برای دولت تدبیر و امید بود. همین هفته یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه از روزهای ماندنی تاریخ جمهوری اسلامی ایران و دولت تدبیر و امید بود. قانون را ما اجرا کردیم به احسن وجه. قانون اجرا شد. آرامش در دنیا برقرار شد. مگر ما می‌خواهیم دنیا را علیه خودمان بشورانیم؟! 

روحانی اظهار کرد: دنیا آرام است. با آرامش دارند نقد می‌کنند از ما ولی انتقادشان نمی‌تواند تند و تیز باشد. کار بسیار بزرگی انجام گرفت و اگر کسی بخواهد این توافق بین دولت ایران و آژانس بین‌المللی را مخدوش کند، بازی در زمین دشمن است و بازی در زمین خودی نیست