به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، سعید نمکی وزیر بهداشت گفت: رنجش خاطر من برای این است که در این ایام رفتن به عتبات و زیارت عزیزان در کربلا و نجف ممکن است باعث خیز جدید بیماری در استانهای مرزی شود. هر شب و هر روز یکی از آرامبخش های من استشمام تربت امام حسین(ع) است اما در این ایام، این سفرها را بسیار مضر می دانم.
وی اظهار کرد: هرکس در خوزستان فوت کرد، مراسم تشییع سنگین برایش گرفتند؛ در شادگان رعایت پروتکلها به صفر رسید. دستفروشها و مراکز خرید بیداد میکردند. با این اوصاف روشن بود که خوزستانی پرماجرا خواهیم داشت.
نمکی گفت: خواهش کرده بودیم مرزها را ببندند. رئیسجمهوری هم دستور دادند اما هنوز تا دیروز یکی از مرزها باز بود و مسئولان محلی گفتند قرار است آخرین ساعات چهارشنبه ببندیم! اگر وزیر بهداشت بگوید آب تهران آلوده است و مسئولان مربوطه بگویند ۴۸ ساعت بعد آب را قطع میکنیم، این برای وزیر بهداشت دردناک است. حالا باید طوفان کرونا را در خوزستان و کشور انتظار بکشیم. اپیدمی همینطوری جابجا میشود.
این مقام مسئول گفت: اینکه من وزیر خبر ندارم در طول این سرزمین چه کسی از کجا وارد یا خارج می شود، چگونه می توانم مدیریت کنم؟ امکانات مرزها برای نگهداری بیماران در قرنطینه کافی نیست. وضعیت آبادان نگرانکننده است.
در این یک سال سعی کردم آرامش القا کنم
وزیر بهداشت ادامه داد: البته با آن که ویروس جهشیافته (انگلیسی) در همه استانها مشاهده شده، اما هنوز خیز بلند قابلتوجهی ایجاد نکرده است. چون همکاران من شبانهروز در تلاش هستند تا خیز جدید را مهار کنند. ما مثل قبل در کنار مردم هستیم. همکاران من به دنبال بسیج تخت ها هستند تا کسی پشت در بیمارستان نماند اما عدهای به ما و همکاران ما جفا کردند. عده ای پروتکل ها را رعایت نکردند و همین عده کم، آتش جدید اپیدمی را برافروختند.
نمکی گفت: امروز روز مرد و پدر را به همه مردان این سرزمین تبریک می گویم اما داغدار مردان و همکارانی هستم که در دوران کرونا از بین ما رفتند. داغ همکاران ارجمندم چه به عنوان بانوی خانواده و چه فرزندانی که داغدار پدرشان شدند، برایم سخت است و امیدوارم پدر و همسر این خانواده ها همنشین امیرالمومنین(ع) و شهدای کربلا باشند.
وی اظهار کرد: در یک سال گذشته تلاش کردم در اوج بیقراری، جلوی دوربینها آرام حاضر شوم و در اوج دلپریشانی، خاطر مردم را مشوش نکنم. سعی کردم به جامعه آرامش القا کنم که نگران نباشند. سعی کردم کووید۱۹ سرکش نتواند آرامش نظام سلامت و مردم را به هم بزند.
نمکی افزود: تلاش کردم تا همکارانم احساس نکنند فرمانده آنها دچار دلآزردگی و روانپریشان است اما گاهی ترمز از دست میرود و باعث میشود حرف هایی در اوج عصبانیت بیان کنیم اما این هم به خاطر نگرانی برای مردم است.
با وجود دستور رئیسجمهور، برخی اقدامات با تاخیر انجام شد
وزیر بهداشت ادامه داد: روزهای بسیار سختی در این یک سال گذشت؛ تحریمها، کمبود ریال و ارز، برخی نامهربانیها که با مهار امواج قبلی، ما را به دام موجهای جدید انداخت و دیگر نمیشود سکوت کرد.
نمکی گفت: به رغم دستور رئیسجمهوری، برخی اقدامات با تاخیر انجام شد. از مردم تمنا کردم پروتکل ها را رعایت کنند. اسفند بسیار سختی را پیشبینی کردم. دیروز یکی از همکاران من گفت هر چه پیشبینی کردی، درست درآمد. امیدواریم پیشبینی من درست از آب درنیاید اما همواره نگران اسفند پرماجرا بودم. بعضی از عزیزان در برخی نقاط بیتوجهی کردند؛ پروتکلها را رعایت نکردند. بارها عرض کردیم بین رعایت پروتکلها و خیز جدید بیماری و مرگ و میر ارتباط وجود دارد.
ویروس انگلیسی در همه استانها وجود دارد
وزیر بهداشت اظهار کرد: از یک ماه پیش به همکاران آشکارا و محرمانه گفتم اگر رعایت نکنیم، طوفانی از کووید۱۹ و کرونا با نوع جهشیافته را خواهیم داشت و این اتفاق افتاد. گفتم ویروسها پاسپورت و ویزا نمیخواهند. همان طور که ویروس ووهان از ووهان به قطب رسید، ویروس جدید هم به همهجا رسید.
وی گفت: در سراسر کشور و اکثر استانها خود را نشان داد و اولین مواردی که گفتم از استان قزوین البزر بود که رفتم و با کمک استاندار، روسای دانشگاه و مسئولان استانی در آنجا ویروس جهش یافته زمینگیر شد و وضعیت حاد نشد. اما در خوزستان خیز سنگین بیماری را داریم و منشأ آن اکثرا ویروس انگلیسی است.
نمکی تاکید کرد: میزان موارد سرپایی بیماری در دو هفته اخیر رو به افزایش است. فرق این ویروس با ویروس ووهان در این است که مدت زمان افزایش موارد سرپایی به افزایش بستری ۷ تا ۱۰ روز بود این ویروس تنها ظرف ۷۲ ساعت وارد مرحله افزایش بستری میشود و شکلهای خطرناک و گرفتاریهای سنگین ریوی دارد.
بیادبانی که ماسک نمی زنند، باید بازداشت شوند
وزیر بهداشت در ادامه به افرادی که پروتکلهای بهداشتی را عامدانه رعایت نمیکنند، اشاره کرد و گفت: این وضعیت برای ما دردناک است. از رسانهها که برای مدیریت افکار عمومی در کنار ما بودند، تشکر می کنم اما در این مصاحبه دیدیم که از کسی میپرسند چرا ماسک نمیزنی؟ میگوید «دلم نمی خواهد. نفسم می گیرد.» این بیادبها را باید همان جا بازداشت کنند تا عامل تنبه باشد.
وی ادامه داد: از مردم می خواهیم آرامش خود را حفظ کنند. گر چه طغیان این ویروس ما را با انبوه تخت های پر شده مواجه می کند امیدواریم با بیماریابی لحظه به لحظه به مرحله حاد نرسیم. هرگز نمی گذاریم یبماری پشت در بیمارستان بماند.
نمکی گفت: اگر ماسک نزنید، عزا و عروسی را با تجمع برگزار کنید، دورهمی ها را ادامه دهید، اجلاس های بزرگ برگزار کنید، در سالن های دربسته جشنواره برگزار کنید، دورهم جمع شوید و مراکز خرید را دم عید پر کنید، ما هم حریف این بیماری نمی شویم. به ما کمک کنید تا به مرحله طغیان بیماری نرسیم.
واکسیناسیون کادر درمان و ... از امروز
وزیر بهداشت در ادامه صحبتش از آغاز مرحله دوم واکسیناسیون کرونا از امروز خبر داد و گفت: این کار در گروههای آسیبپذیر انجام می شود. اولین گروه بر اساس سند واکسیناسیون گروه درمان در بخش های آیسییو بودند. واکسیناسیون کارکنان سایر بخش های پر خطر، اورژانسها، جانبازان شیمیایی و افراد مقیم در آسایشگاههای سالمندان و آسایشگاه های معلولان را از امروز شروع می کنیم.
نمکی گفت: تیم بهداشت و همکاران آزمایشگاهها هم که در خط مقدم هستند و نیز افرادی که در غسالخانه ها برای تطهیر بیماران کرونا فعالیت می کنند، از امروز مشمول واکسیناسیون قرار می گیرند.
آخرین خبر از واکسنهای وارداتی
این مقام مسئول در وزارت بهداشت درباره تهیه و تولید واکسن هم توضیح داد: واکسنهای جدید به مرور میرسند. اوایل هفته آینده واکسن چینی میرسد و این زنجیره ادامه دارد تا به واکسن های تولید داخل برسیم. در میان واکسنهای تولید داخلواکسن کوو برکت، فاز اول را به خوبی طی کرده است. شاید اگر کمیته علمی اجازه بدهد، فاز دوم و سوم مطالعه بالینی آن را ادغام کنیم تا بتوانیم اردیبهشت این واکسن را داشته باشیم.
وی گفت: واکسن پاستور با همکاری کوبا هم به خوبی پیش می رود. ۱۰۰ هزار دوز از این واکسن بعد از سه مرحله آزمایش بالینی در کشور برای گروههای هدف تزریق می شود.
نمکی ادامه داد: واکسن رازی هم واکسن بسیار خوبی است که به شکل علمی فاز اول انسانی آن شروع شده است. قرارداد تولید داخل واکسن اسپوتنیک وی هم بسته شد.
نمکی گفت: برای تولید و صادارت آن در منطقه مطرح هستیم و جزو کشورهایی هستیم که به مجموعه تکنولوژی تولید واکسن روسیه متصل شد. واکسن هایی از چین و جاهای دیگر هم می آوریم تا گروههای آسیب پذیر را تا آخر اسفند و بقیه را سال آینده واکسینه کنیم.