ساماندهی و حفاظت از شهر استخر در استان فارس به دلیل برخورداری از ویژگی‌های منحصربه‌فرد و اهمیت مستندنگاری در اولویت‌های فعالیت‌های پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید به‌شمار می‌رود و هم‌اکنون آغاز شده است.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید گفت: محوطه شهر استخر با مساحتی حدود ۶۰ هکتار از مهم‌ترین و نخستین محوطه‌های تاریخی ثبتی کشور است که در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی جای گرفته، این مجموعه در در نزدیکی تخت جمشید قرار دارد و واجد ارزش‌های تاریخی بسیار است.

حمید فدایی عنوان کرد: در شهر استخر شواهدی تاریخی از دوران هخامنشی و رویدادهای پس از آن به ویژه در دوره ساسانی تا دوران اسلامی به دست آمده است، این دستاوردها استخر را در زمره مهم‌ترین شهرها و محوطه‌های تاریخی استان فارس و ایران قرار داده است.

وی افزود: از همین رو مستندنگاری، ساماندهی و انجام حفاظت‌های اضطراری از جمله برنامه‌هایی است که طی چند ساله گذشته در این محوطه به‌آن توجه شده است و در همین زمینه باید به مستندنگاری آثار شاخص محوطه، بهسازی مسیر قبلی دسترسی به آثار محوطه، افزودن مسیر جدید به‌منظور دسترسی به آثار کاوش‌شده در بخش شرقی محوطه و ایجاد کارگاه مرمت بر روی بلندترین جرز سنگی موجود در این شهر اشاره کرد.

فدایی عنوان کرد: افزایش ضریب حفاظت فیزیکی با اعمال برخی تغییرات در محوطه از دیگر اقداماتی است که برای این محوطه تاریخی در نظر گرفته شده است.

مدیر پایگاه جهانی تخت‌جمشید با بیان اینکه به‌منظور حضور دائمی کارشناسان حفاظت و مرمت در این محوطه تاریخی، ایجاد مرکزی مطالعاتی نیز تدارک دیده شده است، گفت: با تکمیل این مرکز طی چند هفته گذشته، گروهی مجرب از کارشناسان حفاظت و مرمت در این محوطه مستقر شده‌اند و هم اکنون عملیات حفاظت و مرمت اضطراری آثار سنگی شهر استخر با تمرکز بر تنها جرز سنگی بلند آن آغاز شده است.

او ابراز امیدواری کرد که با تداوم اقدامات پژوهش، حفاظت و مرمت در مجموعه شهر استخر، بتوان محدوده نورپردازی اضطراری محوطه و تکمیل سیستم حفاظت الکترونیک را به ثمر رساند.

استخر در شهرستان مرودشت استان فارس واقع است و از بزرگ‌ترین شهرهای دوران خود به شمار می رود. این شهر ۵ قرن پیش از میلاد و ۱۰ قرن پس از آن رونق داشته است و در زمان ساسانیان نیز در زمره آبادترین شهرهای ایران باستان بوده است. استخر نخستین بار به دست اسکندر مقدونی ویران شد و پس از آن نیز در دوره‌های مختلف تاریخی آماج حملات بسیار بود تا رو به نابودی کامل گذاشت.

برچسب‌ها