به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، ۳ روز پیش از شب چهارشنبهسوری، آمارهای نگرانکننده از افزایش شمار مصدومیتها با مواد محترقه نسبت به سال گذشته حکایت دارد و نشان میدهد تاکنون دستکم ۲۰ نفر دچار قطع عضو شدهاند. در تازهترین حادثه ۳ نفر که در یک کاروان عروسی حضور داشتند بهدلیل پرتاب ترقه داخل خودرویشان بهشدت مصدوم و در بیمارستان بستری شدند.
هرسال در اسفندماه، با نزدیکشدن به شب چهارشنبهسوری، خبرهای جسته و گریختهای از انفجار مواد محترقه و کشته و مصدومشدن افراد مختلف در سراسر کشور منتشر میشد و با نزدیکشدن به این شب، تعداد حادثهدیدگان افزایش پیدا میکرد. اما سال گذشته کرونا چهارشنبهسوری را از رونق انداخت و شهروندان بهدلیل کاهش تجمعات و رعایت دستورالعملهای بهداشتی، از خطرات این شب پرحادثه مصون ماندند. حالا بر خلاف سال گذشته، با وجود این که کرونا همچنان مهمان کشورمان است، اما خبرهای رسیده از افزایش مصدومان حوادث مربوط به چهارشنبهسوری در مقایسه با سال قبل حکایت دارد.
- پایان تلخ عروسی
یکی از تازهترین حوادث مربوط به چهارشنبهسوری، چند شب قبل در جریان یک عروسی در اصفهان اتفاق افتاد تا این جشن پایان تلخی داشته باشد. آن شب مهمانان این عروسی که برخلاف دستورالعملها برگزار شده بود، شب خوش و آرامی را سپری کرده بودند. پس از جشن و صرف شام مثل همه عروسیها کاروان به راه افتاد و مهمانان بهدنبال ماشین عروس رفتند. در این بین اما چند جوان از ماشینهایشان ترقه بیرون میانداختند و صداهای وحشتناکی که شنیده میشد، شباهتی به کاروان عروسی نداشت. مسیر ماشین عروس ادامه داشت تا این که وقتی به خیابان آتشگاه در نزدیکی سهراهی خمینیشهر رسیدند ناگهان یکی از ترقهها داخل خودرویی افتاد و ترکید. شدت این انفجار به حدی بود که ۳ نفر شامل زن و شوهری همراه با فرزند خردسالشان بهشدت مصدوم شدند. عباس عابدی، سخنگوی مرکز فوریتهای پزشکی اصفهان در اینباره میگوید: بهدنبال این حادثه ۳ مصدوم به بیمارستان ۹ دی خمینیشهر منتقل شدند و تحت درمان قرار گرفتند.
- زنگ خطر برای پایتخت
حادثه تلخ در عروسی اصفهان تنها نمونهای از حوادث تلخی است که در هفتههای اخیر با انفجار مواد محترقه اتفاق افتاده است و پیش از آن شاهد مصدومیت چندین نفر در شهرهای مختلف بودیم که کار تعدادی از آنها به قطع عضو کشیده شد. پیرحسین کولیوند، رئیس سازمان اورژانس کشور در اینباره میگوید: تقریبا حدود ۲ سال درباره چهارشنبهسوری فعالیت خوبی داشتیم و در مساجد و مدارس آموزش و فرهنگسازی خوبی انجام شد. در این مدت فرهنگ خوبی ایجاد شد و در ۳سال گذشته سعی کردیم تعداد مصدومان و تلفات چهارشنبهسوری را بهصورت چشمگیری کاهش دهیم. از سال گذشته تاکنون شمار حادثهدیدگان افزایش چشمگیری داشته که بیشترین مصدومان برای تهران و کمترین برای لرستان است و این آمار زنگ خطری برای تهران است.
- افزایش مصدومان ۹۸
آنطور که کارشناسان میگویند مهمترین اقدام برای پیشگیری از وقوع حوادث، بهخصوص حوادث مربوط به چهارشنبهسوری اطلاعرسانی و آموزش به شهروندان است؛ اقدامی کلیدی که رئیس سازمان اورژانس کشور اینطور به آن اشاره میکند: از سالهای قبل در مدارس و مساجد حضور پیدا کردیم و همراه تکنسینها و برخی از مصدومان سالهای گذشته درخصوص آموزش و اطلاعرسانی اقدام میکردیم تا از این واقعه بد خلاص شویم. سال ٩٧ خیلی موفق شدیم و سال ٩٨، همزمان با شیوع ویروس کرونا شد و مردم عزیز خیلی رعایت کردند؛ اما امسال چند روز مانده تا چهارشنبهسوری با آمار نگرانکنندهای مواجه هستیم. سال گذشته تا به امروز ۵٠ نفر آسیبدیده داشتیم اما امسال تابهحال ١۴۴نفر مصدوم داشتهایم.
- ۲۰ نفر قطع عضو شدند
بررسی آمار مصدومان امسال نشان میدهد تاکنون دستکم ۲۰ نفر بر اثر انفجار مواد محترقه دچار قطع عضو شدهاند. رئیس اورژانس کشور در اینباره میگوید: اگر یک نفر از آسیب نجات داده شود خانوادههای بسیاری از غم و غصه نجات داده میشوند.
سال گذشته تا تاریخ فعلی ۶ قطع عضو داشتیم، این در حالی است که در سالجاری تا به امروز ٢٠مورد قطع عضو گزارش شده است. همچنین سال گذشته تا زمان فعلی ۱۵ نفر دچار سوختگی شده بودند اما امسال در مدت مشابه ۵۴ نفر دچار سوختگی شدهاند.
او این آمار هولناک را اینطور ادامه میدهد: امسال ۳۴ نفر نیز از ناحیه چشم آسیب دیدهاند و بیشتر آسیبدیدگان بین سنین ۶ تا ۱۸ سال هستند. با این حال اطمینان دارم کمک مردم در این زمینه میتواند به کاهش آمار منجر شود. زمانی که نوجوانی را میبینیم که دچار حادثه شده، غمگین میشویم. پس باید دست بهدست یکدیگر دهیم تا از این شب، به سلامت عبور کنیم.
- ۷توصیه کلیدی درباره چهارشنبهسوری
سرهنگ عبدالرضا محمدی ـ رئیس کلانتری ۱۰۵ سنایی توصیه هایی درباره چهارشنبه سوری به خانواده ها کرد:
۱ـ به فرزندان خود درباره خطرات بازی با آتش و مواد محترقه آگاهی لازم را بدهید.
۲ـ از پارککردن خودرو در کوچهها و معابر کمعرض خودداری کنید؛ چراکه آتشبازی در نزدیکی این وسایل که حامل بنزین و مواد سوختنی هستند، درصورت نشتی میتواند به حادثهای غیرقابل جبران منتهی شود.
۳ـ به صاحبان فروشگاههای مواد شیمیایی و رنگفروشیها توصیه میشود از فروش مواد آتشزا و مواد شیمیایی به کودکان و نوجوانان خودداری کنند.
۴ـ در صورت امکان درِِ محلهایی مثل انباری، زیرزمین، بالکن و پشت بام که ممکن است فرزندانتان در آنجا ترقه نگهداری کنند را قفل کنید و مانع رفتوآمد آنها به این مکانها شوید.
۵ـ از پرتاب فشفشه و مواد آتشزا روی شاخه درختان و بالکن خانهها بهشدت پرهیز کنید، چرا که این کار مقدمه آتشسوزیهای بزرگ خواهد بود.
۶ـ آگاهسازی جوانان و نوجوانان توسط والدین، ساده و در عین حال مؤثرترین راه برای پیشگیری از حوادث دلخراش چهارشنبهسوری است.
۷ـ در صورت وقوع هرگونه حادثه آتشسوزی، ضمن حفط خونسردی موضوع را از طریق شماره ۱۲۵ به آتشنشانی و از طریق شماره ۱۱۰ به پلیس گزارش کنید.