به گزارش همشهریآنلاین، کلابهاوس که از یکسال پیش راهاندازی شد، در ماههای اول انتشار توانسته بود فقط ۱۵۰۰ کاربر را جذب کند. با این حال، پس از آن که ایلانماسک یک اتاق گفتوگو راهاندازی کرد، این اپلیکیشن به سرعت رشد کرد و در میان کاربران رواج یافت و بهعبارتی «ترند» شد.
از سوی دیگر، از آنجا که عضویت در کلابهاوس منوط به دریافت دعوتنامه از سوی کاربران فعال بود و فقط برای سیستمعامل ios توسعه یافته بود، بسیاری از مردم از جمله ایرانیها که اکثریت جالب توجه آنها (حدود ۸۵ درصد) از سیستمعامل اندروید استفاده میکنند، مشتاق پیوستن به این اپ بودند. به این ترتیب برنامهنویسان دست به کار شدند تا نسخهای را عرضه کنند که روی اندروید هم اجرا شود.
یکی از نسخههای غیررسمی و مشهور این پلتفرم برای سیستمعامل اندروید اپلیکیشن Clubhouze است که توسط برنامهنویسهای ایرانی نوشته شده است.
داستان کلابهاوز ایرانی
فضای تصویری اینستاگرام الزامات و محدودیتهایی را ایجاد میکند که برخی کاربران علاقهای به انتشار ویدئو چه به صورت زنده و چه به صورت ضبطشده ندارند؛ اما ماهیت صوتی این اپلیکیشن باعث میشد هر کس در هر شرایطی بتواند به بحثهای مطرح در آن بپردازد.
میلاد نوری، برنامهنویسی که نامش با انتشار کلابهاوز این روزها بیشتر شنیده میشود، در مصاحبه با همشهری میگوید: «هنگامی که تصمیم گرفتم کلابهاوز را برای اندروید راهاندازی کنم نزدیک به ایام نوروز بود و فکر کردم این کار میتواند بسیاری از نیازهای مردم را در تعطیلات برطرف کند.»
این برنامهنویس ایرانی از فردی به نام گریشکا (Grishka) که یک برنامهنویس اهل روسیه است، نام میبرد که پیش از او نسخهای را برای اندروید نوشته بود. گریشکا اگرچه به گفته خودش قبلا از برنامهنویسان تلگرام بوده، نسخه او محدودیتهای بسیاری داشت و فقط امکان مشارکت در اتاقها و بحثها را فراهم میکرد.
نوری در تماس با گریشکا درخواستهای اولیه را برای اضافه کردن امکاناتی مانند ایجاد اتاق گفتوگو، مدیریت اتاق، تعریف مدیر اتاق و موارد دیگر به برنامهنویس روس میدهد، اما پس از حدود ۲۰ روز که پاسخی نمیگیرد، خودش دست به کار میشود تا این محدودیتها را رفع کند.
او میگوید: «پس از آن که نسخه گریشکا را کامل کردم، در کافهبازار و گوگلپلی منتشر شد و طی مدت کوتاهی حدود ۵۰هزار بار نصب شد که اکنون به ۷۰هزار نصب رسیده است.»
نگرانی کاربران
با این حال، متأسفانه نسخه اپن سورس کلابهاوز در قالب ۲ نسخه دیگر، اما با همان اسم و آیکون در کانالهای تلگرامی منتشر شد و سوءاستفادههایی صورت گرفت. یکی از آنها مبلغی را از کاربران مطالبه میکرد و دیگری به این صورت بود که اگر کاربری، کاربر دیگری را عضو اپلیکیشن میکرد، به صورت خودکار کاربر جدید کاربر اول را دنبال میکرد (follow) که این موضوع تبعات ناخوشایندی داشت.
نوری میگوید: این موضوع باعث شد کلابهاوز را در ۲ فروشگاه معتبر عرضه کنیم و سورسهای جدید را هم منتشر نکردیم. با این حال، از کارشناسان امنیت اطلاعات درخواست میکنیم آن را بررسی و ایرادات احتمالی را به ما اعلام کنند تا خیال کاربران راحت باشد.
اتصال کلابهاوز به سرور اصلی
انتشار این نسخه با سابقهای که از نسخههای غیررسمی تلگرام در ذهن وجود داشت به بعضی از نگرانیها دامن زد و شبهههایی در مورد اتصال آن به یک سرور دیگر ایجاد شد.
نوری در مورد امنیت کلابهاوز و احتمال اینکه این نسخه در مسیر سرور اصلی از سرور دیگری عبور میکند، میگوید: «در این میان ۲ موضوع وجود دارد. اول اینکه برخلاف اپلیکیشنهای دیگر مانند تلگرام، در کلابهاوز هیچ موضوع خصوصی مانند رمز عبور و پیام خصوصی وجود ندارد. تنها یک پروفایل وجود دارد که همه میتوانند مانند اپلیکیشنهای دیگر مشاهده کنند. نکته دیگر این است که میتوانید بهگونهای صحبت کنید که همه به صورت عمومی آن را بشنوند. نکته بعد؛ این اپ بهطور مستقیم به سرور اصلی کلابهاوس وصل میشود، درحالیکه تلگرام طلایی و دیگر تلگرامهای غیررسمی به سرور خود وصل بودند و سرور آنها به سرور اصلی تلگرام وصل میشد.»
برنامهنویس ایرانی همچنین به این موضوع اشاره میکند که ما این نسخه را در کافهبازار و گوگلپلی عرضه کردیم تا از کانال و فیلتر متخصصان امنیت اطلاعات آنها عبور کند. ضمن آن که توسعهدهنده مشخص است و ما هم به منظور شفافسازی قید کردیم که این نسخه «غیررسمی» است و آیکون آن را هم تغییر دادیم تا کاربران بدانند که نسخه رسمی را نصب نمیکنند.
ورود سیاسیون و خارجیها
با ورود محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه به این اپ، ضمن افزایش کاربران مشخص شد اتاقها محدودیت ۸ هزار نفری دارند و پس از آن بود که شمار کاربران آنلاین به ۱۱ هزار نفر رسید. اکنون به جز وزیر امور خارجه که از همین نسخه استفاده میکند، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و محمود احمدینژاد، رئیسجمهور سابق هم در این فضا حضور دارند.
این برنامهنویس ایرانی میگوید: «از ۷۰ هزار کاربر فعال این نسخه، ۲۰ هزار کاربر از کشورهای مصر، عمان، لبنان و ایتالیا هستند. علت این که نسخه ما بین کاربران خارجی رواج پیدا کرد، رفع شدن اشکالات نسخه گریشکا (برنامهنویس اهل روسیه) بود.»