به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، سفر سرگئی لاوروف (وزیر خارجه فدراسیون روسیه) به ایران قرار است روز سهشنبه، ۱۳ آوریل (۲۴ فروردین) انجام شود. جلالی، سفیر تامالاختیار ایران در روسیه درباره اهداف این سفر افزود: در سفر لاوروف و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران ضمن اینکه درباره ابعاد مختلف منطقهای، بینالمللی و دوجانبه نظیر برجام، سوریه، یمن، افغانستان و مسائل اقتصادی گفتوگو خواهد شد؛ دو سند شامل «موافقتنامه فرهنگی» و «برنامه اقدام همکاری» وزارتخانههای کشور دو طرف، هم به امضا میرسد.
جلالی اظهار کرد: اهمیت سفر وزیر خارجه روسیه به ایران در این مقطع مهم که پیام مقام معظم رهبری به پوتین و پاسخ وی به رهبری مبادله شده است، مضاعف میشود.
وی با بیان اینکه در سطح رهبران دو کشور پیامهای بسیار خوبی مبادله شده است، تصریح کرد: سفر لاوروف در این مقطع زمانی که مقام معظم رهبری نامهای مهم برای پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نوشتند و پاسخی هم که پوتین به نامه رهبر عظیمالشأن دادند و این نامهها حاوی نکات همکاری بسیار خوبی بود، میتواند به نوعی آغازی بر عملیاتی شدن منویات و خواستههای مقام معظم رهبری و هم پوتین در این نامهها باشد.
چالشهای مشترک دو کشور و لزوم داشتن نگاه همگرایانه
مقام دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در روسیه با بیان اینکه در سطح بینالمللی هر دو کشور ایران و روسیه دچار چالشهایی هستند، اظهار کرد: دو طرف در این مقطع بسیار حساس و بسیار مهم میتوانند نگاه همگرایانه بیشتری برای حل مسائل و مشکلات مشترک با هم داشته باشند.
جلالی در مورد تهدیدات و چالشهای روسیه اظهار کرد: مسکو در حال حاضر از ناحیه آمریکا، غرب و ناتو دچار تنش است و به نوعی مرزهایش هم با تهدید مواجه شده است. از طرفی هیات حاکمه جدید آمریکا و جو بایدن نگاه مناسبی به روسیه ندارند. روسیه هم در تحریم غرب است و هم برخی پروژههایش مثل انتقال گاز «نورد استریم ۲» که با اروپاییها دارند، دچار تاخیر و مشکل شده است. مرزهایش در شمال غربی و جنوب هم دچار مسائلی هستند.
وی با بیان اینکه ایران نیز بیش از ۴۰ سال است که چالشهای زیادی را با آمریکا و غرب تجربه کرده است؛ تاکید کرد دو کشور میتوانند در این مقطع حساس نگاه همگرایانه بیشتری درباره حل مسائل منطقهای بینالمللی و دوجانبه با هم داشته باشند.
همکاریهای خوب در ابعاد سیاسی، امنیتی و دفاعی
سفیر جمهوری اسلامی در روسیه گفت: البته تهران و مسکو در ابعاد سیاسی، امنیتی، نطامی و دفاعی همکاریهای خوبی با هم دارند و برخی حوزهها باید بیشتر تقویت شود اما در حوزههای فرهنگی و اقتصادی ضعفهایی وجود دارد که به نظر میرسد میتوان از فرصتهای بوجود آمده در همین رفت و آمدها و سفرها و خصوصا در مقطع مهمی که در آن قرار داریم برای تحکیم روابط به خوبی بهره برد و من این سفر را فرصت خوبی برای جمهوری اسلامی ایران ارزیابی میکنم.
تشکیل بلوک کشورهای تحریمی با محوریت ایران، روسیه و چین
جلالی با بیان اینکه آمریکا و دیگر کشورهای غربی استقلال کشورها را بر نمیتابند، تصریح کرد: با توجه به نوع برخوردی که آمریکاییها با چینیها و روسها دارند پیشنهاد میشود بلوکی از کشورهای حوزههای تحریمی و ظالمانه با محوریت ایران، روسیه و چین شکل بگیرد و کنار همدیگر قرار بگیرند و من فکر میکنم الان آن مقطع فراهم است.
وی با توجه به اینکه مواضع ایران این روزها در برابر روسیه و چین شفافیت بیشتری یافت، توضیح داد که روسیه؛ چین و ایران میتوانند محوریت این بلوک را در دست بگیرند و کشورهای دیگری که مشکلات مشابه دارند هم میتوانند به این ائتلاف بپیوندند، وی تاکید کرد: این موضوع از ابعاد منطقهای و بین المللی بسیار مهم است.
نکات مشترک بین المللی ایران و روسیه
سفیر ایران در روسیه گفت: ایران و روسیه در برخی موضوعات منطقهای نظیر مبارزه با تروریسم در سوریه مشترک هستند که دو کشور به خوبی این کار را به سرانجام رساندند و هماکنون هم باید بتوانیم مراحل این موضوع را با هم تکمیل کنیم.
جلالی گفت: فرمت آستانه را برای حل مشکلات سوریه برای هر دو کشور مهم میدانیم و همین فرمت است که باید مسائل مربوط به سوریه را حل و فصل بکند و هیچ جایگزینی هم نمیتواند داشته باشد.
وی به موضوع افغانستان اشاره کرد و تصریح کرد: گفتوگوها برای حل بحران افغانستان مدتها است شکل گرفته است و مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز با سفرهایی که به کابل داشتهاند و همینطور در سفر وزیر خارجه افغانستان به تهران، همواره به عنوان یک کشور همسایه و مهم و با نقش مفید برای برقراری صلح و ثبات افغانستان تلاش کردهاند و در این مورد ایران و روسیه هم میتوانند گفتوگوهای خوبی داشته باشند.
جلالی اظهار کرد: در سایر مسایل منطقهای مثل یمن، ایران همواره به دنبال این است که با رفع اشغالگری و تجاوز، صلح و آرامش برقرار و حقوق این ملت هم به آنها برگردانده شود که در این خصوص هم میتوانیم با طرف روس مذاکراتی داشته باشیم.
جلالی به موضوع برجام اشاره کرد و گفت: موضع ما در برجام به روسیه نزدیک است و روسها همواره از مواضع ایران در این مورد حمایت کردهاند.
موضوعات فرهنگی و اقتصادی مهمترین موضوعات دوجانبه
سفیر ایران در فدراسیون روسیه کفت: ایران و روسیه در بحثهای دوجانبه موضوعات زیادی دارند که مهمترین آنها به ابعاد فرهنگی و اقتصادی برمیگردد. روابط دوکشور در زمینه حوزههای فرهنگی و اقتصادی دچار ضعف است.
جلالی گفت: خوشبختانه در سفر آتی لاوروف به ایران موافقتنامه فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و روسیه و برنامه اقدام وزارتخانههای کشور دو طرف هم به امضا خواهد رسید که مهم هستند.
ضرورت گسترش روابط اقتصادی
جلالی تصریح کرد: در حوزه اقتصاد ما مشکلات بسیار زیادی را داریم که بخشی از آن مربوط به زمان کنونی است که باید حل و فصل شود. وی افزود: هم اکنون رفت و آمد تجار بین دو کشور به سختی انجام میشود که این موضوع به تقویت روابط اقتصادی و تجاری دو کشور خدشه وارد میکند.
وی گفت: اگرچه به خاطر همهگیری ویروس کرونا تردد در مرزهای دو کشور با آرامی انجام میشود، لازم است با رعایت پروتکلهای بهداشتی رفت و آمدها گستردهتر شود.
سفیر جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در سطح کلان هم میتوانیم روابط اقتصادی دو کشور را گسترش بدهیم، گفت: خوشبختانه برخی پروژهها مثل نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک با مشارکت روسیه در حال انجام شدن است.
وی گفت: برخی طرحهای مشترک نظیر برقی کردن خط آهن گرمسار_اینچه برون باید به سرعت انجام شود و به نتیجه برسد. وی اظهار امیدواری کرد چند طرح نیروگاهی مثل گتوند و رامین اهواز هم به شکل مشترک با روسیه انجام دهیم.
نقش کلیدی سرزمین ایران و روسیه در کریدور شمال-جنوب
سفیر جمهوری اسلامی ایران به اهمیت کریدور بینالمللی اقتصادی شمال- جنوب اشاره کرد و گفت: ایران و روسیه در این مسیر نقش بسیار کلیدی دارند و به نفع دو کشور است که کارهای راهاندازی این مسیر را به شکل جدی به سرانجام برسانند.
پیشنویس تمدید معاهده روابط متقابل و اصول همکاری ایران-روسیه در چه مرحلهای است؟
کاظم جلالی در پاسخ به این سوال ایرنا که دو کشور ایران و روسیه در ارتباط با تمدید معاهده روابط متقابل و اصول همکاری تهران-مسکو که بیستمین سالگرد آن ۲۲ اسفند سال گذشته بود چه اقداماتی انجام دادهاند، خاطر نشان کرد این معاهده در ۲۲ اسفند ماه سال ۱۳۷۹ برابر با ۱۲ مارس ۲۰۰۱ میلادی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و اکنون وارد بیست و یکمین سال شده است و هر پنج سال یک بار تمدید میشود.
وی گفت: اراده رهبران کشور بر این است که این معاهده بهروزرسانی شود و بر همین اساس برای این کار وزیران خارجه دو کشور توافق کردند که پیشنویس آن توسط جمهوری اسلامی ایران تهیه شود.
جلالی اظهار کرد: تیمی از کارشناسان سفارت جمهوری اسلامی ایران روی این پیشنویس کار کردند و نتیجه کار پنجشنبه هفته گذشته به وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران ارسال شد.
وی گفت: روی پیشنویس تهیهشده در داخل کشور نیز باید کار شود و بعد از ارائه نظرات همه نهادهای مرتبط در داخل ایران بر اساس توافق، تحویل مقامات روس خواهد شد و بعد از تایید مقامات روس مذاکرات دوجانبه بین کشور برای نهاییسازی شکل خواهد گرفت.
سفیر جمهوری اسلامی ایران گفت: مراحل قانونی دیگر برای اجرایی شدن معاهده امضا توسط رؤسای جمهوری دو کشور و در صورت نیاز تصویب در مجالس دو طرف خواهد بود.