به گزارش همشهری آنلاین به نقل از سیبیاس نیوز گرچه همه دانشمندان هنور در جستجوی یافتن میزان دقیق واگیرتر بودن و اثربخشی واکسنها بر ضد گونههای موجود کرونا هستند، اما هانس کلوگ، رئیس منطقه اروپای سازمان جهانی بهداشت گفت: «همه گونهها یا واریانتهای کووید-۱۹ را میتوان به طور مشابهی با اقدامات بهداشت عمومی و احتماعی کنترل کرد. همه گونههای ویروس کرونا که تا به حال به ظهور کردهاند به واکسنهای تاییدشده موجود پاسخ میدهند.»
به گفته کلوگ، در حال حاضر چهار گونه اصلی کرونای مایه نگرانی ار ژانویه ۲۰۲۰ دارند پیگیری میشوند. این گونهها شامل گونه جهشیافتهB.1.617 است که اکنون باعث شیوع ویرانگر کووید-۱۹ در هند شده است. B.1.617 در ۴۴ کشور متفاوت در همه شش منطقه سازمان جهانی بهداشت شناسایی شده است.
اما دانشمندان در دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز گونههای ناشناس ویروس هنوز ممکن است ظهور کنند و نسبت به فرمولهای واکسن فعلی مقاوم شوند. به گفته این دانشمندان گونه B.1.351 در ابتدا در آفریقای جنوبی شناسایی شد، ممکن است به برخی از واکسنهای در دست تولید مقاوم شود و جهشهای مانند آن هنوز در دست بررسی هستند.
اما نتایج یک کارآزمایی اولیه نشان داد که واکسن مدرنا باعث افزایش مصونیت نسبت به گونههای ویروس یافتشده در آفریقای جنوبی و برزیل میشود. همچنین بررسیها نشان دادهاند که واکسن اصلی فایزر بر گونهای از ویروس کرونا که در ابتدا در انگلیس شناسایی شد، موثر است.
سازمان جهانی بهداشت میگوید حتی اگر ثابت شود که واکسنهای موجود اثربخشی کمتری بر ضد گونههای جدید ظهوریابنده در آینده داشته باشند، «هنوز میتوان ترکیب واکسنها را طوری تغییر داد که باعث محافظت در برابر این گونهها شوند.»
کلوگ گفت: «در حاضر میتوانیم بگیوییم که چهار گونه فعلی کرونا به واکسنهای در دسترس تا امروز پاسخ میدهند. اما بهترین راه مقابله با همهگیری این است سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون است.»
در آمریکا تا به حال ۳۷.۸ درصد به افراد به طور کامل واکسینه شدهاند و شمار روزانه موارد کووید-۱۹ کاهشی ۲۳.۶ درصدی یافته است.
ایالتهای در سراسر آمریکا دستورالعمل جدیدی را بر مبنای راهنمای روزآمدشده مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا منتشر کردهاند که بر اساس آن افراد کاملا واکسینهشده دیگر لازم نیست در بسیاری از موارد ماسک بزنند.
اما کلوگ گفت «چیزی به نام خطر صفر در کرونا وجود ندارد» و به مردم هشدار داد که با وجود توزیع واکسنهای بیشتر همچنان محتاط بمانند.
کلوگ گفت: «واکسنها ممکنت است نوری در انتهای تونل باشند، اما نباید با نور انتهای تونل کور شد. ما قبلا در اینجا بودهایم. نباید همان اشتباهات سال گذشته را تکرار کنیم که باعث اوجگیری دوباره شیوع کووید-۱۹ شد.»
او گفت اغلب موارد انتشار ویروس به مسافرتهای بینالملل مربوط میشود و از مردم خواست با وجود تلاش کشورها برای بازگشایی گردشگری: «احتیاطات را مراعات کنند و درباره مسافرت بینالمللی دوباره فکر کنند یا آن را کنار بگذارند.» او همچنین رعایت پروتکلهای فاصله اجتماعی، ماسک زدن در مکانهای عمومی و دوری از مکانهای شلوغ را توصیه کرد.
او گفت: «ما در مسیر درستی به پیش میرویم، اما لازم است مراقب ویروس باشیم. در صورت مواجهه با تهدید مداوم و عدم قطعیتهای جدید، لازم است با رعایت احتیاط ادامه دهیم.»
اتحادیه اروپا این هفته محدودیتهای گردشگری برای بازدیدکنندگان را کاهش داد و معیارها برای کشورهایی که امن شمرده میشوند را تسهیل کرد.