به گزارش همشهری آنلاین، ایسنا به نقل از ساینسآلرت، یکی از گونههای ویروس که باعث ایجاد نگرانی شده است سویه دلتای کروناویروس جدید یا سارس-کوو-۲ است که اولین بار در ماه دسامبر در هند دیده شد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت.
در اینجا به پنج مورد از نکاتی که باید در مورد این سویه جدید بدانیم اشاره شده است:
۱. میزان سرایت سویه دلتا چقدر است؟
دلتا نامی است که برای گونهی B.۱.۶۱۷.۲ ویروس سارس-کوو-۲ انتخاب شده است که منشا آن از هند بوده است. اولین مورد ابتلا به این نوع از ویروس در دسامبر ۲۰۲۰ مشاهده شد و پس از آن به سرعت گسترش یافت. به گفتهی مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها، تا پایان ماه ژوئن، گونه دلتا بیش از ۲۰ درصد موارد ابتلا در ایالات متحده آمریکا را شامل میشد. سازمان بهداشت جهانی این گونه جدید را "سریعترین" نوع ویروس اعلام کرده است.
پری ویلسون متخصص اپیدمولوژی میگوید: سویه دلتا ۵۰ درصد از آلفا مسریتر است و آلفا نیز از سویه اصلی سارس-کوو-۲ مسریتر بود در نتیجه سویه دلتا ۷۵ درصد از سویه اصلی ویروس کووید-۱۹ مسریتر است.
بیشتر بخوانید:
او افزود در محیطی که کسی واکسن دریافت نکرده و ماسک نزده است یک فرد مبتلا به سویه اصلی کووید میتواند ۲.۵ نفر را آلوده کند در حالی که فرد مبتلا به نوع دلتا ۳.۵ تا ۴ نفر را آلوده خواهد کرد.
۲. چه کسانی در معرض خطر هستند؟
افرادی که واکسن کووید-۱۹ دریافت نکردهاند بیشتر در خطر ابتلا به این نوع ویروس هستند. همچنین کودکان و جوانان نیز در معرض خطر هستند. ایندی یلدیریم، متخصص بیماری های عفونی کودکان میگوید: مطالعات جدید در بریتانیا نشان داده است که کودکان و افراد زیر ۵۰ سال بیشتر در معرض ابتلا به سویه دلتا ویروس هستند.
این درحالی است که تاکنون هیچ واکسنی برای کودکان پنج تا ۱۲ ساله تایید نشده است. با واکسینه شدن افراد مسنتر، خطر بیشتری جوانان و افرادی که واکسن نزدهاند را تهدید خواهد کرد و به نظر میرسد سویه دلتا به نسبت سویههای قبلی ویروس بیشتر بر جوانان اثر میگذارد.
بیشتر بخوانید:
۳. سویه دلتا با چه سرعتی گسترش خواهد یافت؟
ویلسون میگوید: پاسخ این سوال به منطقهای که در آن زندگی میکنید و تعداد افراد واکسینه شده در آن منطقه بستگی دارد.
ویروس از مناطقی که تزریق واکسن در آنها کم است به مناطق مشابه میرود. ممکن است منطقهای با مناطق واکسینه شده احاطه شده باشد ویروس در آن منطقه باقی میماند.
اگر تعداد زیادی از افراد همزمان بیمار شوند به سیستم درمان آن منطقه فشار وارد میشود و این موضوع نگران کننده است.
۴. آیا سویه دلتا بیماریزایی بیشتری دارد؟
ویلسون میگوید: براساس بررسی مواد بستری در بریتانیا به نظر میرسد بیماریزایی این نوع از ویروس کمی بیشتر باشد.
با این حال تحقیقات بیشتری باید در این مورد انجام شود. دادههای اولیه که شامل مطالعاتی از اسکاتلند میشود نشان داده که سویه دلتا دو برابر بیشتر از سویه آلفا منجر به بستری شدن فرد در بیمارستان شده است.
۵. علائم اساسی این سویه جدید چیست؟
یلدریم میگوید: به نظر میرسد از دست دادن حس بویایی و چشایی در این گونه جدید کمتر شایع باشد و سردرد، گلودرد، آبریزش بینی و تب از علائم اصلی این سویه باشند. این علائم در ۹۰ درصد مبتلایانی که به سویه دلتا مبتلا بودند مشاهده شد.
یک مرکز بهداشت در انگلستان در مقالهای که در مرحله پیشچاپ قرار دارد اعلام کرده که واکسنهای فایزر به میزان ۸۸ درصد و واکسن آسترازنکا به میزان ۶۰ درصد در برابر سویه دلتا موثر هستند.
سوالات زیادی در مورد سویه دلتا پلاس نیز مطرح شده است. در این گونه جدید که اولین بار در هند مشاهده شد جهشی به نام K۴۱۷N رخ داده است که بر روی پروتئین شاخکی یا گلمیخی ویروس که مسئول اتصال به سلول و آلوده کردن آن است و توسط واکسنها مورد هدف قرار میگیرد تاثیر گذاشته است.
با این حال واکسن زدن میتواند از شیوع ویروس جلوگیری کند و خطر مرگومیر ناشی از آن را کاهش دهد.