به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، آنطور که معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است، دانشآموزان میتوانند با ورود به سامانه pada.medu.ir و رویت فرم شماره (۶) رشته تحصیلی خود را انتخاب کنند و نیاز به حضور در مدرسه ندارند. ظرفیت مدارس و مناطق آموزش و پرورش برای هر رشته تحصیلی مشخص و در سامانه بارگذاری شده است. برای انتخاب رشته هر دانش آموز ۱۰۰ نمره در نظر گرفته شده که با توجه به نظر معلم، مشاور مدرسه و نظر دانش آموزان و اولیای آنها اعمال شده است.
«هدایت تحصیلی»، فرآیند ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره به دانشآموزان است. این فرایند به دانشآموزان کمک میکند تا ضمن آشنایی با استعدادها، علایق، تواناییها و ویژگیهای شخصیتی خویش، شاخهها، رشتههای تحصیلی و مشاغل مورد نیاز جامعه را بشناسند و براساس آن، به صورت آگاهانه و آزادانه شاخه و رشته تحصیلی مناسب خود را انتخاب کنند.
ملاکهای هدایت تحصیلی دانشآموزان
سه عامل مهم در هدایت تحصیلی شامل بررسیهای مشاورهای (نمونبرگ شماره ۶) فقط در حد توصیه به دانشآموز؛ عملکرد تحصیلی(نمونبرگ شماره ۷) حد نصاب نمره لازم برای دروس تخصصی رشتههای شاخه نظری (علوم تجربی، ریاضی فیزیک، ادبیات و علوم انسانی، معارف اسلامی) شاخه فنی و حرفه ای (صنعت، خدمات، کشاورزی، هنر) شاخه کار دانش ( صنعت، خدمات، کشاورزی، هنر) و ظرفیت رشتهها، امکانات و تجهیزات منطقه است.
برگه هدایت تحصیلی بیشتر جنبه توصیهای دارد که دانش آموز بداند صلاحیت و توانمندی ورود به کدام شغل را دارد اما هدایت تحصیلی تابع امکانات و ظرفیتهای آموزش و پرورش و دیگری سوابق تحصیلی دانشآموز است. دو فرم شماره ۶ و ۷ به منظور هدایت تحصیلی در اختیار دانش آموزان کلاس نهم قرار می گیرد. فرم شماره ۶ جنبه توصیهای دارد و فرم شماره ۷ براساس عملکرد تحصیلی دانش آموز و ظرفیت منطقه تعیین می شود.
در فرم شماره ۶ ، ۱۰۰ نمره درنظر گرفته شده که توصیههای مشاوران ۱۰ نمره، نظر معلم در زمینه استعداد دانش آموزان ۱۰ نمره، نظر خود دانش آموز ۱۰ نمره، نظر اولیاء ۵ نمره و آزمون رغبت و توانایی ۳۰ نمره دارد. عملکرد تحصیلی هم ۳۵ نمره دارد.
نمونبرگ شماره ۶ تنها در راستای راهنمایی و مشاوره بدون تأثیرگذاری بر عملکرد انتخاب رشته، براساس ملاکهایی تکمیل میشود؛ نتایج آزمونهای رغبت و توانایی (هرکدام ۱۵نمره کسب میکنند). (۳۰ امتیاز) نظر خواهی تمامی معلمان (۱۰ امتیاز) نظرخواهی والدین (۵ امتیاز) نظرخواهی دانشآموز (۱۰ امتیاز) عملکرد تحصیلی (۳۵ امتیاز)؛ نظر خواهی مشاور (۱۰ امتیاز) و در نمونبرگ شماره ۷ علاوه بر کسب نمره کف به عنوان شرط لازم، هدایت تحصیلی صرفاً بر اساس عملکرد تحصیلی و با لحاظ کردن ظرفیت منطقه و در نهایت رتبه بندی عملکرد تحصیلی انجام میشود.
چگونگی اولویتبندی شاخهها در نمونبرگهای هدایت تحصیلی
دانشآموزان فقط بر اساس ظرفیت منطقه و رتبهای که در عملکرد تحصیلی دارند، طبقه بندی شده و ثبت نام آنان صورت میگیرد.
نمونبرگ هدایت تحصیلی دانشآموزان در شاخه کاردانش، رشتههای ریاضی فیزیک، علوم و معارف اسلامی بر اساس اولویت (الف) صادر میشود. یعنی به عبارتی اگر دانشآموزی کف نمره برای ورود به رشته مورد نظر را کسب کند بدون اعمال ظرفیت منطقه، در رشته دلخواه ثبت نام میشود.
نمونبرگ هدایت تحصیلی دانشآموزان در شاخه فنی و حرفه ای و رشتههای علوم تجربی و ادبیات و علوم انسانی براساس اولویتهای (الف –ب) صادر میشود. علاوه بر کسب کف نمره هر رشته، دانشآموزان براساس رتبه و ظرفیت منطقه به گروه الف و ب تقسیم میشوند و این بدین معنا است که گروه (الف) که دارای رتبههای بالاتر است برابر ظرفیت ثبت نام میشوند و گروه (ب) در صورت عدم ثبت نام گروه (الف)، مجاز به ثبت نام در رشته مورد نظر هستند.
میانگین نمرات برای ورود به رشتههای ریاضی و تجربی
میانگین نمرات دروس ریاضی و تجربی برای دانش آموزان متقاضی رشته ریاضی باید به ترتیب حداقل ۱۵ و ۱۴ و برای متقاضیان رشته تجربی به ترتیب حداقل ۱۴ و ۱۵ باشد. دانش آموزان متقاضی رشتههای ریاضی، علوم تجربی و فنی و حرفهای دو اولویت "الف" و "ب" تقسیم بندی شدند که گروه "الف" در اولویت ثبت نام هستند.
دانش آموزانی که در اولویت "ب" قرار دارند به شرط خالی بودن ظرفیت مدرسه در رشته مورد نظر میتوانند ثبت نام کنند. شرط خرید اینترنتی کتابهای درسی برای دانش آموزان پایه دهم ثبت اطلاعات و انتخاب رشته تحصیلی آنها در سامانه پادا و تأیید آن از طرف مدیر مدرسه است.
صدور نمونبرگهای هدایت تحصیلی در شرایط کرونایی
نمونبرگهای هدایت تحصیلی پس از صدور کارنامه و رفع اعتراضات و پس از ثبت نمرات دانشآموزان (دو هفته بعد از آخرین امتحان) از سوی مدیران مدارس و انتقال به سامانه همگام و تأیید از سوی مدیر منطقه، ظرف مدت سه روز در تیرماه صادر خواهد شد.
صدور نمونبرگ به صورت منطقهای انجام میشود و هر منطقه ای که نمرات دانشآموزان را ارسال کند، برای دانش آموزان آن منطقه نمونبرگ صادر خواهد شد. مشاهده و پرینت نمونبرگ شماره ۶ و ۷ (اولویت انتخاب رشته دانشآموز پایه نهم ) از سوی مدیر در مدرسه مبداء (متوسطه اول) و مقصد (متوسطه دوم) از طریق سامانه همگام امکان پذیر است.