به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا علیرضا رئیسی سخنگوس ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: در بحث واکسیناسیون بعد از کندی که اتفاق افتاد، با رسیدن واکسنها به دستمان و فعالسازی مراکز تجمیعی، روز گذشته از مرز ۳۰۰ هزار واکسن در روز گذشتیم که رکوردی تازه است و برای اولین بار رخ داد.
رئیسی گفت: به هر حال اکنون همه دانشگاهها خیالشان راحت است که به اندازه کافی واکسن در دسترس دارند. در عین حال تعداد مراکز تجمیعی و تیمهای واکسن افزایش یافت. به طوری که اکنون ۲۸۰۰ تیم واکسیناسیون در کشور داریم. در تهران ۸۱ مرکز تجمیعی راهاندازی شده است و در سطح کشور هم ۸۰۰ مرکز فعال است.
رییسی با اشاره به بحث نوبت دهی الکترونیکی برای واکسیناسیون، گفت: این موضوع که راهاندازی شد، ابتدا یک سری اشکالات داشت و هنوز هم برخی جاها به ویژه در تهران تجمعاتی برای واکسن بود. ابتدا من این تضمین و قول را میدهم که ما برای افراد ۶۰ سال به بالا هم نوبت اول و هم نوبت دوم واکسن کافی در اختیار داریم. بنابراین عجلهای نداشته باشید. در عین حال علت اینکه همچنان در برخی مراکز تجمع را شاهدیم، این است که به عنوان مثال روز گذشته ۳۰۷ هزار نفر را واکسینه کردیم که بر اساس آمار حدود ۸۵۰۰ نفر بدون نوبت مراجعه کردند، اما واکسینه شدند و همین تعداد باعث اختلال کل سیستم در کشور میشود.
او تاکید کرد: من از مردم خواهش میکنم تا پیامک برایشان نیامده، مراجعه نکنند. زیرا هم خودشان معطل میشوند و هم سایر افراد را معطل میکنند. ما بر اساس ظرفیت مراکز واکسیناسیون نوبت دهی میکنیم. اشکالاتی هم در سامانه وجود دارد که اصلاح خواهد شد.
اتمام واکسیناسیون افراد بالای ۶۰ سال تا ششم مرداد ماه
رئیسی تاکید کرد: مطمئن باشید که تمام افراد بالای ۶۰ سال تا پایان هفته نوبت دهی میشوند و تا چهارشنبه هفته بعد یعنی ۶ مرداد ماه همه ۶۰ سال به بالاهای ما واکسینه خواهند شد. بنابراین عجله نکنند. بیشتر هم این موضوع در تهران اتفاق میافتد. خیلیها میآیند و اسم مینویسند و ... درست نیست. طبق دستورالعمل ما افراد باید در سامانه salamat.gov.ir ثبت نام کنند و منتظر پیامک نوبتدهی بمانند.
وی گفت: در عین حال از همکاران هم میخواهم که به هیچ وجه به افرادی که پیامک برایشان ارسال نشده واکسن نزنند. از مردم هم خواهش می کنم که اگر پیامک برایشان نیامده، مراجعه نکنند. بالاخره باید نظمی ایجاد شود. نمی دانم چرا فقط در تهران این اتفاقات می افتد. از مردم می خواهم صبر کنند. شاید برخی فکر می کنند که واکسن تمام می شود و به آنها نمی رسد، اما من قول میدهم که اصلا چنین اتفاقی نمیافتد.
ورود ۶ میلیون واکسن کرونا تا پایان این هفته
رییسی گفت: تاکنون ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار واکسن در سطح کشور توزیع کردیم. انشاءالله صبح امروز هم یک میلیون و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار واکسن به دستمان میرسد. تا پایان این هفته هم چهار میلیون واکسن دیگر به دستمان می رسد که همه وارداتی است. تا پایان این هفته هم بین ۹۰۰ هزار تا یک میلیون برکت به دستمان می رسد، بنابراین امیدواریم در این هفته شش میلیون واکسن به دستمان برسد که با احتساب آن ۱۱ میلیون، حدود ۱۷ میلیون دوز واکسن میشود.
وی ادامه دهد: حال تمام افراد ۶۰ سال به بالای ما ۸ میلیون و ۳۰۰ هزارتاست که دوز اول را میزنند. با این ۱۶ میلیون می توانیم افراد ۶۰ سال به بالا را پوشش دهیم. ضمن اینکه در برخی استانها مانند خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی تزریق واکسن به افراد بالای ۵۰ سال را اعلام کردهایم.
رئیسی گفت: نوبت دهی ما هم به این صورت است که دانشگاه ها بر اساس ظرفیتشان از سن بالا به پایین نوبت دهی می کنند. تا چهارشنبه هفته آینده همه افراد ۶۰ سال به بالا را واکسینه کرده و بعد از آن هم هرکس که مانده، واکسینه می شود. یعنی از افراد ۷۰ یا ۸۰ سال به بالا هم که اگر ثبت نام نکرده اند، میتوانند ثبت نام کرده و به آنها نوبت دهی می شود.
از خرید واکسن کرونا ازسوی بخش خصوصی چه خبر؟
رییسی درباره خرید واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی، گفت: به هیچ وجه مخالفتی برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی انجام نشده است. ما تاکنون بیش از ۳۵ مجوز به بخش خصوصی دادهایم، اما دریغ از یک واکسن. نه اینکه آنها توانایی نداشتند، بلکه بخش خصوصی بسیار قوی داریم که داروهای کمیاب و تک نسخهای وارد میکنند، اما چرا نمیتوانند؟.
وی افزود: زیرا این واکسن فراتر از سلامت رفته و به یک کالای استراتژیک و سیاسی بدل شده است و معامله دولت با دولتهاست. واکسن را دولت می تواند از دولت بخرد نه اینکه بخش خصوصی از دولت بخرد. جایی نداشتیم که بخش خصوصی واکسن تهیه کند. اگر یک بخش خصوصی بخواهد برود واکسن بخرد، آن کشور میگوید نامه از دولتت بیاور که نشان دهد که نماینده دولت هستی. حال سفیر خود ما که در آن کشور هست و هر روز هم خرید واکسن را پیگیر میکند. اگر آن کشور میخواست واکسن بدهد که به سفیر ما واکسن میدادند.
۳ شرط وزارت بهداشت برای واردات واکسن کرونا از سوی بخش خصوصی
رئیسی ادامه داد: حال فرض کنید که آن کشور به بخش خصوصی واکسن بدهد، ما چند شرط برای بخش خصوصی گذاشتیم؛ اولا واکسن باید اصالت داشته باشد. زیرا ما به عنوان وزارت بهداشت مسئول سلامت مردم هستیم و باید واکسنی وارد کشور شود که از آن مطمئن باشیم. به عنوان مثال گفته می شد در تهران واکسن فایزر میفروشند که خوشبختانه پلیس هم ورود کرد و بسیاری از اینها که فیک بودند جمع شدند.
وی گفت: حال فرض کنید واکسن فایزری که باید در دمای زیر ۸۰ درجه باشد، چطور وارد اران کرده اند؟. بنابراین این موارد مهم است. شرط دوم این است که اگر بخش خصوصی واکسن وارد می کند باید رایگان تزریق کنند. سوم اینکه مواردی داشتیم که کشوری بوده که اعلامم کرده ما می خواهیم ۱.۵ میلیون واکسن به ایران بدهیم، حالا ۲۰۰ هزار تا را به شما می دهیم و بعد یک میلیون و ۳۰۰ هزارتا را به دولت ایران میدهیم.
رئیسی گفت: قرار بود بخش خصوصی به ما کمک کند، نه اینکه سهمیه خودمان را بردارد. بنابراین کسی که بتواند خارج از سهمیه مقرر ما که آن را خریداری کردیم، واکسن وارد کند، دستش را هم می بوسیم و باید در سامانه ما هم ثبت کنند. بعد خودشان می توانند تزریق کنند و ما هم کمکشان میکنیم.
افرادی که برای واکسن به کشورهای همسایه میروند
افرادی که خارج از سیستم وزارت بهداشت واکسن میزنند، دو گروه هستند؛ یکی افرادی که بهصورت قاچاق واکسن میزنند که واقعا خطرناک است. گروه دوم هم که واقعا جای تاسف دارد که به یک کشور همسایه میروند یا به بهانه واکسن یا به خاطر واکسن.
رئیسی گفت: چند هزار نفر برای تزریق واکسن به ارمنستان رفتهاند. ما روز گذشته ۳۰۰ هزار واکسن تزریق کردیم، حال اگر قبلش نمیزدیم، دلیلش این بود که واکسن نداشتیم، اما الان واکسن موجود است.
وی گفت: در عین حال ما واکسن خارج از زنجیره وزارت بهداشت را تایید نمیکنیم. زیرا به هر حال تجمعاتی که در آنجا رخ میدهد، خودش منجر به ابتلای افراد به کرونا میشود. واکسن که بلافاصله ایمنی ایجاد نمیکند. وقتی این صحنهها را میبینیم نارحت کننده است. از نظر غرور ملی ناراحت کننده است. ما فرزند همین کشوریم. اگر واکسن دست ما بود که کوتاهی نمیکردیم. اما الان شرایط خوب است. ما شبانه روز وقت میگذاریم که واکسیناسیون به خوبی انجام شود.
هیچ دارویی برای درمان کرونا وجود ندارد
رئیسی درباره ورود داروها به پروتکلهای درمان کرونا، گفت: در سطح دنیا از داروهای متعددی صحبت می شود. ما یک کمیته علمی کرونا در کشور داریم که افراد صاحب نظر کشور بر اساس مطالعات و شواهد و همچنین هزینه و اثربخشی هر دارو تصمیم میگیرند که دارویی وارد پروتکل درمانی بشود یا خیر.
وی ادامه داد: همین داروی رمدسیویر هم هنوز درباره اش شک وجود دارد و نمیتوان گفت که درمان قطعی کروناست. هنوز هیچ درمان قطعی برای کرونا وجود ندارد. برخی داروها ممکن است در برخی افراد تاثیر داشته باشد و ممکن است در برخی هم تاثیر نداشته باشد و در عین حال داروها در فازهای مختلف تاثیرهای مختلفی دارد.