تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۰

کم‌آبی و ادامه طرح‌های انتقال آب، گوشه‌ای از محرومیت‌های خوزستان است اما مردم به‌گفته خودشان به تداوم محرومیت‌ها هم معترضند.

همشهری- سیده‌زهرا عباسی: 

با گذشت بیش از یک هفته از شروع اعتراض‌های مردمی در خوزستان برای کم‌آبی و بعد از آنکه حتی سفر نمایندگانی از سوی دولت هم نتوانست اهالی این استان را قانع کند، معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر نیرو و جهادکشاورزی طی دو روز گذشته وارد خوزستان شدند؛ سفری که تا امروز مصوبه‌هایی داشت و برخی از آنها  قرار است در روزهای باقیمانده از دولت دوازدهم اجرایی شود. هرچند نمایندگان عشایر عرب خوزستان که در جلسه جمعه‌شب (یک‌مرداد) با  اسحاق جهانگیری حاضر بودند، به اجرای مصوبه‌ها امید چندانی  ندارند.
 

کمبود آب یک جرقه بود

یکی از بزرگان عشایر عرب خوزستان درباره موارد مطرح‌شده در جلسه با معاون اول رئیس‌جمهور به همشهری می‌گوید: بحث اصلی این بود که مشکلات خوزستان بسیار بیشتر از کم‌آبی است، مردم دردهای زیادی دارند و کمبود آب جرقه‌ای برای اعتراض‌ شد. محرومیت و تبعیض در خوزستان از اوایل انقلاب تاکنون با وجود منابع غنی و زمین‌های حاصلخیز، کمبود امکانات و بیکاری به‌ویژه در مناطقی که شرکت‌های مختلف چون نفت و نیشکر فعالیت دارند، حل فوری کم‌آبی، پرداخت سهم مسئولیت اجتماعی شرکت نفت، جلوگیری از انتقال آب برای کشاورزی و صنعت از موارد دیگری بود که در این جلسه مطرح شد.

«شیخ طارق بدوی» با تأکید بر اینکه طبق قانون انتقال آب برای مصارف آشامیدنی از سرشاخه‌های کرخه و کارون به مناطق دیگر منعی ندارد، می‌افزاید: متأسفانه هم‌اکنون بیشترین حجم آب منتقل‌شده برای مصارف کشاورزی و صنعتی است.

نکته دیگری که بدوی به آن اشاره می‌کند و در جلسه با جهانگیری مطرح شده، مشکلات اجتماعی است: یک‌سوم از جمعیت اهواز به‌عنوان مرکز استان حاشیه‌نشین هستند که این حاشیه‌نشینی تبعات و مشکلات زیادی را ایجاد کرده است. به‌عنوان مثال، شرکت نیشکر زمین‌های مردم را با قیمت پایین خریداری کرد و در ازای آن وعده داد جوانان منطقه را استخدام کند درحالی‌که هیچ‌کدام از این وعده‌ها جنبه عملی پیدا نکرد.

این فعال فرهنگی در ادامه با بیان اینکه شرکت‌های بزرگ صنعتی مثل نفت‌خیز جنوب یا نیشکر به مسئولیت‌های اجتماعی خودشان عمل نمی‌کنند درحالی‌که طبق قانون مبالغی را باید به‌عنوان مسئولیت‌های اجتماعی صرف کنند، ادامه می‌دهد: با این شرایط می‌بینید که در یک روستا دکل نفتی است، اما آب لوله‌کشی ندارند یا زیرساخت‌های خوزستان و اهواز قدیمی هستند و در نتیجه منجر به بحران‌هایی مانند فاضلاب می‌شوند.

بدوی با تأکید بر این که پاسخ مسئولان به صحبت‌های مطرح‌شده در جلسه با عشایر عرب خوزستان، توجیهی بوده است، می‌گوید: در این جلسه فقط آقای جهانگیری صحبت کردند و دائم می‌گفتند قصد مسئولان خدمت‌رسانی بوده ‌است. همین صحبت‌ها هم موجب اعتراض دوباره شد به‌طوری‌که حتی موقع خروج همچنان به ایشان معترض بودند. آقای جهانگیری نتوانستند  حاضران در جلسه را قانع کنند.

او همچنین به پیشنهاد آیت‌الله محسن حیدری، نماینده خبرگان رهبری درباره تصویب ۲ طرح فوری برای سدها، بازکردن برخی دریچه‌ها و تغییر کاربری آنها اشاره می‌کند که معاون اول رئیس‌جمهور قول داده است سریع آنها را پیگیری و تصویب کند.
 

سهممان را از نفت بدهید

مدیر سران عشایر عرب و اقوام خوزستان، یکی دیگر از حاضران در این جلسه نیز به اعتراض‌های مطرح‌شده درباره تلف‌شدن دام‌ها اشاره می‌کند و به همشهری می‌گوید: شیخ موسی کروشاوی به نمایندگی از عشایر عرب خوزستان در این جلسه صحبت و تأکید کردند که روزها از بدبختی مردم می‌گذرد، این همه بدبختی بر سر مردم آمده است و مسئولان در این روزها کجا بودند؟  

شیخ عبدالحسین‌بدوی، می‌افزاید:‌ مردمی که اعتراض می‌کنند مردم خوزستان و خانواده شهدا و رزمندگان هستند که از آب و خاک دفاع کرده‌اند، اعتراض ما مسالمت‌آمیز است و باید همه افراد بازداشت‌شده آزاد شوند چون اعتراض حق‌شان است. او همچنین با اشاره به محرومیت و بیکاری مردم خوزستان تصریح می‌کند: شخصا از آقای جهانگیری خواستم فکری برای محرومیت استان بکنید و اگر نمی‌توانید سهم ما را از نفت بدهید. همه دنیا با ثروت ما زندگی می‌کنند، چرا ما باید بدبخت باشیم و جوان‌هایمان بیکار؟
 

بدوی تأکید می‌کند: معاون اول رئیس‌جمهور قول دادند تا زمانی که بتوانند با مصوبه‌هایی برای رفع محرومیت، مردم را راضی کنند در استان بمانند.
 

مصوبه‌های جلسه با جهانگیری

گویا قرار است مصوبه‌های سفر جهانگیری در ۱۲-۱۰ روز باقیمانده از کار دولت به نتیجه برسد. نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی هم به این نکته اشاره می‌کند و می‌گوید: در نشست مدیریت بحران خوزستان با حضور معاون اول رئیس‌جمهور قرار شد به‌جای ۵۰ درصد از ۱۱۵۰ میلیارد تومان تصویب شده برای جبران خسارت کشاورزی ۱۰۰ درصد این مبلغ پرداخت شود.
همچنین خریداری دام جدید برای دامدارانی که دام‌شان در نتیجه کم‌آبی تلف شده است، مجوز تخصیص آب برای کشاورزانی که شلتوک کاشته‌اند و کشاورزی ممر درآمدشان است، مدیریت کشت پاییزه از سوی سازمان آب و برق، جبران کامل خسارت‌های سیل ۹۸ به کشاورزان، جبران خسارت کم‌آبی به نخیلات آبادان، خرمشهر، شادگان و...، تخصیص آب و تامین بودجه فاز دوم طرح ۵۵۰ هکتاری و آزادی هرچه سریع‌تر بازداشت‌شدگان در اعتراضات اخیر که مشکل امنیتی نداشتند، از دیگر موارد مطرح‌شده در این جلسه است که سیدکریم حسینی‌ به آن اشاره می‌کند.
 

دستور پرداخت خسارت کشاورزان از امروز 

رئیس جهادکشاورزی خوزستان هم با بیان این که خسارت‌های خشکسالی کشت پاییزه سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در حال پرداخت است و تاکنون بیش از ۸۰ میلیارد تومان در این‌باره پرداخت‌شده، به همشهری می‌گوید: ۳۸ درصد از خسارت کشاورزی سیل ۹۸ پرداخت نشده بود که با مصوبه‌های اخیر قرار شد رقم باقیمانده در همین دولت پرداخت شود و احتمالا آقای جهانگیری از همین امروز (یکشنبه) دستور پرداخت آن را به سازمان برنامه و بودجه بدهند.  

«خدارحم امیری‌زاده» همچنین درباره کشت پاییزه و نگرانی‌ها درباره آن هم می‌گوید: همه نگرانی کشاورزان و روستاییان معترض هم‌اکنون بیشتر مربوط به کشت پاییزه سال زراعی ۱۴۰۰ است، آمارهای هواشناسی نشان می‌دهد باران‌های پاییزی تأخیر دارند و رقم بارش خوبی نخواهیم داشت و احتمال اینکه در کشت‌های پاییزه با چالش مواجه شویم، وجود دارد. قرار شد برنامه‌ریزی‌هایی برای جلوگیری از بروز بحران در این فصل صورت گیرد. او همچنین تأکید می‌کند کمیته‌ای شامل دامپزشک، نماینده جهادکشاورزی و نماینده فرمانداری در شهرستان‌ها تشکیل شده تا خسارت دامداران در نتیجه کم‌آبی را برآورد کند و همچنین اعتباری برای تامین علوفه و خسارت دام‌ها از سوی دولت و اعتباری هم از سوی ستاد اجرایی فرمان امام اختصاص یافته است.