پس از انتخاب رئیس جمهوری با رای مردم در انتخابات، فاصله‌ای بین پایان کار دولت قبلی تا روی کار آمدن دولت جدید فرصت هست که رئیس جمهوری مستقر دولت را آماده تحویل به دولت بعد کند.

 به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، آغاز به کار رئیس جمهور منتخب در تمامی کشورهای دنیا آداب خاص دارد و در هر کشور طبق قانون آن کشور، فرد انتخاب شده باید مراحلی را تا رسیدن به جایگاه ریاست جمهوری طی کند تا طبق قانون اساسی، حضورش در منصب مربوط، به رسمیت شناخته شود. 

در ایران هم طبق بند ۹ اصل ۱۱۰ قانون اساسی، امضاء حکم ریاست جمهوری پس از انتخاب مردم صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در این قانون می‌آید، باید قبل از انتخابات به تایید شورای نگهبان و در دوره اول به تایید رهبری برسد. 

تایید رهبری بر حکم ریاست جمهوری، به نوعی مجوز آغاز کار و به رسمیت شناخته شدن منتخب مردم برای حضور در منصب ریاست جمهوری است، به همین خاطر است که باید قبل از مراسم تحلیف انجام شود و مراسم تحلیف به فاصله کوتاهی از آن برگزار می‌شود. 

مراسم تنفیذ رئیس جمهور در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار می‌شود و در تاریخ به جز در دو مورد، همه مراسم تنفیذ در این حسینیه برگزار شده است؛ در مرتبه اول امام خمینی (ره) در بیمارستان بستری بودند و مراسم تنفیذ بنی صدر در بیمارستان برگزار شد و در مرتبه دوم، تنفیذ حکم پنجمین دوره ریاست جمهوری و اولین دوره هاشمی رفسنجانی بود که به علت آماده نبودن حسینیه امام خمینی (ره)، این مراسم در حسینیه جماران برگزار شد. 

امسال هم مانند سایر سال ها، مراسم تنفیذ رئیس جمهور منتخب در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار می‌شود. 

سید ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس جمهور بعد از انقلاب اسلامی است که در سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به پاستور می‌رود؛ حکم او نهمین حکم تنفیذی است که توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به امضا می‌رسد. 

چه کسانی در مراسم تنفیذ حضور دارند؟ 

رئیس جمهور و اعضای کابینه دولت فعلی به همراه سران قوا و نهادهای لشکری و کشوری به همراه شخصیت‌های سیاسی و مذهبی از جمله شخصیت‌های ایرانی هستند که در مراسم تنفیذ در حسینیه امام خمینی (ره) حضور خواهند داشت. 

سفرای برخی کشورها هم مهمانان خارجی مراسم را تشکیل می‌دهند. 

۱۲ مرداد در حسینیه امام خمینی چه می‌گذرد؟ 

مراسم تنفیذ، صبح روز سه شنبه ۱۲ مرداد در حسینیه امام خمینی (ره) با قرائت قرآن مجید آغاز می‌شود و پس از پخش سرود ملی، وزیر کشور گزارشی درباره نحوه برگزاری انتخابات از ابتدا تا انتخاب شدن منتخب توسط مردم ارائه می‌دهد. 

پس از آن حجت الاسلام محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، متن حکم تنفیذ را قرائت می‌کند و پس از قرائت متن حکم تنفیذ، رئیس جمهور پیشین، حکم تنفیذ خود را که در آغاز دوره ریاست جمهوری خود دریافت کرده است را به رهبر انقلاب تحویل می‌دهد. 

در ادامه مراسم، رهبر انقلاب حکم تنفیذ را که توسط خودشان امضا شده است را به رئیس جمهور جدید می‌دهند. 

پس از دریافت حکم تنفیذ، رئیس جمهور در جایگاه حاضر شده و سخنرانی خود را انجام خواهد داد و پس از آن مقام معظم رهبری به عنوان بخش پایانی مراسم، سخنرانی خود را انجام خواهند داد و مراسم به اتمام خواهد رسید.

چه کسانی در مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب حضور دارند؟

مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب دوره سیزدهم روز پنجشنبه با حضور مهمانان داخلی و خارجی برگزار می‌شود.

 مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم رئیسی کمتر از ۴ روز دیگر در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری همواره با رسم و رسومات و قوانینی همراه بوده که امسال با توجه به شیوع فوق العاده کرونا شاید رنگ و بوی دیگری داشته باشد. اما تحلیف به چه معناست و مراسم تحلیف ریاست جمهوری در کشور ما به چه صورت انجام می‌شود؟.  

تحلیف به چه معناست؟

معنی تحلیف در لغت یعنی سوگند ادا کردن، سوگندخوردن، قسم خوردن، قسم یاد کردن، سوگند دادن، قسم دادن است. تحلیف در قوانین دولتی ما برای مراسمی به کار برده می‌شود که حق حاکمیت نمی‌آورد. بلکه رئیس جمهور منتخب که با تنفیذ رهبر اجازه حاکمیت پیدا می‌کند و اگر تنفیذ رهبر نباشد تحلیف بی معناست. رئیس جمهور بعد از مراسم تحلیف، طبق آئین‌نامه دو هفته زمان دارد تا نسبت به معرفی کابینه و برنامه وزرا به مجلس شورای اسلامی اقدام کند که پس از اعلام وصول در مجلس، به مدت یک هفته وزرا و برنامه‌هایشان در دست ارزیابی قرار خواهند گرفت.

چه کسانی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری حضور دارند؟

تحلیف ریاست جمهور پس از مراسم تنفیذ حکم، با حضور رئیس دیوان عالی کشور، اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و رئیس قوه قضائیه در مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود و رئیس جمهور منتخب بر طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد می‌کند که همهٔ استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیت‌هایی که برعهده گرفته است، به کار گیرد و در پایان سوگندنامه را امضا می‌کند.

دوازدهمین مراسم تحلیف رئیس جمهوری اسلامی ایران با حضور مقامات لشکری و کشوری و نمایندگان ۹۶ کشور و نهاد بین المللی در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این مراسم، ۸ رئیس جمهور و ۱۹ رئیس مجلس، ۹ معاون رئیس جمهور و نخست وزیر، ۷ معاون رئیس مجلس، ۱۱ وزیر امور خارجه، ۳۵ فرستاده ویژه، ۱۲ معاون وزیر خارجه، ۶ رئیس گروه دوستی - پارلمانی و ۲ رئیس کمیسیون سیاست خارجی حضور یافتند.

جزئیات تحلیف مرد شماره ۸ پاستور 

مراسم تحلیف سیدابراهیم رئیسی روز پنجشنبه ١۴ مرداد ساعت ۱۷ با حضور مقامات خارجی و داخلی در محل مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. مراسم تحلیف در سالگرد صدور فرمان مشروطیت در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. در مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب، علاوه بر رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضائیه و اعضای شورای نگهبان که طبق قانون اساسی باید در جلسه حضور داشته باشند، البته از برخی مقامات و شخصیت‌های داخلی و خارجی نیز دعوت به‌عمل آمده است.

حجت الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات در مجلس شورای اسلامی در این باره گفته است: تاکنون ۷۰ میهمان خارجی برای حضور در مراسم تحلیف رئیس جمهور هشتم اعلام آمادگی کرده‌اند که تعداد آن‌ها به سرعت رو به افزایش است.

عضو هیئت رئیسه مجلس با بیان اینکه حضور این تعداد از میهمانان خارجی در مراسم تحلیف کم نظیر بوده، اظهار کرد: نکته جالب اینجاست که کشورهایی که در دوره دولت آقای روحانی روابط سردی با ما داشتند، نیز برای حضور در مراسم تحلیف آقای رئیسی اعلام آمادگی کرده‌اند. مراسم تحلیف رئیس جمهور هشتم ایران ساعت ۱۷ روز پنجشنبه چهاردهم مرداد ماه در صحن مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود.

نظام الدین موسوی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس همچنین گفته است که با توجه به اهمیت بین‌المللی مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب، از جانب رئیس مجلس شورای اسلامی ستادی با ۱۱ کمیته مسئولیت تمهید مقدمات، دعوت و استقبال از مدعوین خارجی و داخلی، اطلاع‌رسانی، امنیت و حراست، امور بهداشتی و... مراسم تحلیف را عهده‌دار شده است.

سخنگوی هیئت رئیسه مجلس همچنین تأکید کرد: در برگزاری مراسم تحلیف، دستورالعمل‌های بهداشتی متناسب با وضعیت اپیدمی کرونا در نظر گرفته شده و ستاد کرونای مجلس در این باره تمهیدات لازم را اندیشیده است.

میهمانان مشخص شده مراسم تحلیف

تا این لحظه رئیس مجلس صربستان در دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلگراد، حضور خود را به عنوان فرستاده «آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان در مراسم تحلیف رئیس جمهور منتخب ایران تأیید کرده است، روزنامه ایندیا تودی هند نیز نوشت دهلی‌نو دعوت ایران برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهوری منتخب را پذیرفته است، اما هنوز مشخص نیست قرار است چه مقامی از هند در مراسم سوگند آیت‌الله رئیسی حضور داشته باشد. علاوه بر این قالیباف رئیس مجلس نیز در جریان سفر به سوریه  اعلام کرده است که نخست وزیر سوریه برای حضور در مراسم تحلیف به ایران سفر می‌کند.