به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، رئیسجمهوری به دوشنبه میرود. امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان از سیدابراهیم رئیسی دعوت کرده تا برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به این کشور سفر کند. به این ترتیب رئیسجمهوری پنجشنبه، تهران را برای نخستین سفر خارجی خود ترک میکند و هیأتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی نیز او را همراهی خواهند کرد. سازمان همکاری شانگهای از سال ۲۰۰۵ با هدف مقابله با تروریسم و همکاری فزاینده اقتصادی ایجاد شده و ایران نیز تا امروز یکی از اعضای ناظر آن بوده است.
در اجلاس پیش رو اما طبق گزارشها قرار است درخواست ایران برای عضویت دائم در این سازمان بررسی شود. سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز نسبت به موافقت با درخواست ایران ابراز امیدواری کرده است. اعضای دائم این سازمان روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان هستند که از این میان پاکستان و هند سال ۲۰۱۷ به عضویت آن در آمدند.
عضویت ایران سرانجام دائمی میشود؟
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای ابعاد مهم امنیتی و اقتصادی دارد. اظهارنظرهای مقامهای داخلی و خارجی نیز حاکی از آن است که درخواست ایران برای عضویت در این سازمان سرانجام نهایی خواهد شد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، بیستم مردادماه در توییتی نوشت: «ساعتی قبل در گفتوگو با دوست و همکارم جناب آقای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه تحولات افغانستان، سوریه و خلیجفارس را بررسی کردیم. خوشبختانه موانع سیاسی برای عضویت ایران در پیمان شانگهای برداشته شده و با طی تشریفات فنی، عضویت ایران نهایی خواهد شد.» سراج الدین مهرالدین، وزیر خارجه تاجیکستان نیز در نشستی خبری در ماه جاری از حمایت کشورش از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای خبر داد. چند روز پیش روزنامه روسی کامرسانت نیز به نقل از منابع آگاه نوشت که مراحل عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای در اجلاس تاجیکستان آغاز خواهد شد و اعضا پذیرش عضویت ایران را اعلام میکنند.
تماس تلفنی پوتین با رئیسی بهدلیل غیبت در دوشنبه
اما در کنار موضوع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، دیدارهای دوجانبه رئیسجمهوری نیز در حاشیه این اجلاس از اهمیت زیادی برخوردار است. هر چند جزئیات دقیقی از کموکیف این دیدارها منتشر نشده، اما سخنگوی وزارت خارجه گفته که «برنامهریزیها در این زمینه توسط دوستان ما و نهاد ریاستجمهوری در سفارت ایران در تاجیکستان در حال انجام است.» اما درحالیکه پیشبینی میشد رئیسی در حاشیه اجلاس با روسای جمهور روسیه و چین دیدار و رایزنی داشته باشد، رایزنیهایی که میتواند راهبرد دولت سیزدهم در عرصه سیاست خارجی را بیش از پیش مشخص کند و پیامهایی نیز برای غربیها داشته باشد، ولی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه دیروز بهدلیل ابتلای نزدیکان او به کرونا به قرنطینه رفت و در تماسی تلفنی این موضوع را به رئیسی اطلاع داد. پوتین همچنین با توجه به غیبت احتمالی در اجلاس شانگهای خواستار انجام هماهنگی برای دیدار ۲ رئیسجمهور در نخستین فرصت شد.
بنابراین دیدارهای رئیسجمهوری در دوشنبه با تغییراتی همراه خواهد بود. به نظر میرسد که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه نیز از همراهان رئیسجمهوری در این اجلاس دوروزه باشد، چرا که سفر او به هند بهدلیل این اجلاس به تعویق افتاده و گفته شده که در آینده نزدیک انجام میشود؛ بنابراین باید دید که رایزنیهای بیوقفه منطقهای و بینالمللی ایران به چه سمت و سویی پیش میرود و چه نتایجی در بر خواهد داشت.