به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایرنا، آیت الله سید ابراهیم رییسی روز شنبه در نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه ایران و تاجیکستان از برگزاری مطلوب و موفق بیست و یکمین نشست سران کشورهای عضو سازمان شانگهای و میزبانی دولت و رییس جمهور تاجیکستان قدردانی کرد.
رییسجمهوری با استقبال از پیشنهاد رییس جمهور تاجیکستان برای افزایش حجم تجارت و انتقال دستاوردهای فنی و مهندسی بخش خصوصی ایران اظهار کرد: کارگروهی برای بررسی توافقات گذشته دو کشور تشکیل شود تا دلایلعدم اجرا یا اجرای کند برخی از این تواقفات شناسایی شده و موانع و مشکلات پیش روی آنها رفع شود.
رییسی با اشاره به اینکه به برکت انقلاب اسلامی توانمندیهای علمی و فناورانه در ایران پیشرفت شگرفی داشته و امروز ایران را به سطح قابل قبولی از استقلال و اقتدار علمی رسانده است، گفت: سطح تعاملات اقتصادی، تجاری و علمی دو کشور قابل قبول نیست و باید تلاش کنیم مناسبات دو کشور در این زمینهها به حداکثر ممکن افزایش یابد.
رییس دولت سیزدهم با بیان اینکه گسترش روابط با کشورهای منطقه و همسایه اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره جدید است، تصریح کرد: ایران ظرفیتها و امکانات خود در زمینه حمل و نقل و دسترسی به آبهای آزاد را در راستای توسعه همکاریها و روابط با کشورهای دوست و همسایه به کار میگیرد و فعالتر شدن این ظرفیتها میتواند نقش موثری در تعمیق دوستی و تقویت تعاملات ایران با کشورهای منطقه داشته باشد.
رییس جمهوری دربخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات افغانستان خاطرنشان کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران تنها راهکار حل و فصل مشکلات افغانستان تشکیل دولتی فراگیر و خودداری از دخالت بیگانگان در این کشور است. افغانستان باید توسط افغانستانیها اداره شود و هیچ دولت خارجی نباید در امور آن مداخله کند.
امامعلی رحمان رییس جمهوری تاجیکستان نیز در این نشست، سفر رییس جمهور کشورمان را سفری تاریخی توصیف کرد و گفت: برخورداری مردمان ایران و تاجیکستان از زبان، ارزشها، فرهنگ و تاریخ مشترک عامل مهمی در تسهیل مسیر تقویت روابط دو کشور است.
رییس جمهور تاجیکستان با اشاره به ۱۶۰ سند همکاری بین دو کشور در سالهای گذشته اضافه کرد: متاسفانه در سالهای اخیر حجم مبادلات تجاری دو طرف به ۵۷ میلیون دلار کاهش یافت اما با توجه به ظرفیتهای موجود و با استمرار و افزایش تماس ها، دیدارها و مذاکرات مقامات ایران و تاجیکستان میتوانیم تجارت ۵۰۰ میلیون دلاری را هدفگذاری کرد.
وی اظهار کرد: امیدواریم نقشه راه گسترش روابط دو کشور هر چه سریعتر نهایی شده و بتوانیم با تشکیل شورای سرمایهگذاری و نهادهای تخصصی مشترک، اجرای اهداف این نقشه راه را با سرعت بیشتر دنبال کنیم.
امامعلی رحمان با اشاره به موقعیت ممتاز و ظرفیتهای بندر چابهار و نیز بندرعباس گفت: تاجیکستان به طور جدی علاقهمند به استفاده از بندر چابهار و بندرعباس از طریق خطوط ریلی و جادهای است.
رییس جمهور تاجیکستان خواهان برقراری پرواز مستقیم منظم بین دو کشور، مشارکت ایران در اکتشاف نفت و گاز در تاجیکستان، گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی و توسعه گردشگری بین دو کشور شد.
رحمان با بیان اینکه درباره رخدادهای افغانستان با جمهوری اسلامی اشتراک نظر داریم، گفت: حکومت آینده افغانستان باید با مشارکت همه اقوام و گروهها بوده و از حقوق آحاد ملت افغانستان صیانت کند و سازمان ملل بر این روند نظارت موثر داشته باشد. هیچ کشور خارجی نباید در امور داخلی افغانستان دخالت کند.