به گزارش همشهری آنلاین به نقل از تجارتنیوز، پیامدهای تنش در قرهباغ این بار دامن گیر ایران شده و تجارت ایران با آذربایجان را تحت تاثیر قرار داده است. یعنی تجارت زمینی ایران قربانی اختلاف آذربایجان و ارمنستان شده و عدهای از تجار میگویند که چنانچه این تنشها ادامهدار باشد، ممکن است تجارت ایران و آذربایجان متوقف شود!
یک بار گرجستان مرزش را به روی کامیونهای ایرانی میبندد این بار اما جمهوری آذربایجان برای صادرات کالاهای ایرانی سنگ اندازی کرده است.
چندی پیش الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان اعلام کرده بود که کامیونهای ایرانی برای عبور از خاک قره باغ باید مالیات بدهند. چرا که در دوران اشغال قرهباغ ایرانیها به طور مکرر و غیرقانونی در این منطقه تردد کردند.
محدود شدن اقتصاد ایران توسط آذربایجان
رئیس سابق کنفدراسیون صادرات ایران اما این تنشهای اخیر در منطقه را ناشی از افزایش محدودیتها و تحریمهای جدید آمریکا برای اقتصاد ایران دانسته و به تجارتنیوز گفت: مسائل سیاسی پیش آمده در منطقه نشان میدهد که در محاصره جدید اقتصادی قرار داریم. چنانچه صادرات به کشورهای همسایه از جمله افغانستان و آذربایجان محدود شود اقتصاد ایران منزوی میشود.
سیدرضی میری توضیح داد: تا پیش از تشدید تحریمها صادرات فرش به آذربایجان اندک بود اما دیگر به این کشور فرش صادر نمیشود. یقینا با منزوی شدن اقتصاد ایران درآمدهای ارزی کاهش پیدا میکند و این موضوع در بودجه کشور تاثیر گذار است. در نتیجه فعالان اقتصادی نیز برای صادرات باید روشهایی برای دور زدن تحریمها پیدا کنند که این راه حلها خود هزینه را برای تجار افزایش میدهد و در نهایت باعث افزایش نرخ تورم میشود.
سهم جمهوری آذربایجان در سبد تجارت ایران؟
او بیان کرد: اتفاقهای اخیر در منطقه آغاز دوره جدیدی از مناسبت خارجی ایران است. دلیل آن هم میتواند روی کارآمدن دولت سیزدهم باشد. البته تحرکاتی که در منطقه به خصوص در افغانستان رخ داده با ایران بیارتباط نیست و در این شرایط نمیتوان به اتفاقهای سیاسی به شکل جزیرهای نگاه کرد.
میری گفت: ممکن است در آینده پای ترکیه هم در این درگیریها باز شود و تجارت ایران را درگیر مسائل تازهای کند. موقعیت ژئوپلیتیکی ایران در تاریخ بسیار حساس بوده است و دولت میتواند با ارائه برنامهها این بحرانها را تغییر دهد.
آمارها نشان میدهد سهم جمهوری آذربایجان در سبد تجارت خارجی ایران اندک و ناچیز است. دنیای اقتصاد در گزارشی نوشته بود: «در بهار امسال ۹۳ درصد از کل صادرات ایران راهی ۲۰ کشور شده است که در این لیست نام جمهوری آذربایجان و ارمنستان هم به چشم میخورد.
میزان صادرات ایران به جمهوری آذربایجان به ارزش ۷۵ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل نمایانگر رشد ۱۵ درصدی در ارزش صادراتی است. جایگاه جمهوری آذربایجان در بین ۲۰ کشور اول بازار صادراتی رتبه ۱۴ است.»
حال به گفته تجار باید منتظر ماند و دید برای جلوگیری از تنشها و بحرانهای پیش آمده و همچنین احیای تجارت خارجی دولت چه برنامهای را در نظر دارد؟