همشهری آنلاین- نادره وائلیزاده: نخستین زلزله ۱۲ مهر با قدرت ۵.۷ ریشتر در مرز خوزستان و چهارمحال و بختیاری در شهرستان اندیکا و چلگرد به وقوع پیوست که خسارتهایی بهدنبال داشت. پس از آن ۱۵ مهر زمینلرزهای با قدرت ۴ ریشتر این شهرستان را لرزاند. در روز شنبه ۱۷ مهر نیز در ساعت ۲:۴۶ زمینلرزهای با قدرت ۵ ریشتر و در ساعت ۹:۲۵ زلزله دیگری با قدرت ۴.۶ ریشتر در این شهرستان رخ داد که موجب شد خوزستان به حالت آمادهباش درآید.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان به همشهری میگوید: زمینلرزه در روزهای ۱۲ و ۱۷ مهر در شهرستان اندیکا موجب آسیب به روستاها، مراکز آموزشی، راهها و مراکز درمانی این شهرستان شد. در زلزلههایی که رخ داد خوشبختانه تلفات جانی گزارش نشده، اما ۱۷ نفر در نخستین زلزله و ۲ نفر در زلزله دیروز دچار مصدومیت شده و به صورت سرپایی مداوا شدهاند.
شهاب صدیقی با بیان اینکه اندیکا به عنوان یکی از محرومترین شهرستانهای کشور ۵۹۵ روستا و ۲۴۰۰ کیلومتر وسعت دارد و ۹۰ درصد جمعیت آن در روستاها زندگی میکنند، میافزاید: پراکندگی و صعبالعبور بودن راهها یکی از مشکلات امدادرسانی در این شهرستان است. همه روستاهای بخش چلو در معرض زلزله بوده و آسیب دیدهاند که البته به معنی تخریب کامل نیست. براساس ارزیابیهایی که تاکنون هلال احمر انجام داده، ۸۰ درصد از ۱۳۵ روستای این بخش ارزیابی شده که ۴۶۰ واحد مسکونی روستایی بهشدت آسیب دیده و نیازمند بازسازی کامل تشخیص داده شدند. همچنین طبق گزارش سازمان نوسازی مدارس، ۱۲ مدرسه تخریب و غیرقابل استفاده شده و نیاز به بازسازی دارد. بهدلیل ریزش کوه بسیاری از راهها مسدود شده بود که هماکنون همه مسیرهای اصلی و بخشی از مسیرهای روستایی بازگشایی شده و ایمنسازی مسیرها در حال انجام است. ارزیابی مناطق زلزلهدیده همچنان در حال انجام است و تا روز سهشنبه ادامه دارد.
وی با تأکید بر اینکه این زمینلرزهها در شهرستانهای لالی، مسجدسلیمان و ایذه نیز تأثیر داشت و لرزشها حتی تا شهرهای جنوبی و اهواز هم احساس شد، اظهار میکند: هلالاحمر در حال امدادرسانی و اسکان موقت در مناطق آسیب دیده است و ۲۸۰ خانوار تحت پوشش گروههای امدادی قرار گرفتند. تعدادی از گروههای جهادی و سازمانهای مردمنهاد نیز در منطقه حضور یافتند که تعداد آنها در حال افزایش است.
در انتظار امداد
شهرستان اندیکا با جمعیت حدود ۸۰هزار نفر در کوهستان زاگرس واقع شده و جزو ۳۱شهرستان محروم کشور معرفی شده است. بیشترین جمعیت این شهرستان روستاییان و عشایر هستند.
عضو شورای روستاهای منطقه «کمفه» در گفتوگو با همشهری از نحوه خدماترسانی به روستاهای زلزلهزده انتقاد میکند و میگوید: بهرغم سرکشی برخی مسئولان اما با گذشت چند روز از وقوع نخستین زمینلرزه، هیچگونه خدماترسانی به مردم روستاها صورت نگرفته است. تاکنون چادر برای اسکان و مواد غذایی و آب آشامیدنی برای مردم این روستاها ارسال نشده است.
قدرتالله حسنوند با بیان اینکه ۱۰۰ درصد خانههای روستاهای منطقه کمفه شامل ۵ روستا با ۱۲۵ خانوار (۷۵۰ نفر جمعیت) در زلزله چند روز پیش تخریب شده و بسیاری از دامهای روستاییان تلف شدند، میافزاید: همچنین جاده خاکی روستایی مسدود شده است. فرماندار و برخی مسئولان از این منطقه بازدید کردند و وعده دادند که مشکلات مردم را حل کنند، اما هیچ خدماترسانی و امدادرسانی و کمکی صورت نگرفت. این روستاها آب لولهکشی ندارند، پیش از این هفتهای ۳ روز تانکر آبرسانی امور عشایر به منطقه میآمد، اما بعد از زلزله این تانکر هم نیامده و مردم بدون آب ماندهاند.
وی نبود آب آشامیدنی و جاده دسترسی را مهمترین مشکل اهالی روستاها میداند و ادامه میدهد: خانههای این روستاها از چوب و گل و سنگ ساخته شده که استحکام ندارند. سال ۹۸ نیز زمین لرزه موجب تخریب بسیاری از خانهها شده بود، اما با وجود اینکه گزارش دادیم، هیچ کمکی به مردم نشد و مردم بدون امکانات ماندند.