به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از آیای، در ساخت این روبات که به اختصار SNAG نام دارد، از شاهین الهام گرفته شده است که سریعترین حیوان جهان محسوب میشود؛ پرندهای که به هنگام شیرجه زدن سرعتاش به 320 کیلومتر در ساعت میرسد.
مارک کوتکاسکی و دیوید لنتینک از دانشگاه خرونینخن هلند با مطالعه اینکه چگونه شاهینها با سرعت زیاد طعمههای خود را با چنگالهایشان میگیرند، به پهپادهای چند روتوری این امکان را دادند که به جای اجسام صاف، روی سطوح مختلف فرود بیایند و چگونه اشیاء مختلف را حین رواز به چنگ آورند.
در عین حال آزمایشگاه کوتکاسکی روباتهایی را مورد مطالعه قرار داد که از حیوانات الهام گرفتهاند و آزمایشگاه لنتینک روباتهای هوایی الهامگرفته از پرندگان را مورد مطالعه قرار داد تا محققان بتوانند روبات خود را بسازند.
لنتینک در این خصوص میگوید: «همه جا یک باند فرود برای یک پرنده است. برای ما، این واقعاً الهامبخش است. کل این ایده که اگر فقط تجهیزات فرود متفاوتی طراحی کنید، ممکن است بتوانید در هر جایی فرود بیایید.»
رودریک که در هر دو آزمایشگاه بهعنوان یک دانشجوی فارغالتحصیلشده حضور داشته است، میگوید: «تقلید نحوه پرواز و نشستن پرندگان آسان نیست. فیزیک پرندگان باعث شده است که برخاستن و فرود آمدن آنها، حتی در میان پیچیدگیها و تنوع شاخههای درختی که در جنگل میبینید، بسیار آسان به نظر برسد.»
SNAG با موتورهایش که مانند ماهیچههای پاهای شاهین عمل میکنند، ضربه فرود را جذب میکند و سیمهای آن که عملکردی مانند تاندون دارند به پنجهها کمک میکنند تا در کمتر از نیم ثانیه پاها را به محل فرود قفل کنند. لنتینک میگوید: «روبات شتاب دارد و فرودش مانند فرود بالگرد نیست. این یک فرود پویا و یک برخورد کنترل شده است. پس از اینکه چنگالها جسم یا سطح را میگیرند، مچ پا قفل میشود. هنگامی که شتابسنج ثبت میکند که روبات متوقف شده است، یک الگوریتم متعادل کننده با استفاده از موتورهای عقب، روبات را تثبیت میکند. SNAG با کاهش کشش در تاندون و رها کردن پنجهها به حالت باز و پرواز، خود را آزاد میکند.»
در طول آزمایشها در یک جنگل، SNAG قادر به فرود آمدن و نگه داشتن شاخهها حتی زمانی که آنها لغزنده بودند، شد.
محققان میگویند که با فعال کردن پهپادها بر روی سطوح مختلف، میتوان برد باتریها را بدون نیاز به فرود و صعود مجدد افزایش داد.
SNAG همچنین میتواند اشیایی را که به سمت آن پرتاب میشود با چنگالهای واکنشپذیر خود بگیرد.