به گزارش همشهری آنلاین، دکتر علیرضا ناجی، استاد ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی و رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی بیمارستان مسیحدانشوری در گفتوگو با همشهری، آخرین دادههای علمی این ویروس، آینده پاندمی کرونا و اطلاعات نادرست منتشر شده درباره آن را توضیح داد.
او میگوید: تا زمانی که تمام کشورها برنامهریزی واکسیناسیون جمعی را نداشته باشند و و اکسیناسیون با قوت هرچه تمامتر پیش نرود، باید همچنان منتظر ظهور سویههای جدید این ویروس در دنیا باشیم؛ سویههای جدید نسبت به سیستم ایمنی بدن، گریز بیشتری دارند. نگرانی ما از نوترکیب شدن سویه اومیکرون با سویه دلتاست؛ چرا که اومیکرون نشان داده تعداد مبتلایان این ویروس هر ساعت بیشتر میشود و باید شیوع آن جدی گرفته شود.
به گفته دکتر ناجی: ما باید واقعبینانه به موضوع سلامت مردم نگاه کنیم؛ اگر چه بهدنبال نگران کردن مردم نیستیم، اما باید بدترین سناریوها را در این خصوص درنظر بگیریم تا غافلگیر نشویم؛ چراکه اومیکرون سویهای است که میتواند در جهان به سرعت پخش شود و از نظر مقاومت در برابر سیستم ایمنی افراد بسیار قوی عمل کند. درخصوص مبتلایان به این بیماری باید اطلاعات لازم از تمام کشورهای دنیا بهدست بیاید. مطالعات نشان داده در بیشتر کشورهای دنیا ردپای این ویروس مشاهده شده و البته اعدادی که درخصوص مبتلایان اعلام میشود واقعی نیست و حتما بسیار بالاتر است.
این ویروس شناس توضیح میدهد: براساس مطالعهای که روز جمعه منتشر شد و حاوی اطلاعات اولیه درباره این سویه بود، میزان عفونت مجدد در افرادی که قبلا کرونا گرفتهاند با ابتلا به اومیکرون بسیار زیاد است. این موضوع زنگ خطری برای کشورهای پرجمعیت مثل ایران است. بر این اساس اگر فردی قبلا دچار عفونت دلتا شده باشد، باز هم میتواند به اومیکرون مبتلا شود و درصورت رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی افراد زیادی را به این بیماری مبتلا کند.
کشورهای آفریقایی که اومیکرون از آنجا شیوع پیدا کرده، جزو کشورهایی هستند که کمترین میزان واکسیناسیون را داشتهاند. در این شرایط مسئولیت کشورهای دیگر در قبال این کشورها یا سایر مناطقی که کمترین میزان واکسیناسیون را داشتهاند، چیست؟ چه اقدام فوری باید از سوی کشورهای ثروتمند برای تامین واکسن به این کشورها انجام شود؟
دکتر ناجی همچنین معتقد است که باید روند واکسیناسیون برای پیشگیری از پاندمیهای کرونا در آینده تسریع پیدا کند: اگر به وضعیت کشورهایی که گردش ویروس دارند، رسیدگی نشود و در اسرعوقت واکسن به دست آنها نرسد، باید همچنان منتظر ظهور سویههای جدید دیگری هم باشیم که ممکن است از این سویه هم خطرناکتر باشند. اکنون بسیاری از شرکتهای واکسنسازی درصدد تغییر ترکیبات واکسن تولیدی خود هستند و اگر شواهدی به دست آید که این سویه جدید در برابر واکسنهای فعلی مقاوم بوده یا عملکرد متفاوتی از خود نشان میدهد، تزریق دوز بوستر بهویژه برای افراد بالای ۱۸سال، افراد بالای ۵۵سال و افراد دارای بیماریهای زمینهای و در نهایت سایر افراد جامعه، باید جدی گرفته شود. باید میزان آنتیبادی بدن افراد علیه این ویروس زیاد شود.
استاد ویروس شناسی دانشگاه شهید بهشتی از شیوه اومیکرون در ایران هم به شدت نگران است و میگوید: حضوری شدن کلاسها در مدارس و دانشگاهها و آزاد شدن اجتماعات تا قبل از رسیدن به واکسیناسیون مناسب در کشور میتواند باعث افزایش شیوع و گردش ویروس شود. در روزهای اخیر گزارشهایی از ابتلای تعدادی از دانشآموزان به این ویروس در استانهای مختلف را شاهد بودیم که باعث تعطیلی کلاسهای درس شد؛ به همین دلیل است که توصیه میکنیم در تصمیمگیریها برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها و آزاد شدن اجتماعات حتما شیوع اومیکرون را درنظر داشته باشند و مدام باید به مردم گوشزد شود که شرایط سلامت جامعه متزلزل است و اکنون شاهد شرایط مناسبی درخصوص رعایت پروتکلها در جامعه نیستیم؛ چرا که در کنار کمرنگ شدن رعایت پروتکلها، همچنان ۱۰میلیون واکسینه نشدهاند و همین تعداد میتوانند نگرانیهای جدی درخصوص سلامت جامعه ایجاد کنند؛ ضمن اینکه تزریق دوز بوستر باید در جامعه هدف آغاز شود و به سمت تزریق واکسنهایی برویم که ایمنی بالاتری نسبت به انواع دیگر دارند. همچنین رعایت پروتکلهای بهداشتی مثل استفاده از ماسک، شستن درست دستها، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، پرهیز از حضور در اجتماعات، تهویه مناسب خانه و ادارات و پایش مداوم مبتلایان به این بیماری باید ادامه داشته باشد.