به گزارش همشهری آنلاین، روزنامه کیهان نوشت: روزنامه واشنگتن پست نوشت: باخت رئیسجمهور سابق آمریکا در قمار هستهای با ایران به معنای قابل دفاع بودن برجام نیست و رئیس جمهور جدید آمریکا نیز همانند ترامپ به دنبال تغییر برخی از بندهای این توافق است.
این روزنامه مینویسد «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا بهنحوی در حال ادامه دادن راه بازنده قمار هستهای ایران است.»
اخیراً روزنامه «هاآرتص» نوشته که وزیر جنگ سابق، رئیس ستاد ارتش سابق و رئیس سابق سازمان جاسوسی اسرائیل اذعان داشتهاند که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا کورکورانه از توافق هستهای با ایران خارج شد. هیچکدام از این مقامات صهیونیست در آن زمان چنین حرفی نزده بودند.
واشنگتن پست میافزاید، استدلال سادهای در پس این نتیجهگیری وجود دارد. ترامپ از برجام خارج شد و تحریمهای اقتصادی را برگرداند اما ایرانیها مقاومت کردند. ایران در ابتدا با سرعتی پایین و سپس با سرعتی بالا شروع به افزایش ذخایر اورانیوم کرد، سانتریفیوژهای خود را تقویت کرد و برنامه هستهای خود را توسعه داد. اکنون مقامات اسرائیل میگویند بهتر بود توافق حفظ میشد.
اما این استدلال فقط یک روش نگاه کردن به این مسئله است و باید همه زمینهها را در نظر گرفت. برای شروع، دولت بایدن دستکم بخشهایی از استدلال ترامپ را پذیرفته است.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه اعلام کرده که آمریکا به دنبال «طولانیتر و قویتر» شدن توافق هستهای با ایران است. این اظهارات، رد صریح بندهای غروب در برجام محسوب میشود که این توافق را به دهه جاری میلادی محدود میکند.
از این نقطه نظر، پیشرفتهای اخیر هستهای ایران، ذیل توافق سال ۲۰۱۵، به تأخیر میافتاد اما متوقف نشده و برای مثال محدودیتها در زمینه غنیسازی اورانیوم در سال ۲۰۳۱ منقضی میشود.
راهبرد ترامپ در این زمینه، اعمال تحریمهای ثانویه علیه اقتصاد ایران با هدف مجبور کردن تهران به وارد شدن مذاکره برای «بهتر شدن» توافق برجام بود. دولت بایدن نیز خواهان «بهتر شدن» این توافق است با این تفاوت که قصد دارد این کار را پس از بازگشت به توافق ۲۰۱۵ انجام دهد.