«آواز گنجشکها»، «سه زن»، «کنعان»، «نسکافه داغ داغ»، «دعوت» و «پرونده هاوانا» 6 فیلمی هستند که قرار است در اکران عیدفطر به نمایش درآیند؛ فیلمهایی که یا کارگردان شاخص و شناختهشدهای دارند و یا از بازیگران مطرحی بهره گرفتهاند. پس از یک دوره نسبتا طولانی رخوت، بهنظر میرسد با اکران این 6 فیلم، پس از مدتها شاهد صفهای طولانی کنار سالنهای سینما باشیم.
«آواز گنجشکها» ساخته مجید مجیدی یکی از پرافتخارترین کارگردانان سینمای ایران در سالهای پس از انقلاب است؛ کارگردانی که در میان سینماروها چهرهای کاملا شناخته شده است. فیلمهای مجیدی مخاطب خاص خود را دارند و معمولا از گیشه قابلقبولی برخوردار میشوند.
«دعوت» را میتوان مطرحترین فیلم اکران عید فطر دانست؛ تازهترین فیلم ابراهیم حاتمیکیا که هم موضوع جالب توجه و تازهای دارد و هم بازیگران شاخصی در آن حضور یافتهاند. ستاره اصلی فیلم «دعوت» البته خود حاتمیکیاست. شاید بتوان گفت او محبوبترین کارگردان سینمای ایران در سالهای پس از انقلاب است. از زمان «از کرخه تا راین» تا امروز، آثار حاتمیکیا معمولا با استقبال خوبی مواجه شدهاند.
«کنعان» ساخته مانی حقیقی نیز پس از توفیق نسبی در جشنواره فیلم فجر با حضور فروتن، رادان، ترانه علیدوستی و افسانه بایگان ازجمله فیلمهای پرستاره اکران عیدفطر است.
«سه زن» دومین ساخته منیژه حکمت نیز احتمالا از آثار پر سر و صدای اکران عید فطر خواهد بود. فیلم، هم ترکیب بازیگران جالب توجهی دارد و هم موضوع جسارت آمیزی تا از امیدهای اکران پاییز باشد.
«نسکافه داغ داغ» نیز با حضور زنده یاد خسرو شکیبایی میتواند کنجکاویبرانگیز باشد.
«پرونده هاوانا» دیگر فیلم اکران عید فطر است که در سینماهای محدود به نمایش
در خواهد آمد؛ اتفاقی که با اعتراض علیرضا رئیسیان همراه شده است.
«آواز گنجشکها» ساخته مجید مجیدی در بیست و ششمین جشنواره فجر به نمایش درآمد و نامزدی دریافت سیمرغ بلورین در یازده رشته و دریافت چهار سیمرغ از این جشنواره و همچنین کسب جایزه خرس نقرهای از جشنواره فیلم برلین برای رضا ناجی بازیگر فیلم را در پرونده دارد که برای نخستین بار در تاریخ سینمای ایران اتفاق افتاده است.
این فیلـــــم همچنین در جشنواره افقهای جدید عصر لهستان و ادینبورگ به نمایش درآمد و گزینه اصلی معرفی به اسکار بهعنوان نماینده سینمای ایران است.
«دعوت» جدیدترین ساخته ابراهیم حاتمیکیاست که سال گذشته بلافاصله تولیدش آغاز شد و بدون آنکه در انتظار فجر بیست و هفتم بماند، برای اکران عید فطر گروه سینمایی آفریقا در نظر گرفته شده است.
حاتمیکیا «دعوت» را در سکوت خبری جلوی دوربین برد و موضوع فیلم (سقط جنین)، در کنار پیشینه کارگردانش، آن را به اثری به شدت کنجکاوی برانگیز تبدیل کرده است.
گروه بازیگران چهره این فیلم مانند محمدرضا فروتن، مهناز افشار، مریلا زارعی، کتایون ریاحی، ثریا قاسمی و گوهر خیراندیش که برای اولین بار است در فیلمی از حاتمیکیا حضور پیدا میکنند نیز از عوامل جذابیت فیلم هستند.
«سه زن» ساخته منیژه حکمت هرچند سال گذشته آماده شد ولی بدون حضور در جشنواره فجر به حضور در جشنوارههای جهانی چون بروکسل، ادینبورگ و بخش پانوراما جشنواره برلین اکتفا کرد و در انتظار پروانه نمایش عمومی برای اکران داخلی ماند. قرار است این فیلم از عید فطر در گروه سینمایی عصر جدید اکران شود.
«سه زن» دومین فیلم حکمت پس از «زندان زنان» و روایتگر قصه سه نسل از زنان جامعه است که یکدیگر را گم کرده و در جستوجو برای یافتن پیوندهای گمشده یکدیگر را بازمییابند. حضور نیکی کریمی، رضا کیانیان، آتیلا پسیانی و پگاه آهنگرانی از دیگر نکات جذاب این فیلم است که در کنار موضوع زنانه و البته نگاهی خاص و عمیق که حکمت در فیلم اول خود داشت، میتواند با گرفتن این زمان اکران تا حدی استقبال مخاطب را تضمین کند.
«پرونده هاوانا» به کارگردانی علیرضا رئیسیان در سال 84 ساخته شد و در جشنواره فجر
بیست و چهارم به نمایش درآمد. این فیلم با 3 سال وقفه در خرداد ماه سالجاری موفق شد پروانه نمایش عمومی بگیرد و برای اکران عیدفطر در نظر گرفته شود که البته این اکران محدود خواهد بود.نیکی کریمی، امین تارخ، حمیدرضا پگاه و ماه چهره خلیلی نقشهای اصلی این فیلم را ایفا کردهاند. باید دید «پرونده هاوانا» پس از گذشت 3 سال میتواند با مخاطب ارتباط برقرار کند یا خیر؟
«کنعان» سومین ساخته مانی حقیقی است و جالب اینکه اولین فیلم اوست که امکان اکران عمومی مییابد. «آبادان» اولین فیلم حقیقی همچنان فاقد پروانه نمایش است؛ «کارگران مشغول کارند» نیز پس از نمایش در جشنواره بیست و چهارم، هنوز فرصتی برای اکران عمومی به دست نیاورده است. «کنعان» یک ملودرام مدرن و متفاوت است که در آن فراز و نشیبهای یک زوج جوان به تصویر کشیده شده است.
بازی متفاوت محمدرضا فروتن، حضور ترانه علیدوستی در نقشی که چند سالی از خودش بزرگتر است در کنار حضور کوتاه اما مؤثر بهرام رادان و افسانه بایگان، ازجمله جذابیتهای این فیلم به شمار میآیند.
«نسکافه داغ داغ » هم یک موزیکال شاد است که سازندهاش قبلا با «سرود تولد» تجربه موفقی را در گیشه به دست آورده بود.بازی خسرو شکیبایی در نقش اصلی این فیلم، شاید مهمترین و جذابترین نکته قابل ذکر «نسکافه داغ داغ» باشد. ضمن اینکه یکتاناصر در بخشهایی از فیلم نقش یک پیرزن 75 ساله را بازی کرده است.
فیلم، داستان زن جوانی است که به گویندگی برنامههای عروسکی علاقهمند است ولی همسرش که یک کارخانه عروسکسازی را اداره میکند با او مخالفت میکند.
نکته جالب توجه در 6 فیلمی که روی پرده خواهند آمد، تنوع آنهاست؛ ترکیبی از ژانرهای پلیسی، موزیکال، درام اجتماعی و ملودرام که شاید نقش تعیینکنندهای در وضعیت گیشه سینمای ایران در سال 87 نیز ایفا کنند. فیلمهایی که در آغاز پاییز قرار است بهاری دیگر برای سینمای ایران رقم بزنند.