سخنگوی وزارت خارجه در توضیح واکنش ایران به درخواست عراق برای مذاکره مستقیم ایران با آمریکا، پاسخ به این درخواست‌ها را منوط به دیدن «تغییر» در وضعیت دانست.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، خطیب‌زاده  دیروز در بخشی از نشست خبری هفتگی خود درباره اظهارات وزیر خارجه عراق برای مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: «ما به حسن نیت برادران در عراق هیچ‌گاه شک نداشتیم. دوستان در عراق در موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی با حسن نیت و فعال و ابتکارات تلاش کردند، نقش سازنده‌ای داشتند و ما ارج گذاشتیم و استقبال کردیم».

وی افزود: «وزیر خارجه عراق نظراتش را بیان کرد و در ملاقات با آقای امیرعبداللهیان در این خصوص صحبت‌هایی را داشت. جواب ایران همواره این بوده که باید تغییری ببینیم که پاسخی به این درخواست‌ها داشته باشیم. برای ما مهم تحقق منافع مردم ایران است و در وین بر اساس همین چارچوب با آمریکا به صورت غیرمستقیم در حال تبادل متون به صورت غیررسمی هستیم».

‌خطیب‌زاده درباره رویکرد دیگر طرف‌های گفت‌وگوهای برجام گفت: «در گفت‌وگوهای وین نگاهمان همواره رو به‌ جلو بوده است. توصیه ما این است که طرف‌ها با عزم رسیدن به توافق خوب به وین بیایند. آنچه برای جمهوری اسلامی ایران تحمل‌ناپذیر است، این است که برخی طرف‌ها با اشتباه محاسباتی تصور کنند وقت و انرژی جمع را با کمپین‌های ضد اطلاعاتی و اخبار تحریف‌شده تلف کنند یا به دنبال خواسته‌هایی فراتر از برجام باشند یا تصور کنند منافعی کمتر از آنچه در برجام است برای ایران قائل شوند».

وی افزود: «در گفت‌وگوهای وین از موضوعات شکلی عبور کردیم و بعد از دور هفتم توانستیم به دو سند جدید برسیم. در واقع با گفت‌وگوهای فشرده انجام‌شده دو سند جدید در موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها داریم که رفع تحریم‌ها به‌طور خاص هدف مذاکره‌کنندگان خواهد بود».

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با رد توافق اقدام در مقابل اقدام، یعنی کاهش غنی‌سازی در مقابل رفع تحریم گفت: «ما آمادگی داریم در یک توافق ابتدا مطمئن باشیم اقدامات انجام می‌شود؛ چون همه اقدامات جبرانی ایران در چارچوب پادمان و بر اساس نیازهای جمهوری اسلامی انجام می‌شود. ضمن اینکه قانون مجلس الزام‌آور است».

وی افزود: «جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام با صبر راهبردی و به رغم همه فشارها و تحریم‌های ایالات متحده در چند سال اخیر به تنهایی سند برجام را زنده نگه داشت. جمهوری اسلامی ایران بیش از این نمی‌تواند به تنهایی هزینه حفظ برجام را بدهد و به مشارکت همه اعضای ۱+۴ نیاز است تا حیات برجام ادامه یابد».

وی در پاسخ به این سؤال که آیا عراقچی به تیم مذاکره‌کننده برمی‌گردد یا نه، گفت: «تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران در وین یکی از ملی‌ترین تیم‌هاست که بسیاری از اعضای آن از قبل هم حضور داشتند».

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: «با همه اعضای این تیم مذاکره‌کننده در تهران مشورت‌ها انجام شد و همه هم در مذاکرات حاضر هستند تا در یک اجماع ملی و با استفاده از همه ظرفیت‌ها بدون هیچ نگاه حزبی این توافق جلو برود و این یکی از نمونه‌های عالی حکمرانی در رابطه با برجام است».

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه آیا در جریان سفر وزیر خارجه عراق به تهران موضوع بازپرداخت بدهی این کشور به ایران مطالبه شده یا نه گفت: «بله. پیگیری مطالبات و بدهی‌ها انجام شد و دوستان ما در عراق صادقانه تلاش کردند تا در مسیر بازپرداخت بدهی‌ها همکاری کنند».

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پرداخت بدهی‌های عراق به ایران گفت: «یکی از موضوعات پرداخت بدهی‌هاست و دوستان در عراق صادقانه تلاش کردند در مسیر بازپرداخت بدهی‌ها همواره همکاری کنند و دوستان در عراق مشتریان خوبی بوده‌اند. در چهار ماه گذشته سفارتخانه‌های ما در موضوعاتی که احتیاجات مردم بوده تلاش‌های زیادی را صورت داده‌اند و وزارت خارجه با چراغ خاموش حرکت کرده است».