سرپرست سازمان مدیریت بحران شهر تهران گفت: فرونشست مشکل یک هفته و یک ماه بعد نیست و دغدغه ۵ تا ۱۰ سال آینده است و اکنون هشدارها برای سال‌های بعد داده می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین، «۱۲ واحد مسکونی در نسیم‌شهر به علت فرونشست زمین تخلیه شد»، این خبر روز گذشته توسط شهرداری منطقه نسیم‌شهر اعلام شد و در سرتیتر بسیاری از رسانه‌ها قرار گرفت. این موضوع نگرانی‌های زیادی برای شهروندان به همراه داشته است و به گفته یوسف نصیری سرپرست شهرداری نسیم‌شهر، بی‌توجهی به قنات‌های خشک نسیم‌شهر از دلایل فرونشست زمین در این منطقه بوده است.

اتفاق پیش آمده در نسیم‌شهر فرونشست نبود | مردم نباید بترسند

علی نصیری، سرپرست سازمان مدیریت بحران شهر تهران درباره حادثه نسیم‌شهر گفت: اتفاق پیش آمده در یکی از محلات نسیم‌شهر فرونشست نبوده و فروریزش است. فرونشست و فروریزش دو مقوله متفاوتند. فرونشست یک یا چند منطقه و به عبارتی چندین هکتار را دربر می‌گیرد ولی فروریزش محلی و موضعی است.

وی افزود: فرونشست قصه دیگری دارد و ماجرای امروز و فردای تهران نیست. فرونشست مسأله‌ای تدریجی و مزمن است که از سمت جنوب‌ غرب در حال ورود به تهران است. البته مردم نباید بترسند بلکه مسئولین باید نگران باشند و از آن بهراسند.

ببینید: 

این مسئول تاکید کرد: حادثه نسیم‌شهر فروریزش بود و فروریزش مانند حریق است. به عبارتی، اگر امروز مکانی گرفتار حریق شد دلیل نمی‌شود فردا هم در همان حوالی حریق رخ دهد ولی فرونشست موضوعی جدی محسوب می‌شود که محدوده زیادی را دربر می‌گیرد.

وی ادامه داد: فرونشست مشکل یک هفته و یک ماه بعد نیست و دغدغه ۵ تا ۱۰ سال آینده است. اکنون هشدارها برای سال‌های بعد داده می‌شود. برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیرزمینی و موضوعات کلان شهرسازی ازجمله دلایل بروز فرونشست است.

نصیری تصریح کرد: استفاده از موادی که نفوذپذیر نیستند و مانع ورود باران به سفره‌های زیرزمینی می‌شوند و همچنین برداشت مجاز و غیرمجاز از سفره‌های زیرزمینی از دلایل بروز فرونشست است.

کشت و زرع همیشه همه جا کاربرد ندارد | ۱۴ تا ۱۵ دستگاه در زمینه فرونشست مسئولیت دارند

سرپرست سازمان مدیریت بحران شهر تهران تصریح کرد: ما باید بپذیریم که کشوری کم‌آب هستیم و کشت و زرع همیشه همه جا کاربرد ندارد. در برخی مکان‌ها در کشور نباید کشت و زرع انجام شود که این مسأله توسط رئیس‌جمهور هم مطرح شد و قرار است برخورد جدی در این زمینه انجام گیرد. در جلسه شورای عالی مدیریت بحران به وزیر نیرو در این زمینه دستورهایی داده شد که برخورد صورت گیرد.

وی اعلام کرد: درباره موضوع فرونشست سال ۹۸ جلساتی در مدیریت بحران تشکیل شد. ۱۴ تا ۱۵ دستگاه در زمینه موضوع فرونشست مسئولیت دارند و مسئولیت هر کدام از این دستگاه‌ها احصا شده و مسئولین مرتبط هم مسئولیت‌های مربوطه را پذیرفته‌اند. اخیرا در برنامه کاهش خطر ناشی از سوانح که توسط رئیس‌جمهور مصوبات آن هم به تصویب رسید و در شورای عالی مدیریت بحران تشکیل شد وظایف دستگاه‌ها به تفکیک مشخص شده است. شهرداری تهران به خصوص در زمینه شهرسازی باید توجهات لازم را داشته باشد و بدون تعلل و اغماض شهرداری پیگیری‌های لازم را انجام دهد.

یک‌سوم لوله‌های آب شهری پوسیدگی دارد

نصیری تأکید کرد:‌ مسأله فرونشست از موضوعات واجد اهمیت است که طی چند سال آینده شریان‌های حیاتی پایتخت را مانند خطوط آب‌، برق، گاز و فیبرهای نوری و سایر تأسیسات تحت تأثیر قرار می‌دهد. البته درباره مسائل سازه‌ای بزرگ‌نمایی شده و کمتر از عددی است که تاکنون در برخی از رسانه‌ها مطرح شده است.

وی گفت: تهران شهری است که سال‌ها دارای قنوات زیاد بوده و بافت خاک آن هم پر از خلل و فرج است. از طرفی فرسودگی لوله‌های آب را داریم و یک‌سوم لوله‌های آب شهری پوسیدگی دارد و وقتی که می‌ترکد وارد خاک می‌شود و خاک را می‌شوید لذا ناگهان وزن زیاد خاک روی لوله‌ها رها می‌شود.

وی به حادثه شهران اشاره کرد و گفت:‌ این حادثه بر اثر پوسیدگی لوله گاز و برخی از فعالیت‌های عمرانی در حوالی آن رخ داد. ناگفته نماند که هر مترمکعب خاک که شسته شود ۲ تن وزن دارد. 

برای مقابله با فرونشست حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است

سرپرست سازمان مدیریت بحران شهر تهران با اشاره به اینکه برای مقابله با فرونشست در حال حاضر حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، گفت: وظیفه شهرداری مستحکم کردن قنوات و صیانت از قنوات شهری در برابر فرونشست است از این رو به زودی کارگاه ویژه فرونشست شهر تهران با حضور دستگاه‌های مربوطه و متخصصان دانشگاهی برگزار می‌شود.

وی گفت: وزارت نیرو در حوزه چاه‌ها، وزارت کشور در ساز وکار قنات‌ها، وزارت علوم در استفاده از تجارب بین‌المللی، هلال‌احمر در آموزش و صدا و سیما در تولید محتوا در زمینه مقابله با فرونشست نقش دارند که در کنار آنها آموزش و پرورش، وزارت نیرو، راه و شهرسازی و وزارت کشاورزی هم در زمینه مقابله با فرونشست سهم داشته و ان‌شاءالله همه در کنار یکدیگر اقدامات لازم را جهت مقابله با این معضل انجام خواهیم داد.