به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، سومین شب از سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر در ۶ سالن، فرهنگسرا و تالار تهران برگزار شد.
فرهنگسرای نیاوران در این شب به استقبال هنرمند چیرهدست مصری، محمد ابوذکری رفت. این هنرمند متولد ۱۹۹۱ در قاهره است که نوازندگی ساز عود را از ۱۱ سالگی آغاز کرد و به مدت ۴ سال نزد استاد بزیزرگ عراقی، نصیر شمه، در خانه عود قاهره به فراگیری موسیقی پرداخت.
ابوذکری را در جهان عرب، جوانترین معلم عود نامیدند. وی تاکنون چهار آلبوم با نام آشفتگی، جاده کمربندی، کرکدیه و ماشین را جایگزین من نکن منتشر کرده است.
با پخش تیزر جشنواره و کوک شدن ساز، ابوذکری بداههنوازی خود را با ریتم و طنینی آرام و احساسی شروع کرد و به در کنار نوازندگی به خواندن نیز پرداخت. از نکاتی که در مورد اجرای او مشهود بود ریتم احساسی کارهای وی بود که با فراز و نشیب و ضرب آهنگ های متفاوتی داشت که حضار را هر چه بیشتر مورد تاثیر قرار میداد.
محمد ابوذکری بعد از اجرای قطعه اول خود اشاره کرد که نوازنده دیگر و پرکاشن نواز در مسیر ورود به ایران به دلیل کرونا به مشکل خورد و نتوانست خود را به جشنواره برساند، در نتیجه این دونوازی به سولو نوازی تبدیل شد.
این اولین بار است که این هنرمند مصری در جشنواره موسیقی فجر حضور پیدا کرده است.
قطعات «La Feit (I turned around)» ،«Shagara (A Tree)» ،«Takasim (Traditional Improvisation)» ،«El ۷ob Genoun (Love is crazy)»، «El Bahr (The sea)»، و «Karkade» در این اجرا نواخته شدند.
پیش از این قرار بود تا ارسو کازیموف نیز در این اجرا حضور داشته باشد اما به دلیل مشکل در کارت واکسن این هنرمند، شرکت هواپیمایی از سوار کردن وی خودداری کرد.
تکنوازی پیانو موریتس ارنست در فرهنگسرای نیاوران
رسیتال پیانو موریتس ارنست آلمانی در فرهنگسرای نیاوران برای مخاطبان سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر برگزار شد.
موریتس ارنست در سال ۱۹۸۶ در آلمان متولد شد و از چهارسالگی نواختن پیانو را آغاز کرد. تاکنون آلبومهای تراز اولی از ارنست منتشر شده که توجه بسیاری از رسانههای بینالمللی را به خود جلب کرده است. همچنین وی تا به امروز کنسرتهای بسیاری در اروپا، آمریکای شمالی، آسیا و استرالیا داشته است. دانش او در زمینه موسیقیشناسی به همکاری او با اسکات فرلاگ انجامید.
این رسیتال در ابتدا قرار بود توسط پیانیست هلندی نیکلاس فن پوکه اجرا شود اما به دلیل ابتلای وی به کرونا ارنست به صحنه رفت.
اجرای سبکهای پنجگانه مقامی ترکمنی
در ادامه اجراهای موسیقی نواحی سی و هفتمین جشنواره موسیقی فجر، فرهنگسرای ارسباران میزبان پنج اجرا از موسیقی نواحی مختلف ایران بود.
در سانس اول اجراهای فرهنگسرای ارسباران، ابتدا گروه موسیقی زندهیاد منصور صبوحی به سرپرستی ابراهیم جرجانی به روی صحنه رفت و موسیقی مقامی ترکمنی را با سازهای کمانچه و دوتار برای مخاطبان اجرا کرد.
در پایان این اجرا مخاطبان شاهد تکنوازی ساز کمانچه بودند که این تکنوازی مورد توجه حاضرین در سالن قرار گرفت.
پامچال و اجرای موسیقی محلی و بازیهای آیینی
بخش بعدی این کنسرت به اجرای موسیقی محلی و بازیهای آئینی توسط گروه پامچال از تربت جام اختصاص داشت. این گروه با اجرای چوب بازی خاص تربت جام توانست مخاطبان را به وجد بیاورد. در ادامه اجرای مقام الله، مقام راه چنگ و مقام پلتان را ازاین گروه شاهد بودیم.
گروه پامچال در سال ۱۳۸۰ توسط امید نینواز شهر نویی، با هدفت زنده نگه داشتن و ارائهی موسیقی و فرهنگ کهن به ایران و دنیا تاسیس شده است. علاوهبر نینواز شهر نویی، علی جمعه نینواز شهر نویی (نوازنده دهل)، محمد اصلاحی (سُرنا) و سجاد پهلوانی و سعید سیاوشی (چوب بازی)، اعضای این گروه را تشکیل داده بودند.
طنین آواها و نواهای بومی محلی جنوب در ارسباران
در سانس دوم اجراهای جشنواره موسیقی فجر در فرهنگسرای ارسباران که از ساعت ۲۱:۳۰ آغاز شد، ابتدا گروه بربط هرمزگان به روی صحنه رفت و در راستای آواها و نواهای بومی محلی جنوب، قطعات موسیقی بیکلام را اجرا کرد.
اعضای این گروه برای این اجرا سراغ قطعه پامش رفتند که این قطعه اسم ریتم قدیمی در جشنهای بندرعباس است که معمولا توسط افراد میانسال اجرا میشود. قطعه دیگری که توسط گروه بربط هرمزگان اجرا شد قطعه ریتمیک جهاز بود که این قطعه بر مبنای شادی ماهیگیران جنوب ساخته شده است.
گروه بربط هرمزگان در سال ۱۳۹۶ به سرپرستی مرتضی کریمی تاسیس شده و تاکنون در جشنوارههای مختلفی شرکت کرده است. موسی کمالی، نوازنده ساز جهله و سازهای کوبهای محلی و همچنین رضا ترکچین، نوازندگانی بودند که در این کنسرت، مرتضی کریمی، سرپرست گروه و نوازنده عود را همراهی میکردند.
نوای دوتار خراسان شمالی محمود صادقی
بخش بعدی این اجرا، به تکنوازی دوتار محمود صادقی ورگ اختصاص داشت که این هنرمند با لباس محلی وارد صحنه شد و برای مخاطبان حاضر در سالن، موسیقی محلی خراسان شمالی را اجرا کرد.
از موسیقی کردستان تا اجرای مقام و آوازهای کردی
در بخش پایانی این کنسرت، فرهنگسرای ارسباران میزبان هنرمند کردستانی، سعدالله نصیری بود. نصیری در شروع مقام و آواز سفره و آهنگ مجنون را اجرا کرد که هر ۲ اثر از ساختههای خودش بود.
در ادامه قطعه ده نگ که یکی از موسیقیهای قدیمی کردستان است، توسط نصیری در این کنسرت بازخوانی شد.
پایان این اجرا به بداههنوازی نصیری اختصاص داشت که با نوای ساز دیوان خود، لحظات زیبایی را رقم زد.