در حالت کلی کدها به زبانهای برنامه نویسی مختلفی نوشته میشوند و به یک کامپیوتر میگویند که کار خاصی را انجام دهد. زبانهای برنامهنویسی به عنوان یک واسطه بین ما و دنیای کامپیوترها عمل میکنند و انواع مختلفی دارند. هر یک از آنها کاربرد متفاوتی دارد اما در نهایت افراد میتوانند کدها و دستورالعمل هایی را برای کامپیوترها ایجاد کنند. در ادامه به شما خواهیم گفت برنامهنویسی چیست، چه انواعی دارد و موارد استفاده از هر یک از آنها را بررسی خواهیم کرد.
برنامهنویسی چیست؟
برنامهنویسی به زبان ساده به معنای ارائهی مجموعهای از دستورالعملها به یک کامپیوتر است. در واقع زبان انسانها برای کامپیوترها غیر قابل درک است؛ بنابراین افراد برای ایجاد وبسایتها و یا اپلیکیشنها باید دستورالعملها را به زبانی بنویسند که برای کامپیوترها قابل فهم و درک باشد. این دستورالعملها میتوانند به زبانهای مختلفی نوشته شوند.
برنامه نویسی علمی است که از طریق آن دستوراتی را جهت اجرا به کامپیوتر تفهیم میکنیم؛ این دستورات در قالب کدهایی که برنامه نویسان آنها را نوشتهاند به کامپیوتر داده میشود و کدها در پرداشگر رایانه (یا همان CPU) پردازش شده و خروجی نهایی به کاربر نشان داده میشود.
اگر برنامه برنامه نویسی را یک درخت فرض کنیم، کدنویسی تنها شاخهای از این درخت است.
درست همانطور که ما انسانها میتوانیم از زبانهای مختلف مانند انگلیسی، فارسی، اسپانیایی و غیره برای برقراری تعامل با یکدیگر استفاده کنیم، در دنیای برنامه نویسی نیز چنین چیزی وجود دارد. در برنامهنویسی دستورالعملها میتوانند ساده و یا بسیار پیچیده باشند.
انواع زبان های برنامهنویسی
زبانهای برنامهنویسی در حالت کلی به دو دستهی فرانتاند و بکاند تقسیم میشوند. فرانتاند و بکاند دو اصطلاح محبوبی هستند که در دنیای برنامهنویسی بسیار استفاده میشوند. این موارد برای توسعه وبسایتها و اپلیکیشنها و بهبود عملکرد آنها بسیار حیاتی هستند اما تفاوتهای بسیار زیادی با یکدیگر دارند. برای بهبود عملکرد یک وب سایت لازم است که بین هر یک از این دو یک تعادل برقرار شود. در ادامه هر یک از آنها را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد.
برنامه نویسی فرانت اند (Front-End) چیست؟
فرانت-اند بخشی از یک وب سایت است که کاربر به طور مستقیم با آن در تعامل است، این بخش شامل همه عناصر و المانهایی است که برای کاربران به نمایش در میآیند: رنگها، متنها، تصاویر، نمودارها، جداول، دکمهها و ... از اجزای اصلی این بخش به شمار میآیند. زبانهای برنامهنویسی HTML،CSS و جاوا اسکریپت از جمله زبانهایی هستند که برای توسعه بخش Front استفاده میشوند.
بنابراین صفحات و هر محتوایی که در صفحههای مرورگر هنگام باز شدن وبسایتها و یا برنامههای تلفن همراه دیده میشود، توسط توسعهدهندگان Front End پیادهسازی میشود. یک برنامهنویس فرانتاند باید اطمینان حاصل کند که وب سایت و یا اپلیکیشن مورد نظر، در دستگاههای مختلف خوب به نظر میرسد، همچنین باید اطمینان حاصل کند که سایت واکنشگرا و یا ریسپانسیو است.
بهترین زبان های برنامه نویسی فرانت اند
برخی از برترین زبانهای برنامهنویسی فرانتاند عبارتند از:
HTML : از این زبان برنامهنویسی برای طراحی قسمت فرانت یک وب سایت استفاده میشود. این زبان برنامهنویسی پیوند بین صفحات وب را ایجاد میکند و به عبارت سادهتر، اسکلت یک وب سایت را تشکیل میدهد.
CSS : Cascading Style Sheets یکی دیگر از زبانهای برنامهنویسی فرانت اند است که برای ارائه بهتر صفحات وب استفاده میشود. CSS یک زبان برنامهنویسی است که به شما این امکان را میدهد صفحات وب را بهتر نمایش دهید.
Java Script: جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی بسیار معروف است که به شما کمک میکند وب سایت تعاملی برای کاربران ایجاد کنید. اگر قصد دارید از این زبان پرکاربرد استفاده کنید، حتما در استخدام برنامه نویس جاوا اسکریپت دقت زیادی به خرج دهید تا فردی حرفهای را برای انجام پروژه خود انتخاب کنید.
علاوه بر زبانهای برنامهنویسی در بخش فرانت، کتابخانهها و فریم ورکهایی برای افزایش سرعت کدنویسی وجود دارند که به بهبود عملکرد برنامهنویسها کمک میکند. برنامهنویسها با استفاده از این کتابخانهها میتوانند المانهای مختلف را به صورت آماده و بدون نیاز به کدنویسی در سایت و یا اپلیکیشن خود استفاده کنند. فریم ورک انگولار، ریاکت و بوت استرپ در برنامهنویسی فرانتاند بسیار کاربردی هستند.
برنامهنویسی بک اند (Back-End) چیست؟
بکاند زبان برنامهنویسی سمت سرور وب سایت است. در این بخش دادهها ذخیره و مرتب میشوند و از طریق آن میتوان اطمینان حاصل کرد که همه چیز در بخش فرانت به خوبی کار میکند. بکاند بر خلاف فرانتاند بخشی از وب سایت است که کاربر نمیتواند آن را ببیند و با آن ارتباط برقرار کند و با این بخش به طور مستقیم در تماس نیست. برخی از محبوبترین زبانهای بک اند عبارتند از:
PHP: PHP یک زبان برنامهنویسی سمت سرور است که به طور خاص برای توسعه وب طراحی شده است. از آنجایی که کد پی اچ پی در سمت سرور اجرا میشود، به آن زبان برنامهنویسی سمت سرور میگویند. پی اچ پی یکی از زبانهای نسبتاً دشوار است. به همین ترتیب استخدام برنامهنویس PHP کمی سخت به نظر میرسد.
C++: زبان C++ یک زبان برنامهنویسی همه منظوره است و امروزه به طور گسترده از آن استفاده میشود.
جاوا: جاوا یکی دیگر از محبوبترین و پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی بکاند است. این زبان برنامه نویسی بسیار مقیاسپذیر و کاربردی است.
پایتون: پایتون نیز یک زبان برنامهنویسی بکاند است که به شما امکان میدهد بسیار سریع کار کنید و بهرهوری خود را افزایش دهید.
Django، Rails، Laravel و Spring نیز برخی از محبوبترین فریم ورکهای بکاند هستند.
تفاوت برنامهنویسی فرانت اند و بک اند
همانطور که در بخشهای قبل نیز گفته شد، نحوه پیادهسازی و توسعه و Front-End و Back-End کاملاً با یکدیگر متفاوت است؛ با این حال این دو در کنار هم یک وب سایت با عملکرد موثر ایجاد میکنند. فرانتاند بخشی از یک وب سایت است که کاربران میتوانند آن را ببیند و با آن تعامل داشته باشند. در مقابل بکاند بخشی از وب سایت است که کاربران آن را نمیبینند و تعامل مستقیم با آن نخواهند داشت.
جمع بندی
در دنیای دیجیتال نیاز به برنامهنویسها بیشتر از هر زمان دیگری حس میشود. بنابراین اگر به دنبال کاری با درامد مناسب هستید، میتوانید به فعالیت در این حوزه بپردازید و به صورت فریلنسری در سایتهایی مانند پونیشا فعالیت کنید. برنامهنویسها باید با آخرین و جدیدترین تکنولوژیهای روز آشنا باشند و حداقل به یک زبان برنامه برنامهنویسی تسلط داشته باشند. به همین منظور باید باید محتواهای تخصصی را دنبال کنید که پونیشا بلاگ، منبعی مناسب برای این محتواها است. همچنین اگر خودتان پروژهای دارید وی میخواهید آن را برونسپاری کنید، برای استخدام برنامه نویس می توانید از طریق پونیشا اقدام کنید.