از معروفترین انواع کباب ایرانی میتوان به کباب کوبیده، جوجه کباب، برگ، شیشلیک، کباب وزیری و چنجه اشاره کرد. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را به طور مختصری با تاریخچه پخت کباب در ایران، محبوبترین انواع کباب ایرانی و شیوه تهیه و پخت آنها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
قدمت و تاریخچه پخت کباب در ایران
کباب یکی از لذیذترین و معروفترین گزینهها در لیست بلندبالای غذاهای ایرانیست و همین محبوبیت باعث شده تا رستورانداران سعی کنند با نشان دادن مهارت خود در طبخ کباب در نظر مشتریان از رقبای خود سبقت بگیرند. آیا تا به حال دیدهاید رستورانی که منو کباب دارد با پخت قورمهسبزی عرضاندام کند؟ این همان ترفندی بود که کباب مهدی رشت برای جلبتوجه مشتریان به کار گرفت و به یکی از معروفترین کبابیهای گیلان تبدیل شد.
گذشته از این شهرت و محبوبیت کباب ایرانی تنها به ایران و رستورانداران ایرانی ختم نمیشود بلکه در تمام نقاط جهان میتوان آوازهی انواع کباب ایرانی را به گوش شنید. در اکثر کشورهای جهان چندین رستوران ایرانی خوب و باکیفیت وجود دارد که توسط سرآشپزان ایرانی اداره میشوند؛ اما همیشه آن رستورانی مطرحتر است که کبابهای بهتری میپزد!
جالب است بدانید که مشتری این رستورانها تنها ایرانیهای مقیم خارج نیستند بلکه در اینجا غذاهای ایرانی بیشتر برای مشتریان غیر ایرانی سرو میشود؛ اگر به نتیجه نظرسنجیهای مختلف درباره این رستورانها توجه کنیم میبینیم که کباب ایرانی در میان انواع غذاهای طبخ شده در این رستورانها از نظر مشتریان خارجی رتبه بالاتری کسب کرده است.
اگر کباب کردن را تنها به معنای حرارت دادن و پخت گوشت بر روی آتش معنا کنیم نمیتوان به طور دقیق گفت که چه زمانی انسان برای اولین بار کباب گوشت را امتحان کرد. احتمالاً اگر ماجرا را دنبال کنیم برای پیدا کردن تاریخ طبخ اولین کباب به انسان اولیه میرسیم اما مقصود ما از تاریخچه کباب تاریخ اولین حرارت دادن گوشت بر روی آتش نیست.
چیزی که امروزه تحت عنوان کباب ایرانی از آن یاد میشود در تاریخ این مرزوبوم در زمان پادشاهان قاجاری طبخ میشد. به خصوص در زمان ناصرالدینشاه که کوبیده از غذاهای محبوب دربار شاه بود. به مرور زمان سرآشپزان بزرگ در طول تاریخ ایران با به کارگیری ذوق خود در آشپزی دستورهای متنوعی برای پخت انواع کباب ابداع کردند و بر روی هرکدام نامی گذاشتند که در ادامه محبوبترین آنها را به شما معرفی میکنیم.
کباب کوبیده محبوبترین کباب ایرانی
اگر بگوییم کوبیده با اختلاف معروفترین و پرفروشترین کباب ایرانیست اغراق نکردهایم. کوبیده هم لقب پرفروشترین کباب ایرانی را به خود اختصاص داده است هم سختترین دستور تهیه و به خصوص فرم دهی و سیخ زدن کباب مربوط به آن است. گذشته از این یکی دیگر از تفاوتهای کباب کوبیده با دیگر انواع کباب قیمتگذاری آن در رستورانهای مختلف است.
دستور تهیه کوبیده تنها دستوری است که میتوان با اضافه کردن مواد دیگر مانند سنگدان مرغ، نان خشک آسیاب شده و چربی بیش از حد به آن کبابی با کیفیت پایین و قیمت کمتر تهیه کرد. همین مسئله باعث شده تا قیمت کوبیده در رستورانهای مختلف متفاوت باشد و این اختلاف قیمت در بعضی موارد بسیار زیاد و غیرمنطقی است.
در دستور تهیه اصلی کباب کوبیده میخوانید که مایه کوبیده مخلوطی از گوشت گوسفندی و گوشت قلوهگاه است که به همراه مقداری چربی سه بار چرخ شده و با مقدار کافی پیاز رنده شده و آبگرفته ورز داده میشود. نمک و فلفل هم به میزان نیاز اضافه خواهد شد.
جوجه کباب دومین گزینه بعد از کوبیده
بعد از کوبیده جوجه محبوبترین کباب ایرانیست که برای پذیرایی در مجالس در نظر میگیرند؛ اما این کباب خوشخوراک و محبوب ایرانی یک تفاوت بزرگ با سایر انواع کباب دارد و آنهم این است که میتوان آن را در طعمهای بسیار متنوعی آماده کرد. شما تنها با ایجاد یک تغییر جزئی در مواد طعمدهنده جوجه میتوانید به طعم جدیدی از این کباب برسید. جوجه زعفرانی، جوجه ترش، جوجه تنوری، جوجه با طعم سیر و کره، جوجه ماستی و ... چند مورد از محبوبترین انواع طعمها در پخت جوجه کباب هستند.
برای تهیه جوجه کباب معمولاً از سینه مرغ استفاده میشود. در این دستور گوشت سینه مرغ را به اندازه قوطی کبریت برش بزنید، جوجههای خرد شده را با ماده طعمدهنده دلخواهتان ترکیب کنید و اجازه دهید این ترکیب برای 6 تا 12 ساعت داخل یخچال بماند. سپس جوجهها را روی آتش کباب کنید.
کباب برگ طعمی که فراموش نمیکنید
برگ، کباب گوشت لخم است و همین هم باعث شده تا در لیست گرانترین کبابهای ایرانی قرار گیرد. در تهیه این کباب از گوشت راسته گوسفندی استفاده میشود که همین هم راز خوشمزگی آن است. بافت نرمی دارد و به اصطلاح زیر دندان آب میشود. آنطور که در دستور اصلی پخت کباب برگ آمده برای تهیه این کباب از گوشت لخم راسته گوسفندی استفاده میشود؛ اما با گران شدن گوشت گوسفندی میتوانید از راسته گوساله یا سینه مرغ هم برای تهیه کباب برگ استفاده کنید.
کباب وزیری برای دوستداران کوبیده و جوجه
و اما یکی از محبوبترین انواع کبابهای ایرانی متعلق به دوستداران کوبیده و جوجه است که میان انتخاب این دو کباب ماندهاند. اگر انتخاب میان کوبیده و جوجه برای شما سخت است وزیری را امتحان کنید. کباب وزیری ترکیبی از یک سیخ کوبیده و یک سیخ جوجه کباب زعفرانیست که به انگار تنها برای طرفداران پروپاقرص این دو نوع کباب ساخته شده است.
ششلیک یا دنده کباب اعیانی
ششلیک یا کباب دنده هم مانند برگ از گرانترین کبابهای ایرانی است. همانطور که از نام کباب پیداست آن را با دنده گوسفندی تهیه میکنند و علیرغم قیمت بسیار بالایی که دارد هنوز نامش را در صدر لیست محبوبترین انواع کبابهای ایرانی میبینیم.
برخلاف قیمت سنگین این کباب دستور پخت و طرز تهیه آن بسیار سبک و ساده است. برای طبخ ششلیک کافیست گوشت را با نمک و فلفل طعم دار کرده و روی آتش بپزید.
چنجه کباب گزینهای برای دورهمی شام
بعد از برگ و شیشلیک چنجه گرانترین کباب ایرانی است که چون در حجم کم سیخ زده میشود خیلی متوجه قیمت بالای آن نمیشوید. احتمالاً نام چنجه را در کنار کباب دل و جگر زیاد شنیدهاید. چنجه عموماً برای وعده شام و بدون پلو سرو میشود که ترکیب آن با سیخهای دل، جگر و دنبه بینظیر است.
کباب سلطانی برای دوستداران برگ و کوبیده
همانطور که میدانید انتخاب میان کوبیده و برگ کار بسیار سختی است؛ اما چه جای نگرانیست وقتی میتوانید این دو کباب را کنار یکدیگر تحت عنوان کباب سلطانی سفارش دهید؟ اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که نمیتوانند میان برگ و کوبیده تنها یک مورد را انتخاب کنند بیوقفه سلطانی را انتخاب کنید. کباب سلطانی ترکیبی از یک سیخ کباب کوبیده و یک سیخ کباب برگ برای دوستداران این دو نوع کباب است.
تمامی انواع کبابهای ایرانی را میتوانید به همراه یک پلو زعفرانی ویژه ایرانی پسند با آن عطر ناب برنج ایرانی همراه کنید و از سرو کردنش برای اهالی منزل و میهمانانتان لذت ببرید.