معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی گفت: متاسفانه درصد زیادی از تصادفات رانندگی رخ داده در کشور چه در حوزه شهری و چه در حوزه جاده‌ای ناشی از خستگی و خواب‌آلودگی راننده است در حالی که این موضوع به راحتی قابل پیشگیری است.

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، تا چند روز دیگر سفرهای نوروزی در کشور آغاز می‌شود و عده‌ای برای تفریح و عده‌ای دیگر نیز برای دید و بازدید روانه شهرهای و نقاط مختلف کشور خواهند شد، در این سفرها بیشترین سفرها از طریق جاده و با خودروی شخصی انجام می‌شود و همین موضوع نیز سبب شده تا نگرانی‌هایی بابت افزایش احتمالی تصادفات ایجاد شود، یکی از مهم‌ترین دلایل این تصادفات خستگی و خواب آلودگی است.

سرهنگ عین‌الله جهانی معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی توصیه‌ها و هشدارهایی درباره همین موضوع ارائه کرد و گفت: متاسفانه درصد زیادی از تصادفات رانندگی رخ داده در کشور چه در حوزه شهری و چه در حوزه جاده‌ای ناشی از خستگی و خواب‌آلودگی راننده است در حالی که این موضوع به راحتی قابل پیشگیری است.

وی با بیان اینکه رانندگان حتما باید علائم خواب‌آلودگی را جدی بگیرید، گفت: این موضوع به خصوص در ۳۰ کیلومتری شهرها بسیار حادثه‌ساز می‌شود. گاهی رانندگان با این تصور که به زودی به مقصد خواهند رسید از استراحت سر باز زده و این امر سبب می‌شود تا در نزدیکی مقصد خواب بر آنان غلبه کند. 

جهانی با بیان اینکه در حالت خستگی و خواب‌آلودگی میزان هوشیاری مغز کاهش می‌یابد، گفت: خستگی باعث کاهش قابل توجه توانایی راننده در دیدن، فکر کردن و تصمیم‌گیری و عکس‌العمل و نهایتاً از دست رفتن زمان طلایی اقدام راننده در مواجهه با شرایط پیش رو است.

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی با بیان اینکه خطر ایجاد خستگی و خواب‌آلودگی در سفرهایی با مسافت‌های بیش از ۳۰۰ کیلومتر به مراتب بیشتر است، گفت: احتمال بروز تصادف رانندگی در حالت خواب‌آلودگی چندین برابر افزایش پیدا می‌کند. همچنین جالب است رانندگان بدانند که خطر ۱۷ ساعت بیدار بودن و نشستن پشت فرمان تقریبا معادل خطر مصرف مواد مخدر در حین رانندگی است. 

وی کمبود ساعات خواب کامل برای راننده یعنی خواب کامل خواب عمیق و حدود هفت ساعته، خستگی انباشته شده از روزهای قبل، اعتماد به نفس کاذب از مهارت در رانندگی، خوردن غذای چرب، دوغ و...، مصرف داروهای خواب‌آور مانند آرامبخش‌ها، قرص‌های ضد حساسیت و...  را از جمله دلایل خستگی و خواب‌آلودگی رانندگان در حین رانندگی برشمرد و گفت: در برخی موارد ابتلا به بیماری‌هایی نظیر دیابت، انحراف یا تنگی مجرای بینی، لوزه بزرگ و... سبب می‌شود تا بدن نیاز به خواب و استراحت بیشتری هم داشته باشد.

چطور از خستگی و خواب آلودگی حین رانندگی جلوگیری کنیم؟

جهانی درباره راهکارهای پیشگیری از وقوع تصادفات ناشی از خستگی و خواب‌آلودگی نیز گفت: مهم‌ترین راهکار خواب کافی است و خواب کافی یعنی حداقل ۷ ساعت خواب قبل شروع سفر. همچنین در حالت بروز خستگی و علائم خواب‌آلودگی لازم است رانندگان در اولین مکان مناسب توقف کرده و استراحت کنند. توصیه می‌شود در طول مسیر ۱۵ دقیقه استراحت به ازای هر ۲ ساعت رانندگی انجام شود.

معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی با بیان اینکه بهتر است دیگر سرنشینان خودرو نیز از خوابیدن حین سفر پرهیز کرده وحداقل یک نفر در کنار راننده بیدار باشد، گفت: در مورد افراد دارای سابقه مصرف برخی داروهای خواب‌آور مانند مسکن ها، قرص‌های ضد حساسیت و... و همچنین افراد مبتلا به بیماری‌های موثر در ایجاد خواب‌آلودگی مانند بیماری قند، انحراف یا تنگی مجرای بینی، لوزه بزرگ و... توصیه می‌شود رانندگی در جاده به فرد دیگری سپرده شود. 

خوراکی‌های مناسب برای رانندگان چیست؟

وی تهویه مناسب و هوای تازه در کابین خودرو را هم عامل موثری در جلوگیری از خستگی و خواب‌آلودگی توصیف کرد و گفت: میل کردن غذای سبک برای رانندگان بسیار موثر است. نوشیدنی‌هایی همچون قهوه، چای و آب هم برای رانندگان مناسب بوده و البته مصرف شکر و شیرینی‌جات و دوغ در کنار غذاهای چرب اصلا برای رانندگان خوب نیست. البته باید توجه داشت که خوردن و آشامیدن باید در هنگام توقف انجام شود و حین رانندگی ممنوع است.

برچسب‌ها