به گزارش همشهری آنلاین به نقل از GMA یک سواما اکنون سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است که یک جهش جدید در کروناویروس شناسایی شده است که آن را حتی واگیرتر از سویههای قبلی میکند.
سویه جدید XE ترکیبی از سویه اصلی اُمیکرون یا BA.1 و زیرسویه آن یا BA.2 است. این ویروس جدید حاصل از تبادل ژنی دو ویروس را سویه «نوترکیب» میگویند.
کارشناسان بهداشت عمومی میگویند که سویههای نوترکیب بسیار شایع هستند و اغلب ظهور میکنند و به خودی خود ناپدید میشوند، بنابراین در حال حاضر جای نگرانی وجود ندارد. علت گذاشتن نام XE بر این سویه جدید این است که قبلا سویههای XA,XB,XC,XD قبلا وجود داشتهاند و هیچکدام از آنها هم مشکلی ایجاد نکردهاند.
«سازمان امنیت بهداشتی» انگلیس (UKHSA) هفته پیش گزارش کرد از ۱۹ ژانویه تا ۲۲ مارس که ۶۳۷ مورد عفونت با سویه جدید XE شناسایی شده است.
شواهد اولیه از انگلیس نشان میدهند که XE میتواند اندکی واگیرتر از BA.2 باشد، اما سازمان جهانی بهداشت میگوید لازم است پژوهش بیشتری انجام شود.
پروفسور سوزان هاپکینز مشاورارشد پزشکی UKHSA در این باره گفت: «این ویروس خاص نوترکیب یعنی XE میزانهای رشد گوناگون نشان داده است و ما هنوز نمیتوانیم تایید کنیم که آیا این سویه جدید از لحاظ تکثیر برتری حقیقی بر سویههای دیگردارد یا نه.»
تا به حال موارد عفونت با این سویه نو ترکیب در کشورهای دیگر گزارش نشده است.
یکی از علتهای شناسایی سریعتر این سویه جدید در انگلیس این است که این کشور سیستم نظارتی قوی در این باره دارد. انگلیس تا به حال بیش از یک میلیون نمونه ویروس اُمیکرون را برای بررسی ژنتیکی به پایگاه دادههای GISAID تحویل داده است.
سازمان جهانی بهداشت هم در گزارشش در این باره میگوید سویه XE را زیر نظر دارد، اما هیچ شاهدی وجود ندارد که این سویه مانند سویههای آلفا، دلتا و اُمیکرون مایه نگرانی باشد.
سازمان جهانی بهداشت میگوید به نظارت دقیق بر سویههای نوترکیب و ارزیابی خطر بهداشت عمومی ناشی از آن ادامه خواهد داد و با به دست آمدن شواهد بیشتر در این باره اطلاعرسانی خواهد کرد.
سازمان امنیت بهداشتی انگلیس هم چنین گزارش داده است که دو سویه نوترکیب دیگر به نامهای XD و XF را هم زیرنظر دارد که هر دوی آنها از ترکیب سویههای دلتا و BA.1 به وجود آمدهاند. تا به حال فقط ۳۸ مورد عفونت با XF در انگلیس و ۴۹ مورد عفونت با XD پایگاههای داده جهانی عمدتا در فرانسه شناسایی شده است.