همشهری آنلاین: صلح‌بانان سازمان ملل درگیر مبارزه‌ای سنگین با شورشیان در شرق جمهوری دمکراتیک کنگو شدند.

خبرگزاری آلمان از نایروبی و کینشاسا گزارش داد، آلن داس، رییس هیات صلح‌بانان سازمان ملل در کنگو (MONUC) گفت بالگرد جنگنده و خودروهای زرهی سازمان ملل روز دوشنبه به حمایت از نیروهای کنگو در شمال گوما، مرکز استان کیوو شمالی پرداختند.

ده‌ها هزار غیرنظامی به خاطر پیشروی شورشیان به سوی گوما که ژنرال لورن انکوندا تهدید به اشغال آن کرده است، فرار کرده‌اند.

به گفته سازمان‌های امدادرسان، بیش از 100 هزار غیرنظامی به خاطر تجدید درگیری‌ها از ماه اوت آواره شده‌اند.

داس گفت: «ما نمی‌توانیم اجازه دهیم مراکز جمعیتی تهدید شوند. ما باید مداخله می‌کردیم.»

تظاهرکنندگان خشمگین روز دوشنبه به سوی مجتمع سازمان ملل در گوما سنگ پرتاب کرده و گفتند سازمان ملل نتوانست به اندازه کافی از  غیرنظامی حمایت کند.

این مشکلات در حالی به وقوع می‌پیوندد که ستوان ژنرال ویسنته دیاز دو ویلگاس، رییس MONUC کمتر از دو ماه پیش به دلایل شخصی از این سمت استعفا داد.

بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل که گفته است «به شدت نگران» حمله شورشیان است، روز دوشنبه سرتیپ ژنرال ایشمیت بن کوارتی از غنا را به عنوان فرمانده عملیاتی این هیات سازمان ملل منصوب کرد.

کنگره ملی دفاع از مردم متعلق به انکوندا و دیگر گروه‌ها در ماه ژانویه پیمان صلح را امضا کردند تا به درگیری‌های گاه و بیگاه که در ماه 2007 میلادی رخ می‌داد، پایان دهد. چهار سال پیش جنگ در این کشور مرکز آفریقا به طور رسمی پایان یافت.

با این حال، این کنگره و سربازان دولتی از اواخر ماه اوت درگیر تبادل آتش در شرق استان‌های کیوو شمالی و جنوبی شدند.

نیروهای انکوندا تاکنون عملیات خود را به شرق این کشور محدود کرده بودند که هم مرز روانداست و ظاهرا برای حفاظت از توتسی‌ها در قبال گروه‌های مسلح هوتو انجام می‌گرفت.
بسیاری از هوتوها پس از کشتار جمعی در رواندا در سال 1994 میلادی به کنگو گریختند. شبه‌نظامیان هوتو و ارتش، 800 هزار توتسی و هوتو میانه‌رو را ظرف چند ماه کشتند.

جمهوری دمکراتیک کنگو به تازگی رواندا را به متراکم کردن نیروهایش در مرز برای حمایت از انکوندا و حمله به گوما متهم کرده است.

ناظران نگران آن هستند که درگیری‌ها به مناقشه‌ای فراگیرتر دامن زده و جمهوری دمکراتیک کنگو را به هرج و مرج بکشاند.

تخمین زده می‌شود حدود پنج میلیون نفر به خاطر درگیری بلندمدت در این کشور سرشار از منابع کشته شده‌اند.

این درگیری اغلب به جنگ جهانی آفریقایی تعبیر می‌شود، زیرا بسیاری از نیروهای مسلح مختلف در آن شرکت دارند.