به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، «پلنگ در منطقه طارم به طبیعتگردان حمله کرد» خبری که این روزها برای چندمین بار تیتر رسانهها و روزنامههای زنجان شده است، حادثهای که در نخستین رویداد آن موجب تعجب شهروندان زنجانی شد که آیا طبیعت زنجان نیز پلنگ دارد یا نه ؟
فصل پرکار پلنگها در سال پلنگ
بنابر اعلام محیطزیست و تایید این اداره کل در سال جاری و تنها در یک ماه آغازین سال سه مورد حمله پلنگ به طبیعتگردان زنجانی روی داده.
اسماعیل قلیزاده فرمانده یگان حفاظت ادارهکل حفاظت محیط زیست استان زنجان در این زمینه گفت: در مورد نخست یک قلاده پلنگ در روستای «سلیمانبلاغ» شهرستان زنجان به یک طبیعتگرد حمله کرد که طبق بررسی کارشناسان ادارهکل حفاظت محیط زیست استان، از روی رد پای حیوان مذکور مشخص شده که پلنگ بوده است.
فرمانده یگان حفاظت ادارهکل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: تعدادی طبیعت گرد برای تفریح به روستای سلیمانبلاغ رفته بودند که هنگام بارش باران زیر صخرهای پناه میگیرند که یک پلنگ نیز زیر صخره در حال استراحت بوده است.
او گفت: پلنگ به محض مشاهده این افراد، برای دفاع از خود به یکی از آنها حمله و فرد را از ناحیه پشت زانوی چپ زخمی کرده و پس از زخمی کردن این فرد بلافاصله فرار کرده است.
به گفته قلیزاده زخم وارده جزئی بوده و پس از مراجعه به بیمارستان مداوا شده و به وی واکسن هاری تزریق شد، ادارهکل حفاظت محیطزیست استان نیز مبلغی به عنوان خسارت به فرد آسیب دیده اهدا خواهد کرد.
فرمانده یگان حفاظت ادارهکل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: در حمله دوم و در ساعت ۱۴ روز پنجشنبه ۲۵ فروردین سالجاری طی تماس تلفنی از سوی بیمارستان، از حمله پلنگ به دو نفر در شهرستان طارم با خبر شدیم، با عزیمت مدیر محیط زیست شهرستان طارم به بیمارستان، از آسیبدیدگان عیادت کرده که یک نفر از طرف بازوی دست راست دارای چندین خراش و گاز گرفتگی بوده و نفر دوم از ناحیه پهلوی شکم به صورت سطحی با پنجه پلنگ زخمی شده بودند.
او گفت: طبق گفته این دو نفر که برای تفریح و گردش به ارتفاعات روستای لهنه و زرده از توابع شهرستان طارم رفته بودند، مورد حمله یک قلاده پلنگ قرار گرفتهاند.
قلیزاده می گوید: روز یکشنبه ۲۸ فروردین سالجاری نیز چهار نفر مورد حمله پلنگ قرار گرفتند که یک نفر مجروح و توسط گروه امداد کوهستان هلال احمر منطقه طارم به بیمارستان شهر آببر منتقل شده که از ناحیه ران و ساق پا زخمی بوده ولی حال عمومی وی خوب است.
در حالی که در سال گذشته تنها یک مورد حمله پلنگ در زنجان به ویژه منطقه طارم آن هم به یک چوپان گزارش شده بود جای این سوال باقی است که چرا تعداد حملات افزایش داشته است؟
فصل زاد و ولد و حساسیت بیش از پیش پلنگها به قلمرو خویش
شاید به کار بردن کلمه حمله برای حوادث اخیر لفظ درستی نباشد چرا که پلنگها در این حوادث تنها نسبت به زخمی کردن افراد اقدام کرده و تنها تلاش آنها حفظ قلمرو و همچنین تامین امنیت خود و دفاع بوده است.
مدیر اداره حفاظت محیط زیست شهرستان طارم نیز گفت: با توجه به نزدیکی به فصل زایمان پلنگ و تامین منابع غذایی برای تولهها در صورتی که افراد به نزدیکی لانه پلنگ نزدیک شوند احتمال حمله وجود دارد،طبیعتگردان برای پیشگیری سعی کنند از عزیمت به صخرههای خلوت دوری کنند و از راههای موجود و مالروهای اصلی دامداران استفاده کنند.
سید سعید موسوی گفت: طبیعتگردان از عزیمت انفرادی به ارتفاعات خودداری کنند، در صورت مشاهده پلنگ با خونسردی سعی در تغییر مسیر خود کرده و از هر گونه تعقیب پلنگ خودداری کنند.
پلنگ بیشتر در مناطق شکار ممنوع «خرمنه سر» ارتفاعات هزار رود، باکلور، دهبهار، پاسار، جِیش آباد، ارتفاعات گیلانکشه و لهنه و زرده» مشاهده میشود، خوراک اصلی آنها سم دارانی چون گوسفند، کل و بز کوهی و خوک وحشی است.
او گفت: هنگامی که این نوع شکارها کمیاب باشد پلنگ از پرندگان و جوندگان کوچک دیگر تغذیه میکند، این حیوان گاهی به گلههای گوسفند و بز حمله کرده و تلفاتی وارد میسازند همچنین چنانچه زخمی شود برای انسان بسیار خطرناک هستند.
به گفته موسوی پلنگها دارای قلمرو هستند و از قلمرو خود به شدت دفاع میکنند با علائمی مانند پشته کردن خاک، پنجه کشیدن بر روی درختان و سرگین و ادرار مرز قلمرو خود را مشخص میکنند، پلنگ در نقاط جنگلی،کوهستانها و در ارتفاعات نسبتا زیاد تا ۳ هزار و۵۰۰ متر زندگی و نواحی پر درخت و صخرهای و نزدیک رودخانه را ترجیح میدهند و کمتر به قسمت کوهپایهها پایین میآیند و به ندرت در دشتها دیده میشوند.
تجاوز به حریم پلنگ، علت حمله آنها به انسانها بوده است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: در سال جاری سه مورد حمله پلنگ داشتیم و هر سه مورد حمله پلنگ در نتیجه ورود انسان به حریم آنها رخ داده و مردم وقتی به طبیعت میروند باید اطلاعات کسب کنند.
یافتیان گفت: حمله پلنگ در مناطقی بوده که اصلا تحت حفاظت ما نبوده است و نصب پارچه در مناطقی رخ میدهد که مناطق حفاظت شده باشد، هرچند تعداد پلنگها قابل شمارش نیست و طرحی درباره شمارش نداشتیم.
تمام فعالان محیط زیست تاکید دارند که گسترش شهرها و وسایل نقلیه موجب شده در دهههای اخیر عرصه بر حیوانات وحشی تنگتر شود و زیستگاه مالکان اصلی طبیعت کوچک و کوچکتر شود و حضور بیش از پیش گردشگران نیز زمینه خشم حیوانات و احساس خطر و در برخی موارد دفاع از حریم را به دنبال دارد.