همشهری آنلاین: راه اندازی خطوط BRT تهران در ابتدا با مخالفت‌هایی مواجه بود اما هم اکنون احداث این خطوط در دستور کار شهرداری‌های کلان شهرهای کشور قرار گرفته است.

به گزارش روابط عمومی شهرداری تهران، احداث خطوط BRT (تند رو) در شهرهای تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد و قم در دستور کار قرار گرفته است و در شهر تبریز نخستین خط تندرو به طول 18 کیلومتر به بهره برداری رسیده است.

تبریز
وحیدکیا معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تبریز در این مورد اظهار کرد: نخستین خط اتوبوس‌های تندرو در تبریز احداث شده است که به مرور این خط تجهیز و تکمیل خواهد شد و مطالعه برای احداث سایر خطوط نیز در حال اجرا است.

وی افزود: در حال حاضر 100 دستگاه اتوبوس در این خط به شهروندان تبریز خدمات‌رسانی می‌کنند و روزانه حدود 180 هزار نفر به وسیله اتوبوس‌ها تندرو جابه جا می‌شوند.

مهندس وحیدکیا خاطر نشان کرد: با احداث این خط سرعت متوسط اتوبوس‌ها از 16 کیلومتر در ساعت به حدود 35 کیلومتر رسیده و همچنین زمان انتظار مسافر هم از 15 دقیقه به حدود 3 دقیقه کاهش یافته است.

شیراز
بزنجانی معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری شیراز نیز در مورد احداث خطوط اتوبوسرانی تندرو گفت: مطالعات خطوط تندرو شهر شیراز صورت گرفته است و ما علاقه‌مندیم که نخستین خط BRT هرچه سریعتر و پیش از پایان سال احداث شود.

وی با بیان اینکه طرح احداث خطوط اتوبوسرانی تندرو برای تصویب به شورای عالی ترافیک استان ارسال شده است گفت: در مرحله نخست خطوط ویژه اتوبوس که قابل ارتقا به خطوط ویژه باشد در شیراز احداث می شود و به مرور این خطوط را مجهز به سیستم و امکانات خطوط تندرو خواهیم کرد.

اصفهان
مصطفی نوریان معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری اصفهان نیز در این باره اظهار کرد: در مطالعات جامع حمل ونقل و ترافیک شهرداری اصفهان احداث 50 کیلومتر خط BRT در غالب 4 خط پیش‌بینی شده و احداث نخستین خط اتوبوسرانی تندرو در سیاست گذاری طرح ها ، مصوب شده است.

وی خاطر نشان کرد: نخستین خط تندرو از شمال غربی تا جنوب غربی شهر اصفهان امتداد خواهد داشت و طول آن حدود 10 کیلومتر است.

معاون شهردار اصفهان ادامه داد: در مرحله نخست به دنبال ایجاد زیر ساخت های لازم برای احداث خطوط تندور هستیم و پس از احداث، به مرور تجهیزات و امکانات دراین خطوط تکمیل خواهد شد.

قم
معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری قم نیز از احداث 2 خط اتوبوس تندرو در این شهر خبرداد و گفت: براساس طرح جامع حمل ونقل و ترافیک شهر قم احداث 2 خط اتوبوسرانی تندرو به تصویب رسیده که طول یکی از آنها 13 کیلومترو طول دیگری 10 کیلومتر است.

وی افزود: خطوط اتوبوسرانی تندرو مکمل خطوط قطارشهری قم خواهند بود و در اولویت پروژه های حمل ونقلی این شهر قرار دارند.

محسن صابری مقدم تصریح کرد: خط یک بی آرتی این شهر از میدان صفایی تا شهرک پردیس به طول 13 کیلومتر و خط 2 آن نیز حدفاصل میدان مطهری تا میدان معصومیه 10 کیلومتر احداث خواهد شد.

وی با بیان اینکه پیش بینی شده ایستگاه‌های این خط به سیستم‌هایی مانند دوربین‌های نظارت تصویری و کارت خوان مجهز شوند افزود: به دلیل شرایط ویژه و مسیر این خطوط امکان احداث ایستگاه‌ها در وسط وجود ندارد و با نظر مشاوران ایستگاه‌های دوخط تندرو قم در طرفین احداث خواهد شد.

مشهد
معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری مشهد نیز با بیان اینکه خطوط اتوبوس رانی تندرو یکی از بهترین سیستم های حمل و نقلی هستند گفت: نخستین خط بی آر تی در خیابان امام رضا (ع) در شهر مشهد با طول حدود 3 کیلومتر احداث  شده و به زودی دومین خط این سامانه در مشهد در خیابان دانشگاه احداث خواهد شد.

مهندس هوشنگ خندان دل تصریح کرد: طرح مطالعاتی احداث خطوط تندرو در مشهد توسط دانشگاه شریف صورت گرفته است و در مرحله نخست این خطوط به صورت خطوط ویژه احداث می شوند تا به مرور با ایجاد تجهیزات و امکانات کاملا به خطوط بی آر تی تبدیل شوند.

خطوط BRT در اکثر کشورهای دنیا به عنوان سامانه‌ای که دارای ویژگی‌های متعددی نظیر سرعت بالا و توان جابه جایی تعداد زیادی مسافر است مطرح بوده و یکی از اصلی‌ترین سیستم‌های حمل و نقل عمومی به شمار می‌آید.

شهر تهران نیز به عنوان نخستین شهر کشور توانسته است با راه اندازی خط یک BRT و تلاش برای توسعه و تکمیل شبکه BRT  شهر ضمن معرفی قابلیت های این مکانیزم حمل و نقلی ، به عنوان نمونه ای عینی برای سایر کلان شهرهای کشور تلقی شود.