همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: با کم شدن شدت نشانههای بیماری کرونا، فروکش کردن موج اُمیکرون و مصونیت گروه زیادی در برابر آن و همچنین به دلیل واکسیناسیون در سطح گسترده؛ به نظر میرسد مصونیت در برابر ویروس کرونا فقط برای مدت زمان کوتاهی ادامه داشته باشد.
البته تغییرات فصلی در بهار و تابستان هم ممکن است باعث تقویت چنین چشم اندازی شود. پیشبینیها از برقرار نوعی آرامش چندماهه صحبت میکنند تا پیش از اینکه با شروع فصلهای سرد شاهد بازگشت کووید-۱۹ باشیم.
همچنین مدیر سازمان جهانی بهداشت در اروپا تاکید کرده است بازگشت کووید-۱۹ لزوما به معنای بازگشت پاندمی نیست.
سازمان جهانی بهداشت نیز برآورد کرده ۶۰ درصد از کل مردم اروپا تا ماه مارس ممکن است به سویه اُمیکرون مبتلا شده باشند. اما بر اساس دانش فعلی، جهشهای بعدی این ویروس به شکلگیری سویههایی منجر میشوند که معمولا باعث بروز روند خفیفتر این بیماری خواهند شد.
کاهش آمار مرگومیر
دکتر حوریه سلیمانجاهی، استاد دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیتمدرس و عضو اتاق فکر ویروس شناسی در مورد این تغییرات میگوید: «امروزه بنا به گزارشهای رسیده از جای جای دنیا و شهرهای ایران، موارد گزارش شده کووید-۱۹ مرگومیر ناشی از آن به طور چشمگیری کاهش یافته است و طی دوهفته گذشته، طبق گزارش های موجود کمترین میزان مرگ و میر ۱۵ روزه را در دنیا شاهد بودیم.»
لزوم آگاهی و هوشیاری
به گفته سلیمانجاهی، دبیرکل سازمان جهانی بهداشت هم با بیان اینکه این روند کاهشی در تمام دنیا حاکم است برقراری چنین روندی را خوشایند دانسته است. اما اشاره کرده باید هشیار بود.چون شاید کاهش تعداد موارد بیماری و مرگومیر، نتیجه کاهش قابل توجه تستهای تشخیصی ویروس یا عدم مراجعه بیماران به مراکز بهداشتی و از طرف دیگر، مدیون ایمنی جمعی ایجاد شده باشد.
کاهش تستهای تشخیصی میتواند باعث غفلت و اطلاعات کمتری در مورد انتقال وانتشار بیماری و حتی توالییابی ویروس شود. این موضوع باعث میشود ما به طور فزایندهای نسبت به الگوهای انتقال و تکامل ویروس گمراه شویم؛ آن هم در مورد ویروس کشندهای که غفلت از آن میتواند فاجعه بیافریند.
خروج از پاندمی معقول و علمی نیست
به عقیده عضو اتاق فکر ویروس شناسی، با اعلام خروج بعضی از کشورها، بیتوجهی در جوامع بهداشتی بیشتر خواهد شد و میتواند نگرانیهایی را ایجاد کند. با وجود کاهش مرگ و میرها و تعداد افراد بستری، اعلام خروج از پاندمی معقول و علمی نیست.
به نظر میرسد پاندمی، فاز جدیدی را آغاز کرده که با تجاربی که جامعه بهداشتی کسب کرده میتواند در صورت غفلت نکردن از بیماری، آن را مدیریت کرد. بنابراین در حال حاضر اعلام خروج از پاندمی با تصوری که از این بیماری وجود دارد غیر محتاطانه است.
بی توجهی به غربالگری سیستماتیک
سلیمانجاهی میگوید در حال حاضر با کاهش مرگ و میر و با غفلت از کاهش تستها و عدم غربالگری سیستماتیک؛ هرچند شاهد کم شدن زنجیره انتقال ویروس هستیم؛ اما همچنان ویروس در گردش است.
از آنجایی که درصد بالایی از مردم با توجه به سابقه ابتلا پیشین و پوشش نسبتا خوب واکسیناسیون؛ جلوی چرخش و انتشار بالای ویروس گرفته شده؛ اما همچنان باید همه جوانب را در نظر گرفت و نسبت به آنها هوشیار بود.
تولید یا خرید واکسنهای موثر
با توجه به وضعیت پیش آمده، باید فرصتی داشت تا نفسی تازه کرد. بنابراین تکمیل واکسیناسیون را باید در سر لوحه فعالیتهای بهداشتی قرار داد و از طرف دیگر باید اقدام به تولید یا خرید واکسنهای موثر و بهروز شده کرد؛ البته با رعایت و توجه به تمام پروتکلهای پیشگیری و دوری از بیماری.
با این اقدامات و رعایت بهداشت اجتماعی و فردی، امید میرود بتوانیم در صورت بروز واریانتهای جدید در آینده، با خیال راحتتری پاندمی را کنترل کنیم. چون هنوز برای اعلام پایان پاندمی بسیار زود است و از طرفی هم تا حدی خوشبینانه.