چندسالی است شرکت‌های بیوتکنولوژی ضایعات میوه و سبزی‌ها را به چرم و پارچه تبدیل می‌کنند اما شاید نشنیده باشید که تا امروز پای چه میوه‌هایی به این صنعت نوآورانه باز شده است.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از لس آنجلس تایمز، احتمالا می‌دانید که خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات برای بدن مفید است، اما چیزی که ممکن است ندانید این است که قرار دادن میوه و سبزیجات روی بدن هم می‌تواند مفید باشد!

شرکت تحقیقات فناوری لوکس ریسرچ، مستقر در بوستون، که مدت‌هاست روی جایگزین‌های چرم (شامل مواد مشتق شده از میوه‌ها، سبزیجات و همچنین مواد بازیافتی) مطالعه کرده، گفته تا سال ۲۰۲۵، تنها سه سال دیگر، بازار این محصولات به یک میلیارد دلار خواهد رسید.

استفاده از چرم‌های ساخته شده از میسلیوم -ریشه‌های قارچ- در حال افزایش است؛ چرم‌های میوه‌ای هم طرفدار پیدا کرده و با فعالیت گروه‌های مدافع حقوق حیوانات، مشتری‌های خود را دارند. یکی از محصولات جالب چرم سیب است. تفاله‌ها و پوست‌های باقی مانده از فرآیند تولید آب سیب، چند سالی است در کفش‌ها و لوازم جانبی لوکس و چندصد دلاری لس آنجلس استفاده می‌شود.

کفش‌هایی که با چرم حاصل از تفاله سیب درست شده‌اند.

شهرت این چرم تا آنجا افزایش یافته که یک برند ساعت دانمارکی خطی از تولید ساعت با بند چرمی سیب راه انداخته و شرکت خودروسازی فولکس واگن نیز از معرفی یک خودروی برقی با نمای داخلی چرم سیب خبر داده است.

الیاف گیاهی موز در فیلیپین نیز با کمک سوئیسی‌ها به پارچه‌ای ضدآب تبدیل شده. این پارچه در پوشش مبلمان، کیف‌های دستی و کوله‌پشتی، کفش‌های کتانی و ... استفاده شده است. تجارت این پارچه‌ها آنقدر خوب بوده که ایچ اند ام سوئد و گود نیوز انگلستان نیز وارد این بازار شدند.

استفاده از برگ‌های کاکتوس گلابی خاردار در تولید کفشی که کفه آن نیز لاستیک طبیعی بود قدیمی‌تر است. چرم کاکتوس شبیه چرم‌های مصنوعی ساخت مکزیک است و محصولات آن، کفش و دستبند و ...، به سرعت مورد استقبال قرار گرفتند و به فروش رفتند. برگ‌های آناناس هم پیشکسوت این صنعت میوه‌ای هستند.

کیف‌های آناناسی که تا امروز جایگاه خود را در بازار تثبیت کرده‌اند.

پای انگور هم به بازار چرم باز شده! این میوه که از کال (غوره) و رسیده و خشک شده‌اش (کشمش) طرفداران زیادی دارد، جایگاه والای خود را حفظ کرده و به لطف یک شرکت میلانی وارد این بازار شده است. ساقه‌ها، دانه‌ها و پوست‌های باقی مانده از انگوری که برای تهیه انواع نوشیدنی استفاده شده، کوبیده می‌شود و به شکل چرم گیاهی درمی‌آید. چرم به اصطلاح شرابی در تولید کفش‌های چند صد دلاری آنقدر دیده شد که شرکت خودروسازی بنتلی فضای داخلی یک خودروی مفهومی خود را به مناسبت ۱۰۰ سالگی با آن تزئین کرد. 

صحبت از پیشرفت‌های فناوری بدون حضور آدیداس محال است. این شرکت با کمک ریشه قارچ کفشی ورزشی ساخته که با چرم‌های حیوانی سنتی رقابت می‌کند. طراحی این کفش با الهام از کفش ورزشی نمادین استن اسمیت، تنیس‌باز مشهور، انجام شده است.

آدیداس قارچی مدل استن اسمیت

شرکت لوکس هرمس نیز که در اوایل صده ۱۹۰۰ میلادی به دلیل استفاده زیاد از چرم حیوانات مورد انتقاد قرار گرفته بود با کمک یک شرکت دانش بنیان کالیفرنیایی دست به خلاقیت زده و کیف‌هایی به مشتریان ویژه خود عرضه کرده که از ۴۹۰۰ دلار به بالا قیمت‌گذاری شده‌اند؛ البته از چرم قارچ و نه گوساله ایرلندی!

این صنعت میوه‌ای اما منحصر به چرم نیست. یک شرکت بیوتکنولوژی آمریکایی با توجه به فناوری چرم‌های گیاهی، منسوجات تولید می‌کند. تاکنون یک تاپ ورزشی مشکی و شلوار ست آن که از ریشه قارچ تولید شده فروش خوبی داشته. یک شرکت فرانسوی نیز تولید وسایل یوگا با این روش را آغاز کرده است.

لباس‌های لوکسی که با الیاف پرتقال درست شده‌اند.

ایتالیایی‌ها علاوه بر انگور، مصرف پرتقال بالایی هم دارند (تقریبا ۷۰۰هزار تن در سال) جالب این‌که بازمانده‌های این پرتقال‌ها به نخ سلولزی ابریشم مانندی توسعه پیدا کرده و طی چندین سال گذشته، راه خود را به اقلام پوشیدنی مختلف باز کرده‌اند.

سیب‌زمینی انگلیسی نیز از این بازار جا نمانده. چیپس غذاهای انگلیسی پوست‌ زیادی روی دست زمین می‌گذارند که به یک پلاستیک زیستی تبدیل شده و برای ساخت وسایل آزمایشگاهی و حتی دکمه‌های لباس استفاده می‌شود.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها