به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس در تاشکند، «ولادیمیر ناراف» سرپرست وزارت امور خارجه ازبکستان پس از دیدار با «ژانگ مینگ» دبیرکل سازمان همکاری شانگهای، در نشست مطبوعاتی در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی در مورد تصمیم گیری برای عضویت کامل ایران در سازمان مذکور در دوره ریاست ازبکستان گفت: همانطور که مستحضرید در نشست «دوشنبه» در سال گذشته روسای جمهور کشورهای سازمان همکاری شانگهای تصمیم گرفتند روند ورود جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو کامل سازمان همکاری شانگهای را آغاز کنند.
ناراف افزود: هم اکنون به ریاست ازبکستان برای اجرای این تصمیم اقدامات قابل ملاحظهای انجام شده است. چندین رایزنی با مشارکت دبیرخانه سازمان همکاری شانگهای و طرف ایرانی انجام شده است.
سرپرست وزارت امور خارجه ازبکستان اظهار داشت: به عنوان اولین گام در چارچوب مذاکرات با نمایندگان ایران طرح تفاهمنامه در مورد تعهدات طرف ایرانی برای ورود به سازمان همکاری شانگهای هماهنگ شد.
وی خاطرنشان کرد: در این سند تعهدات ایران برای ورود به مقررات بینالمللی مصوب در چارچوب سازمان همکاری شانگهای درج و همچنین میزان حق عضویت در سازمانها، واحدها و برخی نهادهای دائم سازمان شانگهای به ثبت رسیده است.
ناراف عنوان کرد: هماهنگ شدن این تفاهم نامه از آمادگی طرف ایرانی پس از کسب عضویت برای رعایت اهداف و اصول سازمان همکاری شانگهای، سهم داشتن در توسعه روابط و همکاریهای متقابل با کشورهای عضو، افزایش اعتبار سازمان همکاری شانگهای در امور بینالمللی و منطقهای و همچنین تقویت بیش از پیش «روح شانگهای» گواهی میدهد.
این دیپلمات ارشد ازبکستان گفت: برنامه ریزی شده این تفاهم نامه در چارچوب نشست «سمرقند» به امضا رسد که پایهای برای حل و فصل موضوع اعطای مقام کشور عضو سازمان همکاری شانگهای به ایران خواهد بود. اگر طرف ایرانی تمام تعهدات خود را انجام دهد از فرصت پیوستن به سازمان به عنوان عضو کامل در نشست سال ۲۰۲۳ میلادی برخوردار خواهد شد.
ناراف همچنین اظهار داشت: مایلم تاکید کنم که توافقات در مورد پذیرش ایران به صفوف سازمان همکاری شانگهای به طور بارز اصل پذیرا بودن سازمان و عزم قطعی کشورهای عضو برای پیروی از آن را تایید میکند. ورود ایران منطقه «مسئولیت جغرافیایی» سازمان همکاری شانگهای را توسعه و چشم اندازهای جدیدی را برای توسعه ابتکارات بین منطقهای در زمینه به هم پیوستگی میگشاید.
وی در ادامه با اشاره به دیدار با «ژانگ مینگ» دبیر کل سازمان همکاری شانگهای نیز گفت: امروز ما مذاکرات سازنده و مثمر ثمری را برگزار کردیم که طی آن مسائل همکاریهای همه جانبه بین ازبکستان و سازمان همکاری شانگهای که در سالهای اخیر به یک سطح کیفی جدیدی توسعه ارتقا یافته است، بررسی کردیم.
دیپلمات ارشد ازبکستان ادامه داد: ما همچنین در مورد افزایش پتانسیل سازمان در زمینههای تامین امنیت منطقهای، توسعه اقتصادی پایدار و گسترش روابط فرهنگی تبادل نظر کردیم. به خصوص به ریاست ازبکستان در سازمان همکاری شانگهای توجه خاص شد.
ناراف یادآوری کرد: در گفت و گوها با دبیرکل سازمان همکاری شانگهای در مورد تمهیدات مراسمهای قریب الوقوع از جمله نشست شورای وزرای امور خارجه، دیدارهای دبیران شورای امنیت، وزرای کشور و دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای تبادل نظر کردیم.
سرپرست وزارت امور خارجه ازبکستان اظهار داشت: ما همچنین مسائل افغانستان، تنظیم برخوردهای مشترک سازمان همکاری شانگهای در ارائه کمک برای برقراری صلح و ثبات در این کشور را نیز
بررسی کردیم.
سازمان همکاری شانگهای یک سازمان بین المللی بین دولتی است که در تاریخ ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۱ میلادی در شانگهای چین از سوی قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شده است.
در نشست سازمان که روزهای ۸ و ۹ ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی در شهر آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد، هندوستان و پاکستان عضو دائم سازمان همکاری شانگهای شدند. هم اکنون ایران نیز در حال طی کردن مراحل و فرآیندهای عضویت دائم در سازمان همکاری شانگهای است.
ترکیه، سریلانکا، ارمنستان، آذربایجان، نپال و کامبوج شریک گفت وگو با این سازمان هستند.