به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از وبسایت نیواطلس، اکنون، یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله BMJ Global Health، در مورد یک تحقیق قوی و واقعی در مورد این روش جدید تشخیص ویروس، میگوید که این طرح بهطور بالقوه موثر است؛ دستکم در تشخیص افراد مبتلا به کووید منفی.
با وجود تنها شواهد تکه تکهای از مطالعات در محیطهای آزمایشگاهی، سگهای «کوویدبوینده» طی چند ماه پس از پیدایش ویروس کرونا بهصورت تجاری بهکار گرفته شدند. گزارشهایی از گروههایی موسیقی منتشر شده است که از سگها در پشت صحنه برای حفظ حبابهای محافظتی استفاده شده است و این حیوانات بهصورت مرتب به دنبال افراد آلوده بودهاند.
این تحقیق جدید از یک آزمایش طولانی در دنیای واقعی گزارش میکند که دقت سگهای «کوویدبوینده» را در یک فرودگاه بررسی میکند. آزمایش فرودگاه شش ماه از پایان سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۱ طول کشید.
از ۳۰۳ مسافری که در این مطالعه آزمایش شدند، سگها در ۹۸ درصد موارد با نتایج PCR مطابقت داشتند. مطمئنا یک نتیجه چشمگیر بود، با این حال، تنها سه مورد از ۳۰۳ مورد PCR مثبت به ویروس کرونا بودند و سگها هر سه مورد را نتوانستند تشخیص دهند.
آزمایش PCR بر روی آن سه مورد مثبت، نشان داد که تنها یکی از موارد مثبت، عفونی واقعی بود، در حالی که دو مورد دیگر یا مثبت کاذب بودند یا در دوره پس از عفونی بودند. بنابراین واقعا، تنها یکی از ۳۰۳ مورد در مطالعه فرودگاهی یک علامت واقعی مثبت بود و سگها آن را از دست دادند.
با این حال، محققان به طور مداوم نمونههای کرونا مثبت را در طول مطالعه به سگها ارائه کردند تا مهارتهایشان را حفظ کنند. سگها به طور موثر ۱۵۵ نفر از این نمونههای کرونا مثبت را در طول دوره مطالعه شناسایی کردند.
این بدان معنی است که محققان به طور کلی مطمئن هستند که سگها در تشخیص افراد مبتلا به کووید منفی دقت بالایی دارند. با این حال، به دلیل شیوع کم موارد کرونا مثبت در این مطالعه، محققان قادر به ارزیابی توانایی سگها در یافتن افراد مبتلا به عفونت کرونا نبودند.
محققان در این مطالعه مینویسند: «در محیط زندگی واقعی ما با شیوع بسیار کم، عملکرد در شناسایی نمونههای منفی بسیار خوب بود (۹۸.۷ درصد). متأسفانه، به دلیل تعداد کم موارد مثبت تایید شده، دقت در رابطه با نمونههای مثبت نمیتواند بهطور قابل اعتماد ارزیابی شود. با این حال، تجزیه و تحلیل موقت، عملکرد واقعی ۹۸.۵ درصد را برای تشخیص نمونههای مثبت نشان داد.
یکی از نکات جالب توجه در این مطالعه این است که مورد عفونی PCR مثبتی که سگها از دست دادند، یک مورد با نوع آلفای کووید بود. محققان خاطرنشان کردند که سگها برای تشخیص نوع اصلی ویروس کرونا آموزش دیده بودند. ممکن است که رایحه سویههای نوظهور بعدی با کووید اصلی متفاوت باشد؛ به این معنی که سگها باید برای هدف قرار دادن هر گونه ویروسی که در هر لحظه در گردش است، بازآموزی شوند.
در نهایت، این مطالعه یادآوری میکند که میتوان فاصله زیادی بین آزمایش توانایی بوییدن سگ در محیطهای آزمایشگاهی و ترجمه آن به یک محیط واقعی مانند فرودگاه وجود داشته باشد. در این مورد، مطالعه گزارش داد که در محیطهای آزمایشگاهی، این سگها ۹۰ درصد در تشخیص نمونههای مثبت و منفی کووید مؤثر بودند، اما در موقعیتهای واقعی با شیوع کم موارد، حیوانات ممکن است دقت کمتری داشته باشند.
محققان نشان میدهند که یافتههای آنها نیاز بالقوه به بازآموزی مداوم سگها برای هدف قرار دادن انواع ویروسی خاص را برجسته میکند. بعلاوه، این سگها ممکن است زمانی استفاده شوند که غربالگری سریع در مقیاس بزرگ جمعیت های بزرگ مورد نیاز است و سایر اشکال سریع آزمایش کافی یا در دسترس نیستند.